Shiffrinova z drugega planeta, Ferkova do 14 točk

Ameriški smučarki se ni na slalomu v Jasni nobena od tekmic približala na manj kot dve sekundi. Maruša Ferk 17.

Objavljeno
06. marec 2016 13.24

Jasna - Slovaškim prirediteljem tekem svetovnega pokala alpskih smučark v tehničnih disciplinah v Jasni jo je včeraj zagodlo vreme in z močnim vetrom odpihnilo predvideno veleslalomsko preizkušnjo, ki jo bodo skušali pod streho spraviti jutri, danes pa se je tekmovalna žirija v nekoliko boljših razmerah vendarle stisnjenih zob odločila, da bo izpeljala slalomsko tekmo. Huronski domači navijači, ki so preplavili iztek proge Lukova 2, bi ji bržkone zamerili, če bi se odločila drugače, saj je Slovaška v tej tekmovalni zimi celo ena glavnih ženskih slalomskih velesil, kar je bilo več kot očitno tudi danes, saj je imela na koncu kot edina država v najboljši deseterici dve svoji tekmovalki.

Toda po prvi progi ji je kazalo še bolje, saj je Veronika Velez Zuzulova držala drugo mesto, medtem ko si je Petra Vlhova, odkritje te tekmovalne zime, delila tretje mesto s Švicarko Wendy Holdener. V finalu je polnim tribunam prvič zastal dih, ko je Vlhova krepko pokvarila izhodišče in padla na rob deseterice, ni pa pod pritiskom klecnila Zuzulova, ki je končala na tretjem mestu (tudi za Holdenerjevo) in tudi rezultatsko oplemenitila športni praznik na Slovaškem. No, drugo mesto je bilo realno dosegljivo, zmaga niti pod razno. Mlada Američanka Mikaela Shiffrin je namreč vsej konkurenci, pa čeravno je dobršen del sezone počivala po poškodbi, primazala novo bolečo klofuto, saj je prvo izzivalko za seboj pustila za kar 2,36 sekunde.

Že na prvi progi je imela neverjetne 1,67 sekunde naskoka pred starejšo od obeh Slovakinj, tudi v drugo je, kljub zdelanemu terenu, vpisala najboljši čas in v četrtem slalomskem nastopu v sezoni še četrtič zmagala. S tem se je pred finalom v St. Moritzu povzpela na peto mesto v skupnem slalomskem seštevku, vendar pa je mali kristalni globus že oddan. Čeravno je bila Švedinja Frida Hansdotter danes vse prej kot prepričljiva, ji je deseto mesto (ob tretjeuvrščeni Zuzulovi) zadoščalo, da je pred Slovakinjo zadržala 105 točk prednosti, torej je nobena od tekmic ne more ujeti več. Če bi bila domača adutinja danes druga, bi bilo v St. Moritzu še vse odprto ...

Iz slovenske trojice sta že na prvi progi odstopili Katarina Lavtar in Ana Bucik, ki je prvič doslej štartala v najboljši trideseterici, bila ob drugem merjenju vmesnega časa blizu preboju v finale, nato pa spodaj zajahala količek in iz rok izpustila tudi vstopnico za finalni slalom te zime v Švici. Zato pa je bila dosti prepričljivejša Maruša Ferk, ki se je na prvi progi s številko 37 dokopala do zelo obetavnega dvajsetega mesta, v finalu pa pridobila še tri mesta in se tretjič v sezoni, po Santa Caterini in Crans Montani, veselila slalomskih točk svetovnega pokala.

PRVA PROGA

V dopoldanskem prvem nastopu sta obe domači adutinji vzdržali pritisk in se zavihteli na drugo (Veronika Velez Zuzulova) oziroma tretje mesto (Petra Vlhova), a sta obe ogromno zaostali za čudežno mlado Američanko Mikaelo Shiffrin, ki bo prihodnjo nedeljo dopolnila šele 21 let. Čeravno je morala zaradi poškodbe izpustiti dobršen del sezone, je na vseh treh slalomih, ki se jih je v tej zimi udeležila, zmagala, na dobri poti k četverčku pa je bila tudi danes, saj je že na prvi progi ponorela in si pred prvo izzivalko zagotovila neverjeten naskok 1,67 sekunde. Še bolj šokantno za tekmice pa je bilo, da jih je samo v spodnjem delu - torej v slabih 25 sekundah med drugim merjenjem vmesnega časa in ciljem - odpravila za skoraj sekundo in pol (ali več).

Tretje mesto si je po prvi progi z Vlhovo delila Švicarka Wendy Holdener, ki je preizkušnjo odprla, razočarala pa je vodilna slalomistka sezone Frida Hansdotter, ki bi lahko že danes - torej pred finalnim nastopom v St. Moritzu - dvignila v zrak mali kristalni globus. Vendar pa se je Švedinji prvi nastop povsem izjalovil, zamudila je desetinko več kot tri sekunde in se morala zadovoljiti s trinajstim izhodiščem. Precej selektivna proga je sicer vzela kar tretjinski davek, vendar pa ni v snegu končala nobena od kandidatk za vrh.

Sta pa moali odstopiti dve slovenski predstavnici, bolj boleč je bil takšen razplet za Goričanko Ano Bucik, ki je še lovila vozovnico za finale sezone svetovnega pokala v St. Moritzu, a ostala praznih rok. Po vmesnih časih, ki so obetali preboj v finale, je namreč v spodnjem delu povozila količek in ostala brez uvrstitve, podobno se je razpletel tudi nastop Katarine Lavtar (in, denimo, Američanke slovenskega porekla Lile Lapanja). Je pa slovensko čast zelo uspešno reševala Maruša Ferk, ki se je s štartno številko 37 zavihtela na dvajseto mesto in si zagotovila odlično odskočno desko za finalni napad. Za Shiffrinovo je zaostajala 4,31 sekunde, realno pa je bila v drugo dosegljiva petnajsterica.

IZIDI ŽENSKEGA SLALOMA V JASNI

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:55,60

2. Wendy Holdener (Švi) +2,36

3. Veronika Velez Zuzulova (Slk) +2,77

4. Michaela Kirchgasser (Avs) +3,11

5. Nastasia Noens (Fra) +3,23

6. Marie-Michele Gagnon (Kan) +3,35

7. Nina Løseth (Nor) +3,36

8. Šarka Strachova (Češ) +3,47

9. Petra Vlhova (Slk) +4,00

10. Frida Hansdotter (Šve) +4,13

...

17. Maruša Ferk (Slo) 5,81

Odstop

Ana Bucik (Slo)

Katarina Lavtar (Slo)

 

Svetovni pokal, skupno (33):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1235 točk

2. Lara Gut (Švi) 1207

3. Viktoria Rebensburg (Nem) 914

4. Frida Hansdotter SŠve) 807

5. Tina Weirather (Lie) 794

6. Wendy Holdener (Švi) 660

7. Cornelia Hütter (Avt) 651

8. Federica Brignone (Ita) 635

9. Nina Löseth (Nor) 627

10. Nadia Fanchini (Ita) 570

...

32. Ilka Štuhec (Slo) 238

35. Ana Drev (Slo) 227

52. Maruša Ferk (Slo) 111

76. Ana Bucik (Slo) 59

79. Vanja Brodnik (Slo) 50

88. Katarina Lavtar (Slo) 34

95. Tina Robnik (Slo) 16

Slalom (10):

1. Frida Hansdotter (Šve) 651 točk (zmagovalka discipline)

2. Veronika Velez-Zuzulova (Slk) 546

3. Wendy Holdener (Švi) 511

4. Šarka Strachova (Češ) 464

5. Mikaela Shiffrin (ZDA) 400

6. Petra Vlhova (Slk) 389

7. Nastasia Noens (Fra) 382

8. Nina Löseth (Nor) 373

9. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 252

10. Marie-Michele Gagnon (Kan) 245

...

30. Ana Bucik (Slo) 55

32. Maruša Ferk (Slo) 50

51. Katarina Lavtar (Slo) 8