Rad bi smučal čim dlje, vsaj vso sezono

Alpsko smučanje: Svindalova vrnitev prinesla stopničke, a prihodnost negotova.

Objavljeno
27. november 2017 22.45
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Najlepšo zgodbo je na uvodu v sezono hitrih disciplin v alpskem smučanju v Kanadi spisal norveški as Aksel Lund Svindal. Po operaciji kolena – drugi v letu dni – se je med tekmece vrnil s 3. mestom v smuku. »Zaradi zdravstvenih težav ne bom smučal večno. Vendar pa se še ne bi rad ustavil. Rad bi tekmoval, kolikor časa bo mogoče, upam, da vso sezono,« je na negotovo prihodnost nakazal 34-letnik.

Svindal je sezono odprl s svojimi 70 stopničkami v svetovnem pokalu. Lastnik dveh velikih kristalnih globusov in devetih malih se je med tekmece belih strmin vrnil po 10 mesecih odsotnosti.

Njegove težave izvirajo iz poškodbe v Kitzbühlu januarja 2016. Pri padcu si je strgal križno vez v kolenu ter hudo poškodoval meniskus in hrustanec. Po operaciji je nad nadaljevanjem njegove uspešne kariere visel velik vprašaj. A močni viking je premagal ovire in v predolimpijski zimi vknjižil štiri nastope, na katerih se je trikrat povzpel na stopničke. Vendar to je bil tudi celoten izplen, saj so mu zdravniki po četrti tekmi prižgali rdečo luč.

Sledil je še en predčasen konec sezone, nova operacija, vnovična rehabilitacija, soočanje z bolečinami in ovirami, ki ga bodo spremljale vso kariero.

»Počutim se bolje kot lani v tem času. Stanje ni popolno, je pa v redu,« nam je na medijskem druženju pred oktobrsko ledeniško premiero v Söldnu povedal zmagovalec 32 tekem za svetovni pokal. »V mojem kolenu se nekateri deli ne bodo več popravili, to velja denimo za hrustanec, nikoli ne bo v takšnem stanju, kot je bil pred poškodbo. Ta sprememba, ki jo čutim, je na nek način postala predvidljiva, saj je zdaj del mene. Trudim se držati takšno raven, da bolečina ni premočna in koleno ne oteče, saj sem v nasprotnem primeru obsojen na več dni bolniške odsotnosti, jaz pa bi rad smučal,« je odzive kolena, ki zahtevajo veliko mero potrpežljivosti, opisal lastnik 13 kolajn z velikih tekmovanj.

V pripravljalnem obdobju se je spet soočil s Petelinjim grebenom, progo, ki je za vselej zaznamovala njegovo športno pot. »Tudi poleti izgleda hrib zelo strm. Občutki, ko prideš v Kitzbühel zunaj sezone, so povsem drugačni kot pozimi. Poleti si sproščen, zgodba pa je povsem drugačna, ko se pojaviš na štartu pred tekmo,« je Svindal obudil občutke strahospoštovanja do slovitega terena, ko ga je treba čim hitreje in zbrano presmučati.

Kaj se je v procesu okrevanja naučil? »Menim, da sem lekcijo dobil pred dvema sezonama, ko sem se tam poškodoval. Če sem iskren, pa se pri drugi operaciji nisem naučil česa več. Zdravniki so bili zelo previdni pri napovedih. Na voljo sta bili dve možnosti: ali bi se po posegu zbudil in bi mi dejali, da nikoli več ne bom smučal, ali pa bi rešili moje stanje in mi povedali, da lahko nadaljujem športno kariero,« je razpredal sogovornik, zadovoljen, ker so mu predstavili ugodnejšo različico.

Ker koleno nikoli več ne bo zmoglo naporov preteklosti, je moral oklestiti svoj program. »Popolnoma sem osredotočen na hitre discipline. Žal si ne morem privoščiti toliko treninga kot nekoč. Prav zato se je bilo treba nečemu odreči,« premišljeno sprejema odločitve tekmovalec, ki sodi med najbolj izkušene v karavani. »Med tekmo ne čutiš posledic, greš na polno. V kakšnem stanju je koleno, izveš malo pozneje,« je komentiral odzivnost telesa.

Ko je prejšnji konec tedna na uvodnem smuku sezone v Lake Louise prismučal v cilj, si je oddahnil. »Nisem vedel, kakšen bo rezultat. Rad tekmujem, ko je intenzivno in najbolj intenzivno je, ko se boriš za stopničke. Tja hočem, to me osrečuje, ampak pot do njih ni lahka. Dobil pa sem potrditev, da jih v tej zimi zmorem doseči,« ni skrival veselja nad novo osebno zmago.