Ruski dan na Južnem Tirolskem

Slovenski biatlonec Jakov Fak v zasledovanju ponovil 15. mesto iz šprinta in potrdil postopno izboljševanje forme.

Objavljeno
23. januar 2016 22.36
S. U.
S. U.
Anterselva – Zasledovalna tekma na šestem prizorišču biatlonske sezone je slovenskemu taboru ponudila podoben scenarij kot v prvih dveh šprinterskih preizkušnjah. Jakov Fak se počasi vrača na nekdanjo raven, včeraj je potrdil z naskokom mesto št. 1 med slovenskimi reprezentanti, a pred njim je do marčnega SP še veliko dela. Na Južnem Tirolskem je bil tokrat sicer ruski dan.

Kot ponavadi je bilo na polnih tribunah in ob progi med skupaj kar 20.000 navzočimi največ nemških trobojnic, vendar je bilo tokrat najbolj veselo med privrženci izbrane vrste Rusije. Najprej so se namreč v ženskem zasledovanju razveselili zmage Jekaterine Jurlove, nato jih je na moški tekmi z imenitno končnico navdušil Anton Šipulin. A slednji je le redke presenetil, ne nazadnje sodi k najožji eliti svetovnega biatlona, pred sezono so mu Rusi pripisali vlogo najresnejšega kandidata v boju z Martinom Fourcadom za kristalni globus.

Zgodba najboljše na zasledovalni tekmi biatlonk pa je drugačna. Jurlova namreč nima tako dolge zgodovine uvrstitev na stopničke, čez en mesec bo praznovala 31. rojstni dan, športno pot je za nekaj časa potisnila v kot tudi zaradi uspešno opravljenega študija psihologije na ugledni univerzi v St. Peterburgu. Svoj največji biatlonski podvig pa je uprizorila pred slabim letom, ko je na zahtevni 15-kilometrski tekmi na Finskem osvojila naslov najboljše na svetu. Včeraj je bila tako prvič na najvišji stopnički ene od klasičnih postaj svetovnega pokala. »Že oder se mi je zdel težko dosegljiv, zmaga pa sploh,« je dejala skupini ruskih poročevalcev na sklepni januarski posamezni tekmi. Danes bosta v Anterselvi še štafetni tekmi, slovenske vrste gotovo ne bo na štartu ženske preizkušnje, glede moške sinoči še ni bilo zanesljivo, ali bo danes tekmovala.

Med našimi aduti je bil v zasledovalnem lovu na točke uspešen le Fak, ki je s 15. mestom ponovil uvrstitev iz petkovega šprinta. Lenart Oblak, sploh prvič doslej v zasledovanju za svetovni pokal, je bil 51., Teja Gregorin, ponavadi natančna strelka, je zgrešila pet tarč in zdrsnila s 34. mesta kot izhodišča iz šprinta na 47. Fakov nastop ni bil slab, v prvi polovici, ko je bil brezhiben pri streljanju leže, se je sukal celo okrog 7., 8. mesta, kazalo je na tako želeno uvrstitev med najboljših deset. Stoje pa je nato zgrešil trikrat, z zelo solidnim tekom, malo hitrejšim kot dan prej, pa je bil ob koncu 15. »Bil je konkurenčen, ponovno sem se prepričal, da se mu forma vzpenja, verjamem, da bo v kratkem na res želeni ravni,« je po koncu zadnje posamezne tekme iz Anterselve sporočil Tomaš Kos, glavni trener slovenske reprezentance.