Sezone po Planici le še ne bo konec

Slovenski smučarski tekači bodo le lahko nadaljevali sezono, na Češko bo odpotovala le Lea Einfalt.

Objavljeno
22. januar 2016 19.16
mpi*Lea
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Potem ko so se slovenski tekači na smučeh iz oči v oči spogledali z grožnjo, da po nedavnem svetovnem pokalu v Planici končajo sezono, ker v blagajni za to zimo ni več niti beliča, jih je vendarle odrešila podpora zbora za tek in tudi vodilnih pri SZS s predsednikom Enzom Smrekarjem na čelu, tako da bodo lahko nadaljevali sezono.

S še enim rebalansom proračuna so predvidene stroške do konca sezone znižali na dobrih 30 tisoč evrov, za katere za zdaj sicer nimajo pokritja, a predsednik panoge Janez Vodičar ne skriva optimizma, da bodo vendarle našli še enega pokrovitelja. V nasprotnem primeru upa na sodelovanje manjših podjetij, ki bi pristopila v obliki donacije, s čimer bi pokrili nastale stroške, pripravljenost na pomoč pa naj bi izrazil tudi predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič.

Glavni trener Marko Gracer je z zadovoljstvom sprejel novico, da mu vendarle ne bo treba stopiti pred tekačice z najslabšim možnim scenarijem. »Vsi smo se prilagodili, na Češko je tako odpotovala le Lea Einfalt, ki bo štartala na 10 km prosto, medtem ko ni imelo smisla, da bi tja odšla tudi štafeta. Alenka Čebašek denimo potrebuje nekaj počitka, da spet ujame ritem, zato so druga dekleta odšla na priprave v Ramsauu. Odločili smo se, da nastopimo tudi na drugih tekmah za svetovni pokal, nič več ni ogroženo niti MSP in SP do 23 let, a bomo povsod nastopili le s tistimi tekmovalci, ki imajo možnost vidnejših uvrstitev, torej bodo odprave zdaj manjše,« je pojasnil Gracer, pri čemer bodo zagotovo nastopili tudi na zaključni turneji v Kanadi, ki med mnogimi reprezentancami zaradi visokih stroškov ne žanje navdušenja.

Mednarodna smučarska zveza jo je v koledar svetovnega pokala vnesla letos, potem ko so Kanadčani ponudili visok nagradni sklad, na njej bodo na sporedu tudi trije šprinti, Slovenke pa se predvsem nadejajo, da se bo do konca vsaj ena od tekačic prebila med trideseterico v svetovnem pokalu, s čimer bi zmanjšali stroške nastopov in poti. Čebaškova in Vesna Fabjan sta trenutno 35. in 36.