Rekorden obisk Planice - rekorden zaslužek

Bahun končne bilance še ne pozna, a bo finančni presežek »višji kot lani in bo zanesljivo ostalo od 200 do 300.000 €.«

Objavljeno
21. marec 2016 16.55
planica
J. P.
J. P.

Planica - Štiridnevni finale sezone svetovnega pokala smučarjev skakalcev na letalnici pod Poncami je, kot vsako leto, minuli konec tedna poskrbel za nov športni praznik, ki pa je krepko presegel prejšnje izvedbe. Glavni razlog je seveda dobitnik velikega in malega kristalnega globusa ter zmagovalec novoletne tuneje Peter Prevc, svoje pa je dodalo tudi lepo vreme. Rekorden obisk je kajpak prispeval tudi k rekordnemu zaslužku.

Predsednik organizacijskega komiteja Drago Bahun končne bilance še ne pozna, a bo - kot pravi - finančni presežek »višji kot lani in bo od prireditve zanesljivo ostalo od 200.000 do 300.000 evrov, ki se bodo vrnili v šport.« Tudi sicer glede organizacije ni večjih pripomb, je pa vnovič prišlo do prometnega zamaška, saj je v štirih dneh v Planico prikapljalo 110.000 navijačev. Prav prometne povezave bodo eden od dejavnikov, o katerih bo treba premisliti ob kandidaturi za nordijsko svetovno prvenstvo.

Letošnji planiški izkupiček bo višji tudi na račun večjega števila tekmovalnih dni, saj je bila že v četrtek na sporedu nadomestna preizkušnja za nedavno odpadlo v Titisee-Neustadtu. To se je poznalo tudi pri nočitvah na Zgornjem Gorenjskem, saj so jih konec tedna našteli okrog 25.000. Zadovoljni so bili tudi gostinci v Kranjski Gori, Gozd Martuljku in na Bledu, kjer so ponekod močno dvignili cene nočitev, gostinske storitve pa so tako ali tako zaradi zimske turistične sezone nekoliko višje kot povprečne v državi.

Lepo vreme je poskrbelo tudi za zadovoljstvo prodajalcev na stojnicah pod Poncami, kjer je bilo vnovič videti kar nekaj domiselnih novosti pri ustvarjanju spominkov in navijaških rekvizitov. Še največ slabe volje je bilo zaradi motenj pri delovanju medmrežja in posledično občasnega izpada davčnih blagajn. Občina Kranjska Gora pa bo bogatejša za nekaj evrov zaradi napačnega parkiranja v do zadnjega napolnjenem kraju, v katerem pa so redarji na ključnih točkah v soboto in nedeljo vseeno pridno pisali kazni.