Pungertar od pokala banane do najboljšega Slovenca

V zadnjih kvalifikacijah novoletne turneje dvojna zmaga Avstrijcev Hayböcka in Krafta. Pungertar sedmi, Prevc enajsti.

Objavljeno
06. januar 2015 00.50
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Bischofshofen – Avstrijca Michael Hayböck in Stefan Kraft, vodilna v skupnem seštevku 63. novoletne turneje, sta z dvojno zmago v kvalifikacijah za današnji veliki finale na skakalnici Paula Ausserleitnerja le še potrdila zdajšnjo premoč.

Najboljši Slovenec je bil tokrat Matjaž Pungertar, ki je bil zelo dober sedmi, štiri mesta pred Petrom Prevcem, ki včeraj ni več kazal pretirane volje za zadnji napad.

»To je bilo mešano na žaru oziroma zelo povprečno,« je Prevc ocenil svoj kvalifikacijski nastop (128,5 m), s katerim je za 19,9 točke zaostal za prvouvrščenim Hayböckom (137,5 m). »Začel sem še kar v redu (130 m/10. na prvem treningu), a potem (127 m/9.) nisem stopnjeval, kot bi moral, ampak sem ostal na istem. Naprava mi predstavlja uganko, ki jo moram razvozlati do tekme,« je izjavil in zaupal, da je prvo noč v St. Johannu na Solnograškem slabo spal. Vendar ne toliko zaradi povprečnega nastopa na Bergislu, kjer je očitno izpadel iz igre za zlatega orla, kot zaradi tega, ker je malo zadremal med vožnjo proti Bischofshofnu. Je pa priznal, da 11. mesta iz Innsbrucka še ni povsem prebolel, v glavi pa mu ostaja tudi zaradi novinarjev.

Skakalec kranjskega Triglava, ki se bo v današnji uvodni seriji na izločanje (16.30) pomeril z Nemcem Danielom Wenigom (123,5 m/40.), za drugouvrščenim Hayböckom (137,5 m) v razvrstitvi turneje ne zaostaja veliko (6,3 točke). Vendar pa je 23-letnik iz Theninga v Zgornji Avstriji, ki si je drugič zapored priskakal 2000 evrov za kvalifikacijsko zmago, zdaj v takšni formi, da ga Prevc s svojimi težavami bržkone ne more resneje izzvati. Kakor tudi ne vodilnega Krafta (136,5 m), ki ima pred zadnjo tekmo že zajetne 23,1 točke naskoka pred Hayböckom in že 29,4 pred najboljšim Slovencem. Vzhajajoča avstrijska zvezdnika sta od Prevca, ki se bo moral še potruditi, da bo odbil napad četrtouvrščenega japonskega veterana Noriakija Kasaija (135,5 m), pred katerim ima 8,3 točke prednosti, tudi bistveno bolj sproščena. Tako na skakalnici kot tudi ob njej – v pogovorih s številnimi predstavniki domačih medijev.

»Obožujem to skakalnico (na njej se je pred dvema letoma veselil svojih prvih stopničk v svetovnem pokalu, op. p.), jutri bom uprizoril nov šov. Treba je namreč zabavati tudi gledalce,« je po včerajšnjih kvalifikacijah poudaril Kraft in požel bučen aplavz domačih navijačev, ki so ob 21-letniku iz bližnjega Schwarzacha navdušeno pozdravili tudi Hayböcka. Na vprašanje uradnega napovedovalca, ali bi podpisal za takšen vrstni red, kakršen je bil v kvalifikacijah, je slednji kot iz topa izstrelil: »Takoj! To bi namreč pomenilo, da bi jaz slavil prvo zmago, Stefan bi pa osvojil turnejo.«

Zelo sproščen je bil tudi Pungertar, ki je uprizoril že pravi mali polet, potem ko ga je odneslo 136,5 metra daleč, kar je bila tretja daljava in sedmi dosežek kvalifikacij. »Že takoj po odskoku sem začutil, da bo šlo daleč, saj so mi smuči lepo prišle z mize,« je razkril 24-letni Vrhpoljčan, toliko bolj vesel, ker je najboljši skok prikazal takrat, ko je bilo to najbolj pomembno.

»V prvih dveh skokih (117,5 m/48. in 125,5 m/12.) sem imel še določene težave, tako da sem spet osvojil naš tako imenovani pokal banane (najslabši na prvem treningu mora vsakemu reprezentančnemu kolegu kupiti 'banano', op. p.). Na srečo se mi je v kvalifikacijah dobro izšlo,« si je oddahnil skakalec SSK Mengeš, ki v uvodni seriji ne bi smel imeti prevelikih težav z Avstrijcem Clemensom Aignerjem (121 m/44.).

Zanesljivo sta se na sklepno dejanje tekmovanja štirih skakalnic uvrstila tudi Jernej Damjan (126,5 m/19.) in Robert Kranjec (128 m/23.), oba z mislimi že tudi pri poletih konec tedna na prenovljenem Kulmu. »Vesel sem, da mi je ta skok uspel vsaj približno po načrtih, tako da bom šel z dobrimi občutki v tekmo,« je omenil 31-letni Ljubljančan, dve leti starejši Kranjčan pa je dodal: »Kvalifikacijski skok je bil – tako kot prvi za trening – soliden, vmes pa sem preizkušal nove smuči za polete, vendar pa bom očitno ostal kar pri teh.«

Izzivalca najizkušenejših Slovencev sta mlada severnjaka, Damjanu se bo po robu postavil 20-letni Finec Jarkko Määttä (127 m/32.), Kranjcu pa 19-letni Norvežan Phillip Sjøen (125 m/28.). Težja nasprotnika pa sta dobila preostala naša reprezentanta Nejc Dežman (126 m/29.), ki se bo spoprijel s Čehom Romanom Koudelko (125 m/22.), in Rok Justin (123 m/35.), čigar neposredni tekmec bo Norvežan Daniel-Andre Tande (128,5 m/16.). Toda mlada Gorenjca verjameta, da se lahko prebijeta naprej in osvojita točke, na katere sicer merita na sleherni tekmi.