Slabši doskok jo je najbrž stal kolajne

Ženski skoki: Ema Klinec zelo dobra 5. v Lahtiju. Nova lovorika Nemke Carine Vogt.

Objavljeno
24. februar 2017 22.22
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Lahti – Nemka Carina Vogt je včeraj le še potrdila, da je smučarska skakalka za velika tekmovanja. Po olimpijski lovoriki iz Sočija '14 in naslovu svetovne prvakinje iz Faluna '15 se je z zlatim odličjem ovenčala tudi na nordijskem SP v Lahtiju. Blizu kolajni pa je bila tudi najboljša Slovenka Ema Klinec, ki je pristala na petem mestu.

Na tem položaju je bila 18-letnica iz Poljan nad Škofjo Loko že po uvodni seriji, v kateri jo je odneslo do izjemnih 99 metrov. Na žalost pa je imela po pristanku manjše preglavice, ki so jo zaradi nižjih ocen za slog (po dvakrat 16,0 in 17,0 ter enkrat 16,5) stale še višje uvrstitve, verjetno celo kolajne. V finalu je imela namreč s 94 metri tretji dosežek serije, na koncu pa jo je od bronaste japonske zvezdnice Sare Takanaši (98 m in 95 m), ki je vnovič ostala brez naslova prvakinje, ločilo le 5,3 točke.

»Čeprav sem že stala na zmagovalnem odru, takšne ravni v tej sezoni še nisem prikazala, kar me najbolj osrečuje. Zelo sem zadovoljna z obema svojima skokoma. Vem, da se bo veliko pisalo o mojih težavah po pristanku v uvodni seriji, vendar pa se s tem ne obremenjujem. V finalu sem dokazala, da znam tudi lepo doskočiti v telemark,« je bila dobro razpoložena Klinčeva in priznala, da je tudi sama takoj pogledala na seznam rezultatov, da bi se prepričala, ali ji je kolajno dejansko odnesel slabši doskok.

»Po hitrem izračunu sem prišla do ugotovitve, da mi jo je očitno res. Kot kaže, je za to nekje zadaj en razlog, očitno moram še bolj delati in se še izpopolniti,« je ugotavljala skakalka žirovske Alpine, ki je razplet pri vrhu z novo-staro šampionko Vogtovo (98,5 m in 96,5 m) ni presenetil. »Ko ste me v četrtek spraševali o favoritinjah, sem hotela že reči, da se mi zdijo Nemke zelo močne. Tudi glede Takanašijeve sem podala zelo dvomljiv odgovor. Če sem iskrena, Sara ni bila med mojimi glavnimi kandidatkami za zlato, tudi Juki Ito ne. Bolj sem stavila na Nemke,« je zaupala in na vprašanje, komu bi pripisala največ možnosti za uspeh na današnji moški tekmi, odvrnila: »Nisem si prav pozorno ogledala rezultatov treningov, vseeno pa menim, da je Kamil Stoch vroč kandidat za zmago, konec koncev se na takšnih tekmah odlično znajde, poleg tega mi je všeč tudi njegov slog skakanja.«

Do ušes je bila nasmejana tudi njena klubska kolegica Nika Križnar (90,5 m in 91,5 m), ki si je ob ognjenem krstu na članskem SP priskakala 13. mesto in z njim skupaj z Emo tudi nastop na jutrišnji preizkušnji mešanih ekip. »Vesela sem, da sem skočila podobno kot v kvalifikacijah, upam, da bom tako nastopila tudi v nedeljo,« si je zaželela 16-letna skakalka iz Delnic v Poljanski dolini in se strinjala, da je to prvenstvo dragocena izkušnja zanjo. »V zadnjih dneh sem veliko delala na tem, da bi izboljšala doskok v telemark, ki je bil nato na tekmi že boljši,« je še razkrila Križnarjeva, ki je navdušila tudi glavnega trenerja Staneta Baloha.

Slovenski »selektor« je bil predvsem zaradi Klinčeve zadovoljen kot že dolgo ne. »Ne glede na vse nam peto mesto veliko pomeni, vem, da tudi Emi. Do kolajne ni bilo daleč, nima pa zdaj smisla objokovati izgube točk zaradi njenega slabšega doskoka v prvi seriji, kajti skočila je daleč, tam pa je težko narediti telemark. Tudi Nika je odlično odskakala in moram priznati, da me je od vsega začetka prijetno presenečala,« je pojasnil Baloh in dodal, da si je več kljub vsemu nadejal od preostalih dveh varovank, Maje Vtič (89,5 m in 86 m) in Špele Rogelj (84 m in 87,5 m), ki sta tekmo in s tem tudi prvenstvo končali na 17. oziroma 22. mestu.