Razpoloženi slovenski orli namočili zastavonošo Kranjca

Z drugim mestom v kvalifikacijah na SP v poletih na Kulmu je prepričal izkušeni Robert Kranjec.

Objavljeno
14. januar 2016 19.14
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Bad Mitterndorf - Svetovno prvenstvo v poletih se je za prvega slovenskega aduta Petra Prevca sicer odlično začelo na obeh treningih, toda v kvalifikacijah je s 188,5 m dosegel šele 36. daljavo. Trener Goran Janus je dejal, da je bil to polet za takojšno pozabo, a se Prevc ni strinjal in dejal, da se lahko iz takšnega skoka največ nauči.

»Kar se daljave tiče sta bila treninga sicer dobra, toda sam vem, da sta bila prvi in zadnji skok kar podobna. Drugi pa je bil tak, da ga je treba čim bolj priklicati v spomin in ga poskušati ponoviti ali nadgraditi v petek in naslednjih dnevih. Mogoče je skočiti še kaj več. Ponavadi je tako, ko se začnejo močnejše smrekove vejice, ki so ob letalnici, je še kakšnih pet metrov cone za pristanek, kot smo videli že v Vikersundu in Planici. Je pa vse odvisno od skakalca in razmer, kako dolgo lahko poletiš kakšen dan,« pa je tudi o daljavi s treninga - 235,5 m, kar je le dva metra manj od rekorda skakalnice, povedal Prevc.

Sicer pa je bil s prenovljeno letalnico zadovoljen: »Nalet je veliko lepši, pa še vreme je bilo lani deževno in je bila smučina razrita in nas je premetavalo levo in desno. Sedaj pa je kot na vlaku, kot na tračnici in smuči gladko tečejo. Malo nižje se pride tudi čez nalet, kar je pomembno tudi, če se zgodi kaj nepričakovanega.«

Kranjec: Kvalifikacije nič ne pomenijo

Namesto njega je mesto povsem pri vrhu v kvalifikacijah zasedel edini slovenski svetovni prvak v smučarskih poletih Robert Kranjec. Dosegel je drugi izid kvalifikacij in po dosedanjem poteku sezone, ko ga je dolgo ovirala poškodba komolca, pokazal novo podobo.

Kranjec je dobil še eno vlogo, ki je ni bil nič kaj posebej vesel. Če si zastavonoša na odprtju tekmovanja, to veliko pomeni na olimpijskih igrah, tu na SP pa to nima take teže, čeprav ima tudi nek pomen. So me pač namočili sotekmovalci v kombiju, ki so me takoj, ko sem vstopil v kombi, izglasovali za nosilca zastave,« je pojasnil najstarejši v slovenski vrsti Kranjec, a Prevc je vztrajal: »Soglasno smo ga demokratično izvolili.«

»Kvalifikacije mi nič ne pomenijo, zato tudi nisem delal telemarka. Prva dva skoka za trening sta mi izvrstno uspela, posebej drugi, ko sem skakal celo z dresom za trening. V kvalifikacijah sem slabo skočil, v zraku me je zaviralo in sem se zelo 'matral', toda 207 m sem skočil s slabim skokom, zato bom toliko lažje jutri nastopil. Zelo si želim, da bi imeli dobro vreme v nedeljo, ker lahko na ekipni tekmi zelo veliko naredimo,« pa je o svojem poletu še povedal Kranjec.

Veliko smeha in šal

Trener Janus je kajpak moral biti s kvalifikacijskim uvodom zadovoljen. Veliko bolje kot na zadnjih tekmah, je skakal tudi Jurij Tepeš, četrti v kvalifikacijah, debitant na SP v poletih Anže Lanišek pa je z desetim izidom med kvalifikanti napovedal, da bo lahko igral pomembno vlogo tudi na nedeljski ekipni tekmi. Prvenstvo se je po pričakovanjih že končalo za Andraža Pograjca, petega slovenskega skakalca, ki je prišel na Kulm, ter je imel 38. in 43. izid treninga.

»Zelo dobro je bilo, vsi so zelo dobro začeli in imamo dobro popotnico za jutri. Kranjec drugi, Tepeš četrti, Lanišek pa deseti v kvalifikacijah. Peter Prevc je dosegel dva zelo dolga skoka na treningu, tretji pa bo šel takoj v pozabo. Imel je veter v hrbet, naredil pa je še majhno napako. Nič takega, jutri je nov dan in gremo v boj za naslov svetovnega prvaka. V soboto je napovedano slabo vreme, tako da fantje že vedo, da gremo jutri na nož. Proti vremenu se ne moreš boriti. Kranjec je pred SP nekoliko popravil okovje, ki mu je prej preprečevalo, da bi bolj dobil smuči k sebi. Že v Planici je v torek dobro skakal. Vzdušje je zelo dobro, v našem kontejnerju je veliko smeha in šal,« je dejal Janus.

Tepeš je bil zadovoljen s prvim in tretjim poletom, nasplošno pa ocenil, da je generalka uspela. »Za jutri je napovedano več vetra, ki pa mene ne moti. Koga bo mogoče bolj strah, toda to so smučarski skoki. Mene ni strah, oziroma toliko, kot je potrebno, ker sem se v Planici pred nekaj leti že naučil, da je za velikanko potrebno spoštovanje. Velikanka ni za vsakega, priti moraš pripravljen in to predskakalci niso, ker večina niti ne skače in trenira vso sezono. Zato je kakšen padec med njimi več kot sicer, žal tudi v primeru sredinega padca Lukasa Müllerja,« je dejal še en odlični letalec.

Njegovega znanja si je želel Lanišek, ki doslej na letalnicah še ni nabral veliko izkušenj: »Zadovoljen sem s svojimi skoki, zmanjka mi le malo letalskih občutkov, kot jih imajo drugi izkušenejši v naši reprezentanci. V internem dvoboju sem sicer ugnal Pograjca, toda to zame ni zmaga, le prvi korak do nje, kar pa predstavlja dan, ko bi dvignil tisti veliki pokal. Na tekmi na tem SP si želim, da bi se znal uleči na zračno blazino, kot to znajo Robi, Peter in Jurij. Robi mi je dal nasvet, da moram bolj dvigniti glavo med poletom in takoj je šlo malo lažje. Tako sem hvaležen Robiju in tudi Petru. Slednjega sem vprašal, če ima kakšen nasvet zame. Dejal je, da naj dam le smuči bolj skupaj in to sem napravil v kvalifikacijah. Takoj je šlo bolje.«

V petek sta že na sporedu prva dva poleta za SP, v soboto, ko sta na vrsti še tretji in finalni skok, pa je napovedano slabo vreme, ki lahko ponovno razpolovi predvideni program prvenstva. Podobno se je zgodilo že sredi marca 2014 v češkem Harrachovu, kjer je po dveh serijah naslov osvojil Freund, Prevc pa je bil tretji.

 

Ski flying championship is open. #kulm2016 #sloskiteam

A photo posted by Peter Prevc (@pprevc) on