S preteklostjo se ne ukvarja, pogumno gleda naprej

Ilki Štuhec bodo po številnih težavah z desnim kolenom prvič operirali levo.

Objavljeno
23. oktober 2017 22.16
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec, ki si je na treningu slaloma v Avstriji strgala sprednjo križno vez, je ta čas z mamo Darjo Črnko in kineziologinjo Anjo Šešum v Švici, kjer se pripravlja za operacijo. Večkrat v karieri jo je skupilo njeno desno koleno, tokrat prvič levo. »Ilka gleda naprej, časa ne more vrniti,« je dejal trener Grega Koštomaj.

Koštomaj je včeraj v Ljubljani sedel pred novinarje in pojasnil podrobnosti poškodbe. »Vsi v ekipi smo bili mirni in osredotočeni na priprave, ni bilo kazalnikov, da bi se lahko Ilka poškodovala,« je trener najboljše tekmovalke v smuku in kombinaciji v prejšnji sezoni poškodbo pripisal spletu okoliščin oziroma naključju: »V želji po dobri izvedbi je naredila napako in padla.« Štuhčeva je še odsmučala do restavracije, nato pa jo je odpeljalo rešilno vozilo, saj je prihod helikopterja preprečila megla.

V ekipi niso pričakovali šokantne diagnoze, ki je naznanila najverjetnejši konec olimpijske sezone še preden se je začela. »Najprej se ti poruši svet. Žalosten si in ne veš, kaj bi storil. Dan po zmagi je treba imeti čiste misli, če hočeš spet doseči vrhunski rezultat. Tudi dan po poškodbi ti ne preostane drugega kot pozitivna drža. Naredili bomo vse, da jo po operaciji 100-odstotno pripravimo za vrnitev,« je razmišljal Koštomaj in nakazal, da ne bodo prehitevali dogodkov.

Štuhčeva je ob najhujšem razpletu svoj tabor presenetila s pogumnim odzivom. »S preteklostjo se ne ukvarja, saj ve, da ne more ničesar spremeniti, zadala si je nov cilj: vrniti se še močnejša,« je opisal, kako se je s težko situacijo soočila Mariborčanka. Zdaj se v Švici dogovarja za operacijo s kirurgom, ki mu zaupa, z njim je v preteklosti že sodelovala. Kako dolgo bo okrevanje, bo znano po posegu.

Vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik je poudaril, da bodo na Smučarski zvezi Slovenije šampionki nudili vso podporo, ki jo potrebuje v procesu okrevanja. Kaj pa se bo zgodilo z drugimi člani ekipe med njeno večmesečno bolniško odsotnostjo; kako bodo ta čas poskrbeli za Koštomaja, Šešumovo, Črnkovo in Luko Križaja? »Najprej moramo dobiti podatek, kakšen bo načrt za Ilko, potem se bomo naprej dogovorili o sodelovanju z ekipo,« je odgovoril Verdnik.

Slovenska ženska reprezentanca brez Štuhčeve nima tekmovalke, usmerjene v hitre discipline. Zavoljo kombinacije (Mednarodna smučarska zveza jo bo ukinila v sezoni 2020/21) se s smukom in superveleslalomom ukvarja Maruša Ferk – njena prioriteta je sicer slalom –, občasno tudi Ana Bucik. »Na lažjih tekmah jima bomo priključevali še mlado Meto Hrovat, da bo nabirala izkušnje. To se bomo odločali sproti glede na situacijo,« je dejal glavni trener A-vrste Denis Šteharnik in Štuhčevi zaželel uspešno okrevanje: »Vemo, da bo naredila vse, da se bo vrnila močnejša in motivirana.«

Štiri dni pred začetkom sezone za svetovni pokal v Söldnu Šteharnik išče odgovor na vprašanje o nastopu prve veleslalomistke Ane Drev, ki se po operaciji in rehabilitaciji kolena ne more otresti bolečin. »Odpotovala bo z nami, v četrtek in petek opravila trening, potem pa se bomo odločili, ali bo v soboto štartala. Dobro bi bilo, da začuti karavano in utrip. Če ne bo šlo, pa ne bomo silili z glavo skozi zid,« je še opozoril.