Sara Takanaši nehote preložila svoj »jubilej«

Smučarski skakalki Ema Klinec in Maja Vtič najbolje razpoloženi Slovenki tudi v Saporu.

Objavljeno
16. januar 2017 00.16
SKI-JUMP-WOMEN-JPN
Š. R.
Š. R.
Ljubljana – V Saporu so bili že v soboto pravzaprav vsi v pričakovanju jubilejne 50. zmage domače šampionke Sare Takanaši, ki ji je nato račune s krstnim 1. mestom v svetovnem pokalu prekrižala rojakinja Juki Ito. Še slabše se je vodilni v skupni razvrstitvi godilo včeraj, ko se je morala sprijazniti z nehvaležnim 4. mestom.

Na drugi tekmi se je zmage z novim rekordom skakalnice Mijanomori (100 m, predtem 99,5 m Avstrijke Daniele Iraschko-Stolz iz 2016) veselila Maren Lundby. »Tokrat sem prikazala svoja najboljša skoka, ki me navdajata z optimizmom pred prihajajočimi preizkušnjami,« je bila po svojem drugem podvigu med elito nasmejana 22-letna Norvežanka, ki sta ji družbo na odru za najboljše delali Juki Ito (po sobotnem uspehu je priznala, da se je pred finalnim nastopom tresla od živčnosti in da bi si za premierno zmago težko izbrala boljše prizorišče kot Saporo) ter Nemka Katharina Althaus.

Najbolje razpoloženi Slovenki sta bili znova Ema Klinec (4. in 11.) in Maja Vtič (11. in 8.). Medtem ko je Klinčeva na prvi tekmi z 8. mesta skočila tik pod zmagovalni oder, je Vtičeva v včerajšnjem finalu (po uvodni seriji je bila sedma) izgubila eno mesto.

»Moje skakanje še ni na takšni ravni, kot bi si sama želela, se pa stvari počasi spet premikajo na bolje. Ko se bo vse sestavilo skupaj, bom še bližje vrhu,« je prepričana Maja Vtič, z 28 leti najizkušenejša slovenska reprezentantka, ki je v skupnem seštevku včeraj zdrsnila na 10. mesto. Naša najvišje uvrščena skakalka ostaja na šestem mestu Ema Klinec.

Špela Rogelj je obakrat pristala na 14. mestu, Urša Bogataj je 23. dodala 27. mesto, obakrat se je v finale prebila tudi Eva Logar (25. in 29.), ki si je s tem priskakala prvih osem točk za svetovni pokal v tej sezoni, prav tako obolela Nika Križnar pa je po sobotni ničli (39.) včeraj izvlekla 26. mesto.

Najboljše skakalke ostajajo na Japonskem; naslednji preizkušnji bosta namreč v petek in soboto v Zau.