Razočaran, ko jim je Prevc ukradel rekord

Norveški smučarski skakalec Anders Fannemel po svetovnem rekordu najbolj oblegani skakalec v Falunu.

Objavljeno
19. februar 2015 01.08
 Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Falun – Med tujimi športniki, za katere na začetku jubilejnega 50. nordijskega SP vlada največje zanimanje, je vsekakor Anders Fannemel. Norveški smučarski skakalec je namreč v Falun pripotoval kot novopečeni svetovni rekorder, potem ko je minulo nedeljo v Vikersundu poletel kar 251,5 metra daleč – še poldrugi meter dlje kot dan prej Peter Prevc.

Na sinočnji novinarski konferenci, ki so jo Norvežani pripravili v enem od tukajšnjih hotelov, je moral Fannemel znova po dolgem in počez razlagati o svojem zgodovinskem poletu. »To je bil verjetno moj najboljši nastop v dosedanji karieri. Ko se je na semaforju rezultatov izpisalo, kako daleč sem poletel, nisem mogel verjeti svojim očem. Noro! Občutkov, ki so me preplavili v tistem trenutku, se preprosto ne da opisati z besedami,« je najdaljši polet doslej podoživel 23-letni zvezdnik iz Hornindala, ki se je pri petnajstih preselil v Lillehammer, da bi uresničil svoje otroške sanje. Že kot fantič si je namreč bolj kot vse želel postati smučarski skakalec.

V nadaljevanju je razkril, da od trdega pristanka, ki ga je primerjal s skokom s strehe pri hitrosti 115 km/h, še vedno čuti bolečine v zadnjih stegenskih mišicah. Nekdanji skakalec Steinar Bråten, ki raziskuje skoke na norveški univerzi za znanost in tehnologijo, je izračunal, da so bile sile, ki jih je Fannemel občutil pri doskoku, enake trikratniku njegove teže. Ob tem se je novi svetovni rekorder pošalil, da je še dobro, da z opremo vred tehta manj kot 60 kilogramov. Kljub temu pa ima reprezentančni fizioterapevt že od nedelje zvečer polne roke dela z njim, da ga spravi v red do sobotne tekme na srednji napravi Lugnet, za katero so se »vikingi« v ponedeljek in torek pripravljali na 100-metrski skakalnici na Holmenkollnu.

Čeprav bi utegnile bolečine vplivati na njegove nastope na SP, bi se za svetovni rekord takoj spet žrtvoval; tako veliko mu namreč pomeni. »Moram priznati, da sem bil precej razočaran, ko nam je rekord izpred nosa 'ukradel' Peter Prevc. Zato sem še toliko bolj ponosen, da sem ga vrnil nazaj na Norveško, tja, kamor spada,« je poudaril svetovni rekorder, ki ocenjuje, da je na letalnici v Vikersundu poletel skoraj do maksimuma. »Menim, da je bila 252 metrov skrajna meja. To smo videli tudi pri Dmitriju Vasiljevu, ki se pri 254 metrih ni mogel obdržati na nogah.«

Na vprašanji, kaj si obeta od prenovljene velikanke v Planici in če na tamkajšnjem finalu svetovnega pokala 2014/15 čez mesec dni pričakuje revanšo Slovencev, je odvrnil, da si prav lahko predstavlja, da bodo podrli njegov rekord. »Kakor sem slišal, so na njej spremenili ogromno stvari oziroma so na istem mestu zgradili kar novo napravo. Zato verjamem, da bo v Planici prav tako mogoče odjadrati izjemno daleč,« je še presodil in se vrnil k nordijskem SP, zanj najpomembnejšem tekmovanju v sezoni. Želi si nadaljevati niz z zadnjih treh preizkušenj, na katerih je bil z zmago v Titisee-Neustadtu in drugima mestoma v Vikersundu trikrat zapored med najboljšo trojico.

»Upam, da bom od prvega poskusa naprej dobro skakal, saj bi se rad domov vrnil z eno kolajno – posamično ali moštveno,« je dal Fannemel jasno vedeti. Vesel je, da ima Norveška močno ekipo, a zaveda se tudi nevarnih tekmecev. »Avstrijci, Nemci in Slovenci so zelo močni, možnosti pa imajo še v nekaterih drugih moštvih,« je še dejal najboljši »viking« v tej sezoni, s katero je nadvse zadovoljen: »Začel sem odlično in vodil do začetka novoletne turneje, ko sem imel manjšo krizo. V zadnjih tednih mi gre spet dobro. Upam, da bom to raven zadržal do Planice.«