Severna športna pravljica sredi mesta

Lahti, mesto s 100.000 prebivalci, bo osrednje dejanje sezone v nordijskih disciplinah gostil že sedmič, kar je absolutni rekord.

Objavljeno
21. februar 2017 21.58
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Lahti – Tako kot nazadnje, torej pred dvema letoma, je tudi tokrat osrednji dogodek sezone klasičnih smučarskih disciplin v nordijskem svetu. Februarja 2015 so se junaki tekaških prog in skakalnic zbrali v Falunu na osrednjem Švedskem, zdaj bo velika predstava, ki jo bodo slovesno odprli drevi, v Lahtiju, znanem finskem športnem središču, poldrugo uro vožnje severno od Helsinkov.

V tem mestu z okrog 100.000 prebivalci so ponosni, da so se vpisali na vrh lestvice po številu prvenstev v nordijskem smučanju. Letošnje, ki se bo uradno začelo drevi in bo trajalo do nedelje, 5. marca, bo že sedmič v Lahtiju, ni ga kraja, ki bi tolikokrat gostil izbrano smetano tekačev, skakalcev in kombinatorcev na največjem tekmovanju sezone. Finci pa ne skrivajo ponosa ob spoznanju, da so prireditelji prav tega prvenstva, saj v letu 2017 slavijo 100. obletnico svoje neodvisne države. Resda bo osrednji praznik 6. decembra, toda na leto, ko so se osvobodili od tujih vladarjev, se tega spominjajo že od januarskih dni in sleherno veliko prireditev postavijo pod streho posebne slovesnosti.

Tek, skoki in kombinacija imajo na Finskem izjemno tradicijo, res pa je, da v zadnjih letih nikakor ne ohranjajo več tako vrhunske ravni kot v preteklosti. Skakalci so v globoki senci tekmecev iz Slovenije, Poljske, Avstrije, Nemčije ali denimo Norveške, slednja je postala nedosegljiva velesila smučarskega teka, tudi med kombinatorci ni več takšnih šampionov, kot so jih imeli nekoč na vzhodu nordijskega dela Evrope. Zato tudi ni več takšne vznesenosti med domačim prebivalstvom: leta 1989 je svetovno prvenstvo v Lahtiju obiskalo 460.000 navdušenih gledalcev! Seveda so bili med njimi tudi tujci, a velika večina je vendarle stiskala pesti za reprezentante belo-modre nacionalne zastave. Veselju ni bilo konca, gostitelji so bili ponosni na 15 domačih kolajn (6 zlatih, 5 srebrnih, 4 bronaste), kar tretjino vseh, ki so bile takrat na voljo. A če so tedaj doživeli v Lahtiju nepozabni športni praznik, je bilo na naslednjem prvenstvu, do letošnjega tudi zadnjem na tem prizorišču, drugače. Temperature tudi 25 stopinj pod ničlo so ovirale dogodek, ki se ga bodo mnogi spominjali tudi po dopinški aferi pri domači reprezentanci, po kateri so kaznovali šest tekačev in odvzeli tri kolajne – odtlej je smučarski tek na Finskem strmo drvel navzdol …

A pozneje se je ustavilo še skakalcem, dejansko se časi, ko so belo-modrim pripadale vodilne vloge na prvenstvih in v nordijskem sporedu olimpijskih iger, oddaljujejo. Tudi zato takšne vznesenosti kot v preteklosti pred tem prvenstvom v Lahtiju ni čutiti. Tako je Janne Leskinen, generalni sekretar prvenstva, ob podatku o nekaj več kot 150.000 prodanih vstopnic dejal, da so bila pričakovanja višja, a da vseeno ambiciozni prireditelji upajo na navzočnost 250.000 obiskovalcev. Kajpak bodo razpoloženje krojili tudi uvodni nastopi domačih reprezentantov, med tujimi obiskovalci pa gre poleg tradicionalnih nemških gostov na velikih športnih prireditvah pričakovati najzvestejše tekaške privržence norveških reprezentantov, nekaj gledalcev bo navzlic prepovedi nastopa petim ruskim tekačem zaradi dopinga tudi iz vzhodne soseščine, pod skakalno napravo Salpausselkä pa bo zagotovo tudi precej tistih z belo-rdečimi zastavami Poljske.

Lahti je sicer med udeleženci in navijači priljubljeno prizorišče, saj se skakalno-tekaški center nahaja domala v središču mesta, niti četrt ure hoje proč od glavnega trga. A tokrat tekmovalcev ne bo v mestnem vrvežu. Prireditelji so namreč prav vse reprezentance nastanili v idilični Vierumäki, kraju z nacionalnim športnim inštitutom sredi gozda ter z neskončnimi kilometri tekaških prog in v poletju kolesarskih stez.