Schlierenzauer napada z novim sistemom

Kamil Stoch, branilec velikega kristalnega globusa, je med svojimi najhujšimi tekmeci izpostavil tudi Petra Prevca.

Objavljeno
21. november 2014 19.12
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Klingenthal – Olimpijski zimi že po tradiciji sledi sezona s svetovnim prvenstvom, toda nordijsko SP v Falunu (od 18. februarja do 1. marca) ne bo edini vrhunec 36. tekmovalne zime svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki se je z včerajšnjimi kvalifikacijami začela na skrajnem vzhodu Nemčije. Kandidati za vrh bodo po mnenju poznavalcev bolj ali manj isti, kot so bili v prejšnji zimi, kot glavnega pa vsi po vrsti izpostavljajo branilca velikega kristalnega globusa, Poljaka Kamila Stocha.

Smučarski skakalec iz Zakopanov je v prejšnji sezoni osvojil tako rekoč vse, kar se je osvojiti dalo, saj je posamičnima naslovoma olimpijskega prvaka iz Sočija dodal še skupno zmago v svetovnem pokalu. »Kljub vsem uspehom, ki sem jih dosegel, mi v pripravljalnem obdobju ni bilo težko najti motivacijo za trdo delo. Še vedno imam namreč določene cilje, ki jih želim uresničiti,« je na sinočnji novinarski konferenci poudaril Stoch in pripomnil, da ga zelo mika lovorika na novoletni turneji, ki mu še manjka v vitrini. Ob naslovu svetovnega prvaka na srednji napravi, ki ga bo lovil v Falunu.

Med svojimi najhujšimi tekmeci je 27-letni Poljak, ki je še zdaj očaran nad septembrsko nepozabno izkušnjo, ko je z vojaškega oporišča v Poznanu kot sopilot poletel z lovcem F-16, izpostavil slovenskega asa Petra Prevca, s katerim sta minulo zimo skoraj do zadnjega bíla hudo zračno bitko za rumeno majico in katerega – zanimivo – v uradnem biltenu prireditve v Klingenthalu niso uvrstili med udarnih šest favoritov uvodnega tekmovanja za svetovni pokal 2014/15, ter Nemca Severina Freunda, Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja in Norvežana Andersa Bardala.

Šampion iz Fulpmesa pri Innsbrucku, dobitnik velikega kristalnega globusa v sezonah 2008/09 in 2012/13, je minulo zimo, ki jo je v skupnem seštevku končal na zanj slabem šestem mestu in brez posamične kolajne na OI v Sočiju, že izbrisal iz spomina. Na stare položaje se bo poskušal vrniti s pomočjo novih vezi. »Poleti sem preizkušal različne stvari in v svojem skakanju spremenil marsikaj. Tako imam po osmih letih nove vezi, takšne, s kakršnimi konkurenca sicer skače že več sezon,« je razkril Schlierenzauer in pojasnil, da je s starimi vztrajal tako dolgo, ker je bil z njimi zelo uspešen.

Avstrijci na Cipru, Norvežani na Kanarskih otokih

Njihovo zamenjavo mu je svetoval novi glavni trener avstrijske reprezentance Heinz Kuttin, ki je spomladi na čelu rdeče-belo-rdečih »orlov« zamenjal dolgoletnega in izjemno uspešnega selektorja Alexandra Pointnerja. »Novi 'sistem' je poleti na treningih pri meni deloval že zelo dobro, bomo videli, če bo tako tudi na tekmah. Verjetno bom potreboval še nekaj časa, da se ga bom popolnoma navadil, vendar pa sem optimist,« je omenil 24-letni Tirolec, prepričan, da bo do novoletne turneje, ki bo tudi zanj eden od velikih ciljev v tej sezoni, že stoodstotno nared. Ker pa je po njegovem konkurenca leto za letom bolj izenačena, mu je popolnoma jasno, da zmage (doslej jih je zbral že 52, največ med vsemi v zgodovini skokov) ne bodo samoumevne.

Avstrijci so si sicer baterije za dolgo in naporno zimo polnili na Cipru, Norvežani z Bardalom na čelu pa so se pred odhodom v Klingenthal odpravili na Kanarske otoke. »Imam najboljši poklic na svetu – potujem okrog sveta in skačem,« je poudaril 32-letnik iz Trondheima, ki je – zanimivo – za glavni cilj imenoval moštveni naslov svetovnega prvaka. »S kolegi iz reprezentance sem že osvojil pokal narodov in čudovite občutke, ki so me prevevali takrat, bi rad doživel še enkrat. Sanjam o ekipni zlati kolajni na svetovnem prvenstvu v Falunu,« je zaupal Bardal.

Moštveno in posamično visoko meri tudi Freund, član zlate nemške četverice na OI v Sočiju in skupno tretjeuvrščeni v svetovnem pokalu, pri čemer je za drugouvrščenim Prevcem na koncu zaostal za vsega devet točk. »Eden od posebnih ciljev v tej sezoni bo novoletna turneja, na kateri verjamem, da se lahko potegujem za zmago. Jo je pa nemogoče načrtovati, v skokih pač nikdar nimaš zagotovila, da boš osvojil kolajno, četudi si v življenjski formi,« je razmišljal 26-letni Nemec, od katerega ta konec tedna še posebej veliko pričakujejo domači navijači na Saškem.