Čebaškova še nikdar boljša kljub taktičnemu spodrsljaju

Smučarska tekačica Alenka Čebašek 18. v klasičnem šprintu na drugi postaji Tour de Skija v Oberstdorfu.

Objavljeno
05. januar 2016 22.45
Janez Porenta
Janez Porenta

Oberstdorf – Da je šprint njihova paradna disciplina, so slovenske smučarske tekačice že dokazale tudi v tej sezoni, nazadnje minuli petek v Lenzerheide z dvema uvrstitvama v polfinale. Včeraj pa je na drugi postaji Tour de Skija Alenka Čebašek z 18. mestom dosegla šprinterski izid kariere tudi v klasični tehniki.

Odločitev glavnega trenerja Marka Gracerja, da na turneji zadrži Čebaškovo in Leo Einfalt, je bila pričakovana in logična. Preostala trojica – Vesna Fabjan, Nika Razinger, Miha Šimenc – je namreč bolj usmerjena v šprint, zato sta bila zanjo koristnejša vrnitev v domovino in trening v Planici, ki bo že ta konec tedna gostila celinski pokal, prihodnji pa še enega vrhuncev sezone za slovensko odpravo – šprinterski svetovni pokal. Po drugi strani je Alenka že osvajala točke v klasičnih šprintih in v tej sezoni tudi zablestela z desetim mestom na 5-kilometrski tekmi s posamičnim štartom v prostem koraku, kakršna jo v petek čaka v Dobbiacu, Lea pa se je lani izkazala z 11. časom zadnje »etape« novoletne turneje z brutalnim vzponom na razvpiti Alpe Cermis.

Da se je trener odločil pravilno, je 26-letna članica TSK Bled dokazala že v včerajšnjih šprinterskih kvalifikacijah, v katerih je s pogumnim nastopom zasedla 15. mesto, ki je bilo več kot dovolj za napredovanje v izločilne boje. Za najhitrejšo, Norvežanko Ingvild Flugstad Østberg, je zaostala 9,30 sekunde, padla pa v izenačeno tretjo četrtfinalno skupino, v kateri so imele tri tekmice boljše čase dopoldanskih kvalifikacij. In prav vse tri so jo ugnale tudi popoldne! Štart se Čebaškovi ni posrečil, nekoliko je zaspala in se v prvi zavoj pognala kot peta, nato pa že na prvem vzponu pridobila dvoje mest in do konca zadržala stik z najboljšimi. Ciljno črto je prečkala kot četrta in že tedaj je bilo jasno, da se ji bodo izločilni boji izmuznili za las. Prepočasna je bila pičlih 88 stotink.

»Dogovor s trenerjem je bil, da sledim Nemki Kolbovi, ki pa ni bila tako hitra, kot sem pričakovala. Škoda, saj sem se dobro počutila, morda bi lahko pridobila še kako mesto. Bila sem zelo močna, tako da ostaja kanček grenkega priokusa. Toda glede na prejšnje klasične preizkušnje je bilo tokrat izjemno spodbudno, tudi z uvrstitvijo sem zelo zadovoljna. Očitno se mi je tudi poznalo, da smo prišli na nižjo nadmorsko višino. Vse pohvale servisu, kadar imam dobro pripravljene smuči, sem tudi v klasiki sposobna zelo spodobnih dosežkov,« se je smejalo Čebaškovi. Einfaltova, ki je že pred tekmo priznala, da je v klasični tehniki še nekonkurenčna, je obtičala v kvalifikacijah, od dobitnic točk jo je na 48. mestu ločilo osem sekund.

»Alenki se je posrečil eden najboljših šprintov v klasičnem slogu doslej. Priznam taktični spodrsljaj: odlično je – kot sva se dogovorila – sledila Kolbovi, ki pa je na vrhu vzpona dvakrat popustila. Morda bi bil ob boljšem prehodu na vrhu vzponov rezultat, ki je sicer odličen, še boljši. Servis je v zahtevnih vremenskih razmerah opravil sijajno delo, smuči so dobro stekle. Alenka stopnjuje formo in postaja vse močnejša. Lea je nastopila povprečno, od nje niti ni bilo realno pričakovati preboja med dobitnice točk, boljša je na distanci v prosti tehniki,« pa je strnil vtise trener Marko Gracer. Prvih zmag v svetovnem pokalu sta se senzacionalno veselila Američanka Sophie Caldwell in Norvežan Emil Iversen. Danes bosta v Oberstdorfu še klasični tekmi s skupinskim štartom, dekleta bodo na 10-kilometrski razdalji štartala od 14.20, fantje na 15-kilometrski uro pozneje.