Šest slovenskih orlov na tekmi, Prevcu druga kvalifikacijska daljava

V kvalifikacijah za jutrišnjo drugo posamično tekmo svetovnega pokala v Kuusamu od Slovencev odpadel le Tomaž Naglič.

Objavljeno
27. november 2014 19.22
SKI-JUMPING-GER-WCUP
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Kuusamo - Slovenska odprava na drugi postaji nove sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih, v finskem Kuusamu, se je izkazala v današnjih kvalifikacijah pred jutrišnjo prvo od dveh posamičnih preizkušenj na veliki skakalnici, saj se je na tekmo prebila šesterica, kratko je potegnil edinole Tomaž Naglič, ki je v primerjavi z uvodom v sezono v Klingenthalu zamenjal Jako Hvalo.

Med kvalifikanti se je v taboru glavnega trenerja Gorana Janusa z desetim mestom in daljavo 137,5 metra najbolj izkazal šele 18-letni Anže Lanišek, ki se je uvodoma v Nemčiji prvič dokopal do točk svetovnega pokala. Blizu mu je bil tudi Jernej Damjan z dvanajstim dosežkom kvalifikacij (126 metrov), na tekmo pa so se prebili še Jurij Tepeš na 23. mestu (122 metrov), starosta Robert Kranjec dve mesti nižje (114 metrov) in Matjaž Pungertar z 32. rezultatom (123,5 metra). Prekratek je bil torej Naglič, ki je po povsem ponesrečenem poskusu doskočil že pri 92 metrih in prehitel le enega tekmeca.

Najdaljši med kvalifikanti je bil sicer Norvežan Anders Bardal, ki ga je neslo 140,5 metra daleč. A njegova daljava ni vzdržala ob nastopu deseterice na tekmo že vnaprej uvrščenih skakalcev (pravzaprav osmerice, ker Japonec Noriaki Kasai in zmagovalec Klingenthala, Čeh Roman Koudelka, nista nastopila), saj sta jo sklatila dva junaka: ob Nemcu Andreasu Wellingerju, ki je vlekel vse do 144,5 metra, še slovenski olimpijski junak iz Sočija Peter Prevc, ki je navdušil in poletel 142,5 metra daleč, s čimer je napovedal, da se kani jutri (s štartom ob 17. uri) in v soboto resno boriti za zmagovalni oder.

Prevc je sicer že pred tem na drugem treningu pokazal pravi obraz in bil z doseženimi 144 metri celo najuspešnejši med vsemi, Kranjec je dopolnil slovenski uspeh s šestim mestom (143,5 metra).