Rekord Tine Maze – misija nemogoče

Po štirih zmagah Lindsey Vonn se je zdelo, da bo 2414 točk ogroženih.

Objavljeno
11. januar 2016 00.38
Vito Divac
Vito Divac
Po štirih zmagah Lindsey Vonn v Lake Louise (dveh v smuku in eni v superveleslalomu) in Åreju (v veleslalomu) se je zdelo, da bo rekord 2414 osvojenih točk v svetovnem pokalu Tine Maze iz sezone 2012/13 ogrožen. Število tekem so namreč iz 35, kolikor jih je imela tisto sezono v nogah Mazejeva, povečali na 41. Po sedemnajstih nastopih – navkljub dvojni zmagi v Zauchseeju – pa je jasno, da ga Američanka ne more preseči.

Vonnova izboljšuje rekorde svetovnega pokala (v Avstriji je izenačila 36 smukaških zmag Annemarie Moser-Proll), do Tininega rekorda pa lahko pride le »s Stenmarkovim nizom« zmag. Se pravi, da do konca osvoji vsa prva mesta v smukih (na sporedu jih je še pet) in superveleslalomih (šest) ter dveh alpskih kombinacijah in paralelnem veleslalomu (skupno je to 1400 točk). Skupno – z že doseženimi – to pomeni 2100 točk, v preostalih štirih veleslalomih pa bi se morala v povprečju uvrstiti na drugo mesto ... Vonnova ima povprečje v dosedanjih nastopih 41,17 točke, kar je precej manj od Tininega končnega povprečja v rekordni sezoni – 68,97 točke. Če bo nadaljevala v zdajšnjem ritmu, bo težko presegla tudi 2000 točk. Črnjanka je imela po sedemnajstih nastopih 1139 točk, 439 več, kot jih ima po Zauchenseeju Vonnova.

Konkurenca v ženskem smučanju še nikoli ni bila tako slaba, kot je v tej sezoni. Prvi dami svetovnega smučanja »diha za ovratnik« le Lara Gut, vendar je malo verjetno, da jo bo močneje ogrozila. Švicarkina slabost v minulih sezonah je bil rezultatsko slabši sklepni del kot pa začetek svetovnega pokala. Američanka ima še eno prednost, tako da lahko zavoljo slabše konkurence veliko bolj »udobno« oziroma manj tvegano smuča kot v sezonah, ko so bile njene hude tekmice Tina Maze, Maria Höfl-Riesch, Anna Fenninger in Elisabeth Görgl, ko je bila seveda v boljši formi, kot je letos. Takrat je morala na vsaki tekmi tvegati do konca, (pre)drznost pa se ji je nekajkrat maščevala s poškodbami. Tudi sicer je v sezoni 2015-16 največji osip vrhunskih smukačic in superveleslalomistk, ki so bile med najboljšimi v zadnjih treh sezonah. Kariero so končale Carolina Ruiz, Andrea Fischbacher, Dominique Gisin, Regina Strez, Jessica Lindell-Vicarby, Nicole Hosp, Nadja Jnglin-Kamer, Marie Marchand-Arvier, Marion Rolland in Marianne Abderhalden, ob Fenningerjevi, Shiffrinovi in Julii Mancuso pa sta se poškodovali še Fabienne Suter in Lote Sejersted. V letošnji sezoni je Vonnova razred zase, kot ni bila še nikoli. Niti leta 2010, ko je zmagala v šestih od osmih smukov ter štirih od sedmih superveleslalomov. Vonnova bi zmagala v vseh sedmih dosedanjih nastopih v hitrih disciplinah, če ne bi naredila napake v Val d'Iseru, ko je imela zmago že v žepu.

Kakšne pa so sploh možnosti, da bi izboljšali rekord 2414 točk? V tej sezoni so bile morda največje. Ko se vrneta Fenningerjeva in Shiffrinova, ki napoveduje napad na superveleslalomski vrh, bo veliko težje. V karavani namreč ni na obzorju tako kompletne smučarke, kot je (bila) Mazejeva, ki bi bila v igri za zmagovalni oder in zmage v vseh disciplinah (v rekordni sezoni je bila najboljša v veleslalomu, superveleslalomu in kombinaciji, druga pa v smuku in slalomu). Ker bo krog kandidatk večji – tudi za izkušenejšo Gutovo in čedalje boljšo Tino Weirather –, gre torej slej ko prej za misijo nemogoče. Četudi bi program po vzoru moških tekmovanj razširili na 45 tekem, kar pa je že pri močnejšem spolu skrajno sprejemljivo število tekem. V povprečju najboljši smučarji tekmujejo vsak drugi dan in pol. Povprečje osvojenih točk na tekmo Mazejeve (68,97) bi se z desetimi dodatnimi tekmami zmanjšalo na bolj dosegljivih 53,66. Drugače povedano to pomeni, da bi se Tinine uvrstitve med tretjim in drugim mestom znižale na bliže četrtemu kot pa tretjemu mestu.

Povrhu pa se obetajo tudi tekmovalne spremembe, tako da bo zavoljo snežno čedalje bolj skromnih zim manj klasičnih disciplin in sčasoma več štadionskih oziroma nastopov v paralelnih slalomih in veleslalomih ter šprinterskih smukih. Upoštevati pa je tudi treba, da se bo konkurenca počasi krepila.