Sion bi gostil zimske olimpijske igre 2026

Švicarsko mesto Sion se podaja v boj za organizacijo zimskih olimpijskih iger čez devet let.

Objavljeno
12. april 2017 13.43
reu OLYMPICS-RIO/
N. Gr.
N. Gr.
Sion - Švica se bo s Sionom potegovala za izvedbo zimskih olimpijskih iger leta 2026. Švicarski olimpijski komite, ki je prve načrte za kandidaturo razkril že marca, je novico uradno potrdil v torek. Sion so pred tem močno podprli tudi kantoni na zahodu zahodu Švice, ki so mestu blizu. Sam kanton Wallis s Sionom pa se bo za igre potegoval že četrtič. Projekt je podprla tudi švicarska vlada, ki je napovedala, da bo projekt podprla tudi z državnimi sredstvi.

Pred tem je olimpijske igre v Švici v letih 1928 in 1948 gostil St. Moritz. Ta je bil v širšem krogu kandidatov tudi za igre 2026, a so prebivalci kantona Grabünden ob robu letošnjega SP v alpskem smučanju na referendumu zavrnili kandidaturo za ZOI.

Mednarodni olimpijski komite bo prireditelja zimskih olimpijskih iger izbral leta 2019. Ob Švicarjih so zanimanje za projekt doslej pokazali tudi v Avstriji s Tirolsko in na Švedskem, kjer bi igre gostila prestolnica Stockholm. Sicer pa bo že prihodnje leto igre gostil korejski PyeongChang, leta 2022 pa Peking, zato bo leta 2026 verjetno spet na vrsti Evropa, da organizira največji zimski športni dogodek na svetu.