Slalom v Kitzbühlu: Kristoffersen z 12. mesta do nove zmage

Norveški mladenič je le za tri stotinke odpravil domačega asa Marcela Hirscherja, slovenska slalomista brez točk.

J. P.
ned, 24.01.2016, 12:15; spremenjen: 14:37

Kitzbühel - Tudi na izjemno zahtevni in selektivni progi Ganslern v Kitzbühlu, ki je prvem nastopu izločila več kot polovico nastopajočih, v finalu pa še dobro četrtino, sta Norvežan Henrik Kristoffersen in domači as Marcel Hirscher dokazala, da sta ta čas korak pred ostalimi slalomisti v svetovnem pokalu alpskih smučarjev, da pa je trenutno med njima za las boljši mladi Skandinavec, ki se je v šestem nastopu v tej tekmovalni zimi veselil že pete zmage. Ta je bila prav posebna, saj je po prvi progi držal šele dvanajsto mesto, vendar pa njegov zaostanek za vodilnim Nemcem Fritzem Dopferjem ni bil prevelik, znosnih 83 stotink. V drugo je napadel na vse ali nič, blizu mu je lahko prišel le Hirscher, ki pa so ga od tega, da bi popolnoma podpihnil evforijo v nabito polnem izteku, ločile pičle tri stotinke. Dopfer je končal na tretjem mestu in s stopničk izrinil lanskega zmagovalca, Šveda Mattiasa Hargina. Oba slovenska predstavnika, Matic Skube in Štefan Hadalin, sta bila prepočasna že v prvem nastopu.

Najkrajšo je na tekmi potegnil nekdanji olimpijski zmagovalec iz Vancouvra, Italijan Giuliano Razzoli, ki je odprl preizkušnjo in zato še ni imel informacij o pasteh na terenu. Že v zgornjem delu je zamudil v zavoj in odstopil, se po padcu še pobral na noge, nato pa se vnovič sesedel v sneg in, držeč se za levo koleno, počakal na prihod helikopterja, s katerim so ga prepeljali v bolnišnico St. Johann, kjer so ugotovili, da ima poškodovane vezi levega kolena. Ni pa še jasno, ali bo moral Razzoli tudi pod nož. Najboljši slalomisti sveta zdaj ne bodo imeli počitka, le preselili se bodo v Schladming, ki bo v torek gostil tradicionalno večerno preizkušnjo.

PRVA PROGA

Potem ko je izjemno zahteven smukaški teren v Kitzbühlu včeraj iz boja za veliki kristalni globus vrgel norveškega smučarskega asa Aksla Lunda Svindala, najboljšega tekmovalca prvega dela sezone, ki se je poškodoval in bo moral prisilno počivati od devet do dvanajst mesecev, se je tudi današnja slalomska preizkušnja svetovnega pokala na progi Ganslern začela z odstopom in poškodbo olimpijskega zmagovalca iz Vancouvra, Italijana Giuliana Razzolija, ki so ga morali - kar je na slalomih precej nevsakdanji prizor - s helikopterjem prepeljati v bolnišnico. Potem ko ga je vrglo s proge, se je še pobral na noge in odsmučal nekaj metrov, nato pa se vnovič sesedel, držeč se za levo koleno.

Tudi najboljša slalomista te tekmovalne zime, Henrik Kristoffersen in domači adut Marcel Hirscher, sta imela na selektivni progi ogromno težav. Norvežan si je privoščil dve večji napaki in si pred finalom zagotovil zgolj dvanajsto izhodišče s 83 stotinkami zaostanka za vodilnim, Avstrijec pa je zlomil palico in imel kup preglavic na mestu, kjer je izvrglo Razzolija, vseeno pa je s 34 stotinkami zamude vpisal četrti čas prve proge, do stotinko enakega kot Rus Aleksandr Horošilov.

Najbolj se je sicer izkazal Nemec Fritz Dopfer, ki se mu je še najbolj, na 18 stotink, približal lanski kitzbühlski junak, Šved Mattias Hargin, nabito poln ciljni iztek pa je navdušil Marco Schwarz, ki se je s štartno številko 21 dokopal do tretjega izhodišča pred finalom. Za Dopferjem je zaostajal 33 stotink. Med kar 84 imeni na štartnem seznamu sta bila tudi dva Slovenca. Izkušenejši Matic Skube je že med prvim in drugim merjenjem vmesnega časa izgubil skoraj sekundo in pol, z zamudo dveh sekund in tri četrt pa je v cilj prismučal kot tedaj zadnji, 25. Že nekaj minut pozneje je zdrsnil iz trideseterice in se poslovil od upov po finalu, pričakovano pa se je podobno zgodilo tudi Štefanu Hadalinu, ki je bil od Dopferja počasnejši debele štiri sekunde.

Slovenca sta tako prvi nastop končala na 36. oziroma 38. mestu, sta pa na zelo selektivnem terenu vsaj ugledala ciljno črto. Več kot polovica nastopajočih je namreč ni, naposled je bilo uvrščenih zgolj 40 slalomistov, med zadnjimi trinajstimi udeleženci je čas zabeležil zgolj Hadalin.

»Tehnične discipline so sestavljene iz dveh tekov, mi smo danes zopet imeli samo enega. Ocena je neuspešno. Predvsem od Matica smo pričakovali, da se bo smučal bolje, a smučal je slabo in posledično tudi ni v drugem teku. Štefan se uči, danes je bilo malce pretežko za njega. Padec na superveleslalomu mu je pustil malo posledic in danes ni bil čisto pravi. V Kitzbühlu je vedno težko. Podlaga je bila težka za prvih nekaj številk, nato pa je bilo lažje, ker so se naredili robovi. A to je slalom svetovnega pokala, tu smučajo najboljši. Potrebno je dobro smučati in si upati. Nekaj fantov iz ozadja si je upalo, žal si Matic ni upal hitro in dobro smučati. Na tak način na tekmah svetovnega pokala ne gre,« je bil po tekmi razočaran trener Klemen Bergant.

Kdo od Slovencev bo startal na torkovem nočnem slalomskem spektaklu pod žarometi v Schladmingu, še ni znano, jasno je le, da se Hadalin vrača domov na trening za tekme evropskega pokala, tako kot je bilo načrtovano že pred časom.

IZIDI MOŠKEGA SLALOMA V KITZBÜHLU

1. Henrik Kristoffersen (Nor) 1:43,96
2. Marcel Hirscher (Avs) + 0,03
3. Fritz Dopfer (Nem) 0,45
4. Mattias Hargin (Šve) 0,79
5. Patrick Thaler (Ita) 1,25
6. Jonathan Nordbotten (Nor) 1,48
7. Christian Hirschbühl (Avs) 1,56
7. Felix Neureuther (Nem) 1,56
9. Marco Schwarz (Avs) 1,61
10. Manfred Mölgg (Ita) 1,81

IZIDI PRVE PROGE MOŠKEGA SLALOMA V KITZBÜHLU

1. Fritz Dopfer (Nem) 50,14
2. Mattias Hargin (Šve) + 0,18
3. Marco Schwarz (Avs) 0,33
4. Aleksandr Horošilov (Rus) 0,34
4. Marcel Hirrscher (Avs) 0,34
6. Anton Lahdenperä (Šve) 0,46
7. Manuel Fellerr (Avs) 0,50
8. David Chodounsky (ZDA) 0,60
9. Manfred Mölgg (Ita) 0,65
10. Jean-Baptiste Grange (Fra) 0,73
11. Felix Neureuther (Nem) 0,74
12. Henrik Kristoffersen (Nor) 0,83
36. Matic Skube (Slo) 2,75
38. Štefan Hadalin (Slo) 4,07

Prijavi sovražni govor