Šele četrtič dve ničli v paketu

Smučarski kros: Filip Flisar dvakrat v dveh dneh prekratek za finale.

Objavljeno
12. januar 2018 21.42
Janez Porenta
Janez Porenta
Idre Fjäll – Dober mesec dni pred olimpijskim nastopom vselej dobro razpoloženemu smučarskemu krosistu Filipu Flisarju ni do smeha. Švedski Idre Fjäll je bil zanj v preteklosti že kraj srečnega imena, te dni pa mu je dvakrat zapored spodkopal samozavest. Na dveh tekmah svetovnega pokala ta konec tedna ga (enako kot Blaža Ogorelca) ne bo.

Potem ko se je na zadnji tekmi pred prelomom koledarskega leta zdelo, da je Flisar vendarle zmogel tudi rezultatski korak naprej, saj je v Innichenu zasedel peto mesto, sta bila kvalifikacijska nastopa na Švedskem zanj huda klofuta. Prvega je namreč končal na 37. mestu in še razmeroma blizu finalistom (zmanjkalo mu je pičlih 18 stotink), včeraj pa je zaokrožil petdeseterico in za izločilnimi boji zaostal skoraj sekundo. Od sezone 2010/11, odkar kroji vrh v tej disciplini, se mu je šele četrtič pripetilo, da je dvakrat zapovrstjo ostal brez uvrstitve v osmino finala, nazadnje pred skoraj dvema letoma, ko je v Bokwangu odstopil v kvalifikacijah, v Arosi pa zasedel nehvaležno 33. mesto.

Kvalifikacije za današnjo tekmo je Filip odprl, a že po nastopu prvega tekmeca, ki ga je ugnal za sekundo in pol, je bilo jasno, da mu trda prede. »Proga – na istem terenu in podobna kot predlani, ko sem na njej zmagal – je bila zahtevna, žal sem si privoščil napake ravno na tistih delih, kjer mi je vzelo največ hitrosti,« je vidno razočaran pojasnil brkati Štajerec in obljubil, da se bo drugega kvalifikacijskega dne lotil enako odločno. Toda izšlo se mu je še slabše. S številko 6 je ciljno črto prečkal več kot dve sekundi in pol počasneje kot tedaj vodilni, prvi je za njim zaostal šele tekmovalec s štartno št. 36.

Kako iz rezultatskega primeža, kakršnih ni vajen? »Ključno v takih trenutkih je, da tudi iz poraza potegneš nekaj dobrega in koristnega, da se ne 'sekiraš' preveč in si ne jemlješ pretirano k srcu. Da ohraniš mirno glavo in si še naprej zaupaš. Verjeti in upati moraš na boljše čase. Predvsem pa se na napakah učiš,« ni izgubil motivacije Flisar, ki bo tudi po sedmih tekmah ostal pri beri 94 točk.

Izkušeni Mariborčan je praznični tekmovalni premor izkoristil tudi za to, da je javnosti razkril, da bo letos postal očka. Sledilcem na družbenih omrežjih je to obelodanil v zanj značilnem šaljivem slogu: »Dobra novica je, da se moja Monika ne redi, temveč je noseča. Slaba novica zanjo pa je, da noseč izgledam jaz.« Sicer pa v treh tednih brez preizkušenj ni počival, kot bi bilo morda samoumevno po natrpanem decembrskem urniku in kar petih tekmah v 14 dneh, temveč je skušal izbrusiti formo pred ključnim delom sezone. Na Švedskem sadov pridnega dela (še) ni požel.

»Nisem si privoščil počitka, storil sem vse, da ne bi padel iz tekmovalnega ritma. Še več: dodal sem še kondicijski vložek in opravil nekaj smučarskih treningov,« je poudaril Flisar, ki se bo po vrnitvi iz Kanade (olimpijska generalka bo v Nakiski) ponovno zakopal v vadbo. »Ne, ne bom šel na klimatizacijo na olimpijsko prizorišče v Južno Korejo, tja se bom odpravil kak teden pred tekmo. Prej bom skušal opraviti še tri tedne kakovostnega treninga, s trenerjem se bo treba usesti in presoditi, kje bodo razmere najboljše. Optimalnih ne bo nikjer, saj povsod primanjkuje snega,« se je zazrl v prihodnost.