Shiffrinova se od najstništva poslavlja v petek, 13.

Olimpijska in svetovna prvakinja v slalomu Mikaela Shiffrin je v svetovnem pokalu slavila že trinajst zmag.

Objavljeno
12. marec 2015 00.55
Mikaela Shiffrin maribor 22.2.2015
V. D., šport
V. D., šport
Åre – Mikaela Shiffrin bo jutri, v »petek, trinajstega«, dopolnila 20 let. Ne glede na razplet veleslaloma »najstniška rekorderka« ostaja Francozinja Perrine Pelen, ki je leta 1980, do svojega dvajsetega rojstnega dne, zmagala 15-krat. Dvakratna svetovna in olimpijska prvakinja v slalomu ima namreč trinajst prvih mest (dvanajst v slalomu in eno v veleslalomu).

Konec najstniških let Shiffrinove sovpada s koncem letošnjega mladinskega svetovnega prvenstva, na katerem bi zagotovo zlahka osvojila dvojno krono. Njena slalomska naslednica iz ZDA Paula Moltzan je leto dni starejša, prav tako tudi srebrna Nemka Marlene Schmotz. Američanka se v zadnjih dveh letih nastopanja v svetovnem pokalu niti enkrat ni vpisala med osvajalke točk, Nemka pa dvakrat, nazadnje pred tremi meseci v Åreju. Shiffrinova je edino kolajno na dveh nastopih na mladinskih prvenstvih osvojila pri šestnajstih – leta 2011, mesec dni preden je debitirala v svetovnem pokalu ...

Američanka, ki se otepa govorjenja o rekordih in primerjav, ker da ji motijo osredotočenost na tekme, želi tudi v Åreju smučati najbolje, kar zna in zmore. Ne razmišlja o ničemer drugem kot o tem, kako premagati Švedinjo Frido Hansdotter ter zadržati slalomsko majico, ki si jo je nadela s tretjo sezonsko zmago v Mariboru.

Pred Švedinjo ima 30 točk prednosti, Åre pa je »njeno« smučišče, saj je tam že dvakrat zmagala. Lani decembra je bila četrta, za domačinko Mario Pietilä-Holmner, Tino Maze in Frido Hansdotter. Takrat ni imela kupa preglavic s strokovnim štabom. Zdaj zanjo skrbi trener Brandon Dyksterhouse, ki je dolgoletnega avstrijskega učitelja Rolanda Pfeiferja (s Shiffrinovo je sodeloval tri leta in pol) zamenjal sredi januarja, da bi se v celoti osredotočila na domače SP v Beaver Creeku. Odtlej Američanka deluje kot prerojena. Če bo ohranila prednost in še tretjič zapored osvojila slalomski globus, se bo približala še enemu rekordu – štirim zaporednim zmagam v slalomskem seštevku, s katerimi se ponaša še vedno neprekosljiva slalomistka Vreni Schneider.

Čas med Mariborom in tekmo na Švedskem je prva slalomistka sveta preživela na Tirolskem, v Salzburgu in na okoliških smučiščih, bila pa je tudi na enotedenskem treningu v Meribelu.

V senci sobotnega dvoboja za slalomsko krono med Shiffrinovo in Frido Hansdotter bo nastop Tine Maze, ki sodeč po treningih v Åreju lahko obema prekriža račune. Črnjanka je na tretjem mestu slalomskega seštevka, vendar pa je bolj kot zmagovalni oder na koncu sezone zanjo pomemben nastop v luči dvoboja s Fenningerjevo za skupno zmago. Slalom je preprosto Tinin adut, na katerega Avstrijka ne more vplivati. Kakovostna razlika je na klasičnih slalomih svetovnega pokala prevelika. Tudi zaradi bolj zgoščene konkurence in dejstva, da Fenningerjeva lahko nastopi v tretji kakovostni kategoriji. Vodja ekipe aMaze Andrea Massi je prepričan, da je Tina veliko močnejša, kot je bila denimo v kombinacijskem slalomu v Banskem, kjer je morala tekmo za vsako ceno končati, seveda na račun zelo previdnega slalomskega nastopa na progi, ki je bila sicer zelo enostavna in so bile razlike izjemno majhne. Tina bo zagotovo želela zmagati v slalomu, vprašanje pa je, ali se v boju za veliki globus splača tvegati vse. Za udobno prednost pred Fenningerjevo ji zadostuje tudi uvrstitev med pet najboljših.