Rydzek zmagovalec v Kuusamu, Berlot 25.

Nemški nordijski kombinatorec Johannes Rydzek je zmagovalec uvodne tekme svetovnega pokala v finskem Kuusamu.

Objavljeno
29. november 2014 17.08
Finland Nordic Combined
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Kuusamo - Nemški nordijski kombinatorec Johannes Rydzek se je kot prvi v letošnji sezoni veselil zmage na tekmi za svetovni pokal v nordijski kombinaciji. Zaradi slabih vremenskih razmer so upoštevali kar skoke iz včerajšnje poizkusne serije, ki jo je Rydzek z devetim mestom opravil solidno, danes pa mu je po desetih pretečenih kilometrih uspelo vse skupaj nadgraditi za prvo zmago s časom 25:32,9 minute. Najboljši Slovenec je bil Gašper Berlot, ki je z zaostankom dveh minut in slabih devetih sekund zasedel 25. mesto.

Tekmovanje v Kuusamu je zaznamoval močan veter, ki je odnesel skakalni del današnje tekme, zato so obveljali rezultati iz včerajšnje poizkusne serije. V njej je imel najboljše izhodišče Avstrijec Christoph Bieler, ki se je na 10-kilometrsko tekaško preizkušnjo podal kar s 26 sekundami prednosti pred Nemcem Tobiasom Haugom. A Bieler je bil na polovici tekaške preizkušnje že ujet, v nadaljevanju pa se je oblikovala skupinica devetih tekmovalcev, ki so se borili za zmago, poroča STA.

Vse skupaj se je razpletlo za devetega po včerajšnji skakalni seriji Rydzeka, ki je s tem osvojil še svojo peto zmago v sprinterski disciplini svetovnega pokala. Drugo mesto je osvojil Avstrijec Bernhard Gruber (+1,0), tretji pa Čeh Miroslav Dvorak (+6,1).

Ob Berlotu sta od Slovencev nastopila še dva slovenska kombinatorca - Marjan Jelenko, ki je včeraj skočil na 40. mesto, danes pa ni prišel do cilja, ter Jože Kamenik, ki je bil predzadnji.

»Prve skoke na snegu smo opravili šele na sami tekmi. Razmere za prve skoke na snegu tu v Kuusamu niso bile najboljše, vendar so šli fantje pogumno na skakalnico. Dobro se je znašel predvsem Gašper, ki mu oprema na skakalnici zelo ustreza. Na tekaški del je startal z največjim elanom. Vse pohvale za tekaški del gredo tudi Jožetu, ki se mora kaliti in nabirati prepotrebno kilometrino v svetovnem pokalu, da bo pokazal svoje sposobnosti,« je za STA povedal glavni trener kombinatorcev Jože Berčič, ki verjame tudi v Jelenka, od katerega več pričakuje na jutrišnjem ekipnem šprintu. Tam bo nastopil skupaj z Berlotom.

 

Izidi, velika skakalnica + tek 10 km:

1. Johannes Rydzek (Nem) 25:32,9

2. Bernhard Gruber (Avt) +1,0

3. Miroslav Dvorak (Češ) 6,1

4. Akito Vatanabe (Jap) 8,6

5. Jörgen Graabak (Nor) 11,2

6. Fabian Riessle (Nem) 11,3

7. Christoph Bieler (Nem) 14,1

8. Bjoörn Kircheisen (Nem) 14,7

9. Philipp Orter (Avt) 17,7

10. Francois Braud (Fra) 20,0

...

25. Gašper Berlot (Slo) 2:08,9

61. Jože Kamenik (Slo) 5:46,0

Teka ni končal Marjan Jelenko (Slo)