S prednostjo »domačega« terena

Alpsko smučanje: Ana Drev se po 10 letih vrača v Sestriere.

Objavljeno
09. december 2016 09.09
Špela Robnik
Špela Robnik
Sestriere – Ko je na OI 2006 v veleslalomu osvojila deveto mesto, je slovenska športna javnost šele spoznala Ano Drev. Vmes je prehodila dolgo in težko pot, v Sestriere pa se naposled vrača kot sedma veleslalomistka sveta. Jutri bo znova napadla najvišja mesta, slediti pa ji bodo skušala tudi druga slovenska dekleta, ki so na prizorišču opravila odlične treninge.

Po vrnitvi iz ZDA je bila ekipa Denisa Šteharnika doma le en dan, prepakirala stvari, nato pa že odšla v Sestriere, kjer je lahko na tekmovalnem terenu trenirala z italijansko reprezentanco. Ta je seveda želela izkoristiti domači teren, slovenske smučarke pa so imele odlično primerjavo zlasti s hitro Marto Bassino. Na prizorišču so ostale vse do danes, ko bodo še zadnjič preizkusile sijajno pripravljeno progo.

»Imamo vrhunske razmere za vadbo, prireditelji so se zelo potrudili in tudi ob progi za svetovni pokal pripravili identično podlago,« je poročal Šteharnik in bil zadovoljen, da so se po tekmah v Killingtonu odločili za nekoliko drugačen program. Dekleta so bila sicer sprva precej utrujena, a nato v Italiji naredila tudi premor, zdaj na tekmo odhajajo spočita. Bodo skupaj z Italijankami zaradi večje količine vadbe v prednosti? »Večjo prednost bi imeli, če bi se razmere bolj razlikovale, tako pa je bila ogrevalna proga tako dobro pripravljena, da so se vse ekipe lahko navadile na podlago, ki nas čaka na tekmi,« je pojasnil in se še enkrat zahvalil gostiteljem za sodelovanje.

Po uvodnem ogrevanju v Söldnu in z razmerami zaznamovano tekmo v Killingtonu je pričakovati, da se bo v Sestrieru že polno razplamtel veleslalomski boj za najvišja mesta. Drevova v elitni sedmerici ne bo imela lahkega dela. Na vrh se je vrnila Tessa Worley, nevarni bosta znova Lara Gut in Mikaela Shiffrin, zobe kažejo Italijanke. »Veleslalom bo težak, a ne zaradi strmine, temveč zato, ker vsebuje vse elemente, strmino, ravnino, teren ponekod visi. Če na določenih delih ne znaš biti hiter, nimaš možnosti. Treba je odločno štartati, dobro izpeljati prehod iz strmine v ravnino,« je posebnosti proge predstavil glavni slovenski trener in izpostavil, da proga res zahtevna popolnega smučarja. »Vsaka napaka bo štela, čas, ki ga izgubiš, ga zelo težko nadoknadiš. Treba je smučati taktično, zrelo, v določenih delih povsem spustiti smučko in z vso hitrostjo iti v ravninske dele,« je še povedal o veleslalomu. Slalomska proga je na drugi strani ena lažjih, je pa Šteharnik opozoril, da bi lahko dekleta imela težave z zelo zahtevno trdo podlago.

S formo svojih varovank (ob Drevovi bodo znova nastopile Tina Robnik, Katarina Lavtar, Ana Bucik, ob slednji pa v slalomu še Maruša Ferk) je zadovoljen, prepričan je, da so v primerjavi z ZDA naredile dodaten korak naprej. »Forma se dviguje, vse smučajo bolje kot na zadnji tekmi, se pa zavedam, da je tako tudi v drugih ekipah. Zato je treba dobro smučanje zadeti tudi na tekmi. Nobeni od tekmovalk doslej še ni uspela ekstremno dobra predstava, pričakujem, da bo ena od njih vendarle prebila ta led,« se je nadejal. Dodaten zagon jima bosta gotovo dali tudi zmagi Ilke Štuhec: »To je enkraten uspeh. Dekleta vidijo, kaj vse je možno, vse skupaj nas še bolj žene naprej.« Štuhčeva se bo z dekleti po dolgem času združila prihodnji konec tedna v Val d'Isere, pa tudi v veleslalomu v Courchevelu.