Redno pri točkah, a za Ilko to še ni to

Ženski smuk: slabe razmere na progi Kandahar, Štuhčeva lovi lansko peto mesto.

Objavljeno
04. februar 2016 22.43
Špela Robnik
Špela Robnik

Garmisch-Partenkirchen – Po nedeljski odpovedi moškega veleslaloma se težave bavarskih prirediteljev še niso končale. Mukoma so včeraj pod streho spravili prvi trening smuka deklet, ki v Garmischu gostujejo ta konec tedna. Danes pričakujejo odpoved zaradi dežja, za sobotno dirko pa naj bi se vremenske razmere vendarle izboljšale.

Dekleta včeraj na progi Kandahar niso mogla prav uživati, prireditelji pa so imeli težko delo, da po snežnih padavinah dobro utrdijo podlago. Do neke mere jim je to uspelo, a na določenih delih so imele tekmovalke veliko težav. Tudi vidljivost je bila slaba, nekoliko se je izboljšala pri višjih štartnih številkah. Spodbudno je tako nastopila Vanja Brodnik (18. čas), nekoliko slabše se je na progi znašla Ilka Štuhec (26.). Mariborčanka sicer v tej sezoni bolj ali manj edina od slovenskih reprezentantk osvaja točke na tekmah hitrih disciplin, vseeno pa s potekom sezone ni povsem zadovoljna, njena pričakovanja so bila višja. Še zlasti za Garmisch, kjer je lani presenetila s petim mestom. »Še kar nekaj tekem je pred menoj, seveda pa za zdaj še nisem prikazala tega, kar si želim. Vendarle ne zmagujem serijsko, šele tedaj, ko bom, bom lahko rekla, da je to to. Tu in tam bi lahko bilo bolje, a glede stanovitnosti forme sem v primerjavi s prejšnjo sezono višje. Čakam in se trudim, da bi se vse skupaj dobro sestavilo,« je dejala nedavno ob tekmah za Zlato lisico.

Tudi za domači veleslalom je gojila visoke upe, pred njim odšla v lov na boljše točke ter cilj z zmago in tretjim mestom na tekmah FIS v avstrijskem Gaalu tudi izpolnila. Toda v zahtevnih razmerah presenečenja ni zmogla. Ji je pa bilo v veselje že to, da se je lahko vrnila v domači kraj. »Enkrat sem za spremembo pred tekmo spala doma, ne v hotelu, to sem si zaželela,« je povedala 25-letnica, potem ko se je po dolgem času tudi pridružila ostalim slovenskim reprezentantkam in začutila dobro vzdušje, ki ga s svojimi uspehi dviguje zlasti Ana Drev. A sama pač v tej zimi večino časa preživi s svojo majhno ekipo, v kateri sta njena mama Darja Črnko in trener Grega Koštomaj. Kako pa je s sodelovanjem z glavnim delom reprezentance, s trenerjema Denisom Šteharnikom in Alešem Brezavščkom, ki je odgovoren za hitre discipline? »Kakor kdaj. Preveč informacij oziroma da mi vsak govori nekaj drugega, tudi ni dobro. V večini primerov že sama vem, kako in kaj. Seveda potrebuješ usmeritve, a po drugi strani sam dobiš občutek. Je pa razlika, ali gre za veleslalom, ki ga lahko mama in Grega pokrijeta sama, ali je to smuk, pri katerem potrebuješ veliko informacij,« je dejala Štuhčeva in še dodala, da je sicer sodelovanje med ekipama korektno in da vse poteka normalno. Vseeno pa bi si sama želela še okrepiti svoj tim. »Zmanjka pri financah, seveda. Trudimo se in skušamo iztisniti maksimum. Najbolje je to, da lahko program popolnoma prilagodim sebi in svojim potrebam, naj bo to trening ali počitek.«