Rekordi bolj zanimajo medije kot pa Prevca

Brata Prevc iz Dolenje vasi pri Železnikih blestela že uvodni dan na skakalnici Hochfirst.

Objavljeno
11. marec 2016 22.40
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Titisee-Neustadt – Na skakalnici Hochfirst, na kateri bosta ta konec tedna zadnji preizkušnji za svetovni pokal pred velikim finalom v Planici, sta včeraj višino zaletišča »narekovala« brata Prevc. Peter je bil s 145,5 m najdaljši med vnaprej uvrščenimi tekmovalci, Domen pa je z novim rekordom naprave (148 m) dobil kvalifikacije.

Komaj 16-letni skakalec kranjskega Triglava (na fotografiji) je uvodni dan prireditve na največji nemški naravni napravi lepo stopnjeval nastope. Potem ko je v prvi seriji poletel do 133 metrov (7. ocena), je bil v drugi še deset metrov daljši (5.). Vendar pa se Domen s tem še ni »zadovoljil«. V kvalifikacijah se je še enkrat bliskovito izstrelil z odskočne mize, visoko priletel nad hrbtišče in na ugodnem vzgorniku (+ 1,33 m/s) odjadral do izjemnih 148 metrov, s katerimi je kar za tri metre izboljšal rekord skakalnice Hochfirst, ki sta si ga do včeraj lastila Nemec Sven Hannawald (2001) in Poljak Adam Malysz (2007).

Ob pristanku je poskušal (naj)mlajši od bratov Prevc narediti še telemark, vendar pa so mu to preprečile velike sile, zaradi katerih ga je potegnilo nazaj na zadnjico in se je moral prijeti za kolena. »Če bi vztrajal do konca, bi bil telemark mogoč. Tu imam še rezerve,« je izjavil mladenič iz Dolenje vasi pri Železnikih. Zavoljo slabšega doskoka je prejel nižje ocene za slog (trikrat po 16,0), številko 1, ki se je na semaforju rezultatov izpisala pred njegovim imenom in priimkom, pa je pospremil z nasmeškom in dvignjenim palcem.

»Domen je po dolgem času prikazal res vrhunski nastop. Ker so prireditelji zelo dobro pripravili skakalnico, nisem bil zaskrbljen zaradi njegovega pristanka,« je razkril glavni trener slovenske skakalne vrste Goran Janus. Da je bil ob pogledu na vrstni red še toliko bolj zadovoljen, je poskrbel Jurij Tepeš, ki je poletel do 138,5 metra in osvojil drugo mesto med kvalifikanti. Čeprav je bil skoraj deset metrov krajši od Prevca ml., ga je od prvouvrščenega reprezentančnega kolega ločilo le 1,4 točke.

Boj za visoki uvrstitvi na obeh tekmah v Titisee-Neustadtu – današnja se bo začela ob 13. uri, jutrišnja pa ob 13.45 – je napovedal tudi Robert Kranjec, ki je s 137 metri zasedel osmo mesto, medtem ko bo moral Jaka Hvala (117,5 m/27.) še malce dodati, če si bo želel priskakati nove točke v svetovnem pokalu.

Glavni kandidat za zmagi pa bo tudi ta konec tedna slej ko prej Peter Prevc, ki je včeraj edini trikrat preletel točko HS (142 m). Že v prvem poskusu ga je odneslo do 145,5 metra, kar je bil najboljši dosežek uvodne serije za trening, v drugi pa je pristal pri 142,5 metra in le za las zaostal zgolj za Norvežanom Johannom Andrejem Forfangom, ki je z višjega zaletišča poletel do 146 metrov. Še dva metra daljši je bil sicer takrat ob ugodnejšem vetru Avstrijec Stefan Kraft.

»Eden od mojih ciljev je bil, da bi bil čim dlje v zraku. Bil sem dalj časa kot prejšnji konec tedna v Visli, kar je dobra priprava za Planico,« je zaupal »zlati orel« iz Selške doline, ki je v pogovoru za uradno spletno stran Mednarodne smučarske zveze (FIS) zaupal, da je še vedno izjemno motiviran.

»Ni je večje motivacije, kot se boriti s tekmeci za najvišja mesta,« je poudaril Peter Prevc. Na vprašanje, ali mu točkovni rekord Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja iz njegove šampionske sezone 2008/09 (2083), od katerega ga loči »le« še 140 točk, pomeni dodatno spodbudo, pa je odvrnil, da bi ga bilo seveda lepo izboljšati. »Predvsem zaradi statistike, ki pa – kot sem medtem dojel – še najbolj zanima medije. Ko športnik osvoji srebrno kolajno, rečejo novinarji, da bi morala biti zlata, ko osvojiš svetovni pokal, mora pasti še rekord. Kakor koli že; točke me pravzaprav nikoli niso zanimale. Pridejo z dobrimi skoki. Morda sem v preteklosti preveč razmišljal o točkah in uvrstitvah. Ali o vetru. To na moje nastope ni vplivalo dobro. Medtem sem se naučil, da se moram v prvi vrsti osredotočiti na svoje skoke. Vse drugo potem pride samo od sebe,« se je veliki slovenski junak razgovoril pred obema tekmama na skrajnem jugozahodu Nemčije.

Rezultati kvalifikacij v Titisee-Neustadtu

1. Domen Prevc (Slo) 135 točk (148 m)

2. Jurij Tepeš (Slo) 133,6 (138,5)

3. David Siegel (Nem) 126,1 (135)

4. MacKenzie Boyd-Clowes (Kan) 124,8 (139,5)

5. Andreas Wank (Nem) 122,7 (133)

6. Andrzej Stekala (Pol) 121,7 (137,5)

7. Philipp Aschenwald (Avs) 121,6 (138)

8. Robert Kranjec (Slo) 121,1 (137)

9. Bartlomiej Klusek (Pol) 117,8 (133)

10. Joachim Hauer (Nor) 117,2 (136,5)

...

27. Jaka Hvala (Slo) 94,9 (117,5)

Vnaprej uvrščen na tekmo

Peter Prevc (Slo) 145,5 m