Slalomistka nad smukačice

Ženske tekme: Shiffrinovi za prvenec čestitala tudi Štuhčeva.

Objavljeno
04. december 2017 07.00
Posodobljeno
04. december 2017 07.00
Mikaela in Aksel do 33. zmage
Shiffrinova je s smukaškim prvencem dosegla 33. zmago v svetovnem pokalu (to je bil njen 111. štart). Isto število prvih mest ima tudi zmagovalec smuka v Beaver Creeku Aksel Lund Svindal (366 štartov). Na večni lestvici se je Američanka na 8. mestu izenačila s Hanni Wenzel v ženski konkurenci, Norvežan pa na istem položaju z Bodejem Millerjem v moški.

Lake Louise – Lani ob tem času je slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec v Kanadi osupnila s premierno zmago v karieri in začela izjemen niz svoje najuspešnejše zime. Letos je ženski uvod v sezono hitrih disciplin zaradi okrevanja po operaciji kolena spremljala le od daleč. »Samo trenutek, katero disciplino gledamo?« je na twitterju čestitala tehnični specialistki Mikaeli Shiffrin za smukaški prvenec.

Ne, prva zvezdnica belega cirkusa Lindsey Vonn, ki vselej kraljuje v Lake Louise, kjer je zbrala neverjetnih 18 zmag v svetovnem pokalu, tokrat ni zaznamovala tekem v Kanadi. Na petkovem uvodnem smuku sezone je Američanka naredila napako in padla. Odnesla jo je z otečenim kolenom. Dan pozneje je bila 12., včeraj je na superveleslalomu odstopila.

Na smukaški uverturi je navdušila njena mlajša reprezentančna kolegica Mikaela Shiffrin. Aktualna lastnica velikega kristalnega globusa je nase opozorila že v petek, ko si je prvič na svoji športni poti s 3. mestom prismučala stopničke v kraljevski disciplini. Dan pozneje pa je odskočila na vrh. To je bil šele njen četrti smukaški nastop v karieri!

O tem, kakšne načrte ima s hitrimi disciplinami, je Shiffrinova medijem razkrila pred dvema mesecema na dogodku Forum Alpinum pred ledeniško premiero zime v Söldnu, na katerem je gostovala z norveškim asom Kjetilom Jansrudom. »Ali lahko zmaga v hitrih disciplinah?« je na glas razmišljal Jansrud in kar sam odgovoril na vprašanje: »Da, ona to zmore,« je spodbudil kolegico, ki se je nasmehnila in skromno odvrnila: »Jaz pa mislim, da ne.«

Pojasnila je, da uživa v hitrosti na dolgih smučeh, a zgolj, ko so razmere dobre. Poudarila je, da ima pred sabo še veliko učnih ur v tej strahospoštovanja vredni disciplini. Nastop na tekmi v Lake Louise je bil že tedaj zapisan v njeni beležki, saj teren dobro pozna.

Ponujeno priložnost je izkoristila. Skrajšana proga je bila zanjo prednost, imela je tudi dobro vidljivost. Kljub temu pa je morala biti hitra, tehnično dobra in pripravljena tvegati. »Zmage nisem pričakovala, cilj je bil pokazati največ, kar znam, in videti, kaj mi bo to prineslo,« je bila zadovoljna lastnica štirih slalomskih globusov, trikratna svetovna prvakinja in olimpijska zmagovalka v isti disciplini.

Smukaška zmaga je ne bo zavedla. S svojo ekipo, ki jo ambiciozno, a hkrati umirjeno in postopno usmerja na športni poti, je osredotočena na tehnične discipline. V hitrih se ne bo pogosto merila. »Morala bom pametno izbirati, na katerih preizkušnjah bom nastopala. Udeležila se bom le tistih, na katerih lahko pokažem dobre predstave. S prav takšnimi nastopi namreč pridejo tudi izkušnje in samozavest. Upam, da bom našla pravo ravnovesje med hitrimi disciplinami in vrhom v tehničnih,« je dejala. Na prvem mestu pri Shiffrinovi ostaja seveda slalom, sledijo mu veleslalom, kombinacija, superveleslalom in smuk.

Tina Weirather iz Liechstensteina je dobila prvi superveleslalom zime, na katerem je edina slovenska tekmovalka v Kanadi Maruša Ferk zasedla 29. mesto. V smuku točk ni osvojila.