Skakalci danes odločajo o odhodu v Kuusamo

Smučarski skoki: Ljubo Jasnič se bo sestal s člani reprezentance A.

Objavljeno
24. november 2014 22.20
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Potem ko so člani izvršnega odbora Smučarske zveze Slovenije (SZS) na sredini izredni seji po burni razpravi vendarle »dovolili« našim najboljšim skakalcem odpotovati v Klingenthal brez sklenjenih pogodb, so predvsem na pobudo obeh Srečkov – Barbiča (biatlon) in Medvena (alpsko smučanje) – sprejeli sklep, da jim v drugo ne bodo več pogledali skozi prste. Če jih torej Jernej Damjan, Robert Kranjec, Peter Prevc & Co. do jutri ne bodo podpisali, ne bodo smeli odleteti proti Kuusamu!?

Zato se bo Ljubo Jasnič, predsednik odbora in zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS, danes sestal z reprezentanti, jih seznanil z zahtevo izvršnega odbora in prosil, da v izogib nadaljnjim zapletom sklenejo osnovne pogodbe, po katerih bi bili vsaj ustrezno zavarovani.

»Poleg tega jim bom predlagal, da podpis aneksov, ki bodo zajemali natančno vrednost bonusov, preložimo na 15. december, saj se nadejam, da bom do takrat sklenil sodelovanje z 'novim' sponzorjem. Vsa pridobljena sredstva na ta račun bi namenili za nagrade skakalcev v tekmovalni zimi 2014/15,« je razkril Jasnič in pristavil, da so bonusi za sezono, ki se je minuli konec tedna začela v Klingenthalu, pravzaprav edini »kamen spotike« med športniki in SZS.

Zapletlo se je, ker marketinška služba pri SZS ni izpeljala načrtov v celoti in ni sklenila sodelovanja z enim od pokroviteljev, zaradi česar je prišlo do izpada sredstev v višini 100.000 evrov, ki bi jih namenili skakalcem. To je opazno tudi na njihovih tekmovalnih dresih, na katerih je prostor še za en oglas v velikosti 50 kvadratnih centimetrov.

Zaradi tega izpada jim predsednik odbora in zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS tudi ni mogel zagotoviti natančne vsote za nagrade v tej tekmovalni zimi, skakalci pa posledično niso bili pripravljeni podpisati pogodb brez konkretnih številk, ker pač – zaradi preteklih slabih izkušenj – ne zaupajo več nikomur od odgovornih na zvezi. Kljub temu, da so jim nagrade za nazaj oziroma za uspehe v prejšnji zimi (v višini 96.000 evrov) že izplačali in da so, denimo, za zimo 2014/15 vnaprej prejeli tudi denar od zasebnih sponzorjev, ki jih oglašujejo na svojih smučeh.

Ob tem je Jasnič ponovil, da več, kot imajo, ne morejo dati. Sanacijski načrt SZS je namreč po žepu močno udaril tudi nordijce, ki naj bi v desetih letih poplačali 1,3 milijona evrov kreditov (od tega 300.000 letos), čeprav sami zanj nikdar niso zaprosili. V odboru za skoke in NK se s tem tudi ne strinjajo, odgovorni pri SZS pa se glede tega nočejo sestati z vodstvom pravzaprav edine panoge v krovni smučarski organizaciji, v kateri bolj ali manj vse deluje tako, kot mora.

»Kljub takšnim 'posegom' smo storili vse, kar je bilo v naši moči, da rezultati ne bi trpeli. Zato smo na prvo mesto dali programe reprezentanc, takoj zatem pa tekmovalce in trenerje, saj se zavedamo, da ne bo več uspehov, če ne bomo najprej poskrbeli zanje. In potem ne bo niti pokroviteljev in tako se bomo vrteli v začaranem krogu, se bodo pa morali že zaradi krize, sredi katere smo, kdaj nečemu odpovedati tudi člani reprezentance A,« je še dejal Jasnič in zavrnil očitke, po katerih naj bi določen del krivde za pomanjkanje denarja za nagrade nosili žarometi na kranjski skakalnici, ki naj bi jih prvič prižgali decembra.


»Zanje smo namreč pridobili dodatna sponzorska sredstva, 30 odstotkov od celotne vrednosti projekta v višini 227.000 evrov pa bomo dobili od Fundacije za šport.«