Slovenci na Japonskem priredili državno prvenstvo

Smučarski skoki: na prvi tekmi v Saporu trojna zmaga Petra in Domna Prevca ter Roberta Kranjca.

Objavljeno
31. januar 2016 00.24
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Saporo – Slovenski smučarski skakalci so na prvi tekmi za svetovni pokal na Japonskem poskrbeli za pravi praznik. Brata Prevc – Peter in Domen – sta ponovila dvojno zmago iz Engelberga, njuno slavje pa je s tretjim mestom dopolnil Robert Kranjec. Izbranci glavnega trenerja naše reprezentance Gorana Janusa so tako drugič po Saporu '14 spet zasedli vse tri stopnice na zmagovalnem odru.

Da bodo Prevc & Co. na veliki olimpijski napravi Okurajama igrali vidno vlogo, je pred tekmo pravilno napovedal že Martin Koch, ki po končani športni poti komentira smučarske skoke na avstrijski televiziji ORF. »Skakalnica v Saporu je nekoliko zastarela, s svojim profilom pa bi morala ustrezati zlasti Slovencem, ki odskakujejo izjemno agresivno,« je presodil 34-letni Beljačan.

Da se ni motil, je kot prvi pokazal že Bor Pavlovčič, novinec med svetovno elito, ki je skočil 121,5 metra daleč in si že ob premieri zagotovil nastop v finalu. Vanj se je malo za njim uvrstil tudi Jaka Hvala (116,5 m), nakar je Robert Kranjec s št. številko 22 kot prvi premagal mejo 130 metrov (131,5 m) in napovedal boj za vrh.

Zelo se mu je približal Anže Lanišek (127 m), še bolj pa Domen Prevc (129,5 m), ki pa s svojim nastopom, po katerem se je prijel za čelado, ni bil najbolj zadovoljen. »Domen je že kar malo pretiraval z agresivnostjo pri odrivu, tako veliko pa je izvlekel zaradi izjemnega občutka za letenje,« je razložil Koch, za katerega niti Petrov prvi skok (131,5 m) ni bil brezhiben.

»Za njegove razmere je dolgo trajalo, da so se smuči po odskoku približale trupu. Zato ta nastop ni bil optimalen in ima vsekakor še rezerve,« je omenil svetovni podprvak v poletih iz Oberstdorfa '08. Da njegov prvi poskus ni bil najboljši, je priznal tudi nosilec rumene majice, rekoč, da je odriv začel prezgodaj.

Toda kljub temu je Prevc zanesljivo vodil po prvem »polčasu«, po katerem je imel 5,6 točke naskoka pred Kranjcem in natanko šest pred bratom Domnom. Da je bil pogled na semafor rezultatov iz slovenskega zornega kota še lepši, so poskrbeli tudi šestouvrščeni Lanišek ter Pavlovčič in Hvala, ki sta držala 18. oziroma 28. mesto.

Čeprav sta bila zadnja v finalu krajša – Jaka je pristal pri 114,5, Bor pa pri 112,5 metra –, sta imela kljub temu vzrok za zadovoljstvo. Pavlovčič je po poznejših diskvalifikacijah zaradi neustreznih kombinezonov Norvežana Kennetha Gangnesa in Nemca Richarda Freitaga, ki bi bila četrti oziroma deseti, zasedel 26. mesto, s katerim se je že ob ognjenem krstu veselil prvih (petih) točk v svetovnem pokalu, Hvala (27.) pa se je po skoraj dveh letih spet prebil med najboljšo trideseterico v tem tekmovanju.

Zatem so slovenski ljubitelji skokov nestrpno pričakovali vodilno šesterico, ki jo je začel Lanišek in navdušil s skokom, dolgim 132 metrov, s katerim je – kot se je pokazalo pozneje – ubranil svoj položaj iz uvodne serije in dosegel svojo drugo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu po decembrskem četrtem mestu v Nižjem Tagilu. Za njim je Nemca Severina Freunda odneslo še poldrugi meter dlje, vendar je po doskoku padel, zaradi česar je zdrsnil na deseto mesto. Na srečo se pri tem ni poškodoval, kot je na kratko sporočil enemu od novinarjev nemške televizije ARD.

Zatem je Gangnes prevzel vodstvo, vendar so pozneje – kot že omenjeno – njegov finalni poskus razveljavili, tako da je s četrtega nazadoval na 29. mesto. Sledil je slovenski troboj za zmago, ki ga je odprl Domen Prevc in poletel do 134,5 metra, s katerimi je izzval Kranjca. »Leteči Kranjčan« je odgovoril s 131,5 metra in za najmlajšim slovenskim reprezentantom zaostal za pičle 0,9 točke, nato je (naj)starejši od bratov Prevc z največjo daljavo dneva (136,5 m) le še potrdil svojo premoč in prvo mesto. Na koncu je imel pred drugouvrščenim Domnom 16,2 točke prednosti.

»Peter je v drugo vse naredil pravilno. To je bil senzacionalen nastop, ki ga je sklenil z lepim doskokom v telemark, za katerega je povsem zasluženo prejel tudi dve dvajsetici,« je bil navdušen Koch in za trojno zmago skakalcev kranjskega Triglava dejal, da je šlo tokrat pravzaprav za slovensko državno prvenstvo z mednarodno udeležbo.

Da se je izšlo po najboljšem mogočem scenariju, se je strinjal tudi zmagovalec. »V finalu sem ujel odskok in tudi v nadaljevanju nastop izvedel tehnično bolje, zaradi česar me je odneslo tako daleč,« je bil dobro razpoložen »zlati orel« iz Selške doline, ki je slavil že tretjo zmago v Saporu, osmo v sezoni in skupaj 14. v svetovnem pokalu, s katero se je še utrdil na vrhu skupnega seštevka. Zadovoljen je bil tudi Domen. »Moji skoki so morda res videti tvegani, vendar po mojih občutkih niso takšni. Dokler imam vse pod nadzorom, je vse v redu,« je omenil 16-letni up iz Dolenje vasi pri Železnikih.

Dobre volje je bil tudi Kranjec, ki je po sušnih dveh letih spet skočil na zmagovalni oder; nazadnje je na njem stal ob prejšnjem trojnem zmagoslavju Slovencev v Saporu 26. januarja 2014, ko je bil tretji za Jernejem Damjanom in Petrom Prevcem. »Moja forma je zdaj dosti boljša kot na začetku sezone, ko mi že zaradi bolečin v roki po operaciji komolca ni bilo lahko. Vedel sem, da bo prej ali slej spet napočil moj čas,« je izjavil 34-letni Kranjčan.

Na zmagovalnem odru tudi Ema Klinec

Izjemen uspeh slovenskih skakalcev so dopolnile skakalke z Emo Klinec na čelu, ki je morala v Oberstdorfu premoč priznati zgolj Japonki Sari Takanaši in Avstrijki Danieli Iraschko-Stolz. »Po poskusni seriji sem si še enkrat ogledala svoj skok in videla, kaj moram popraviti, kajti vedela sem, da znam skočiti bolje,« je razkrila 17-letnica iz Poljan nad Škofjo Loko, ki se je veselila druge zaporedne in skupaj tretje uvrstitve med najboljšo trojico v svetovnem pokalu.

Tik za njo je pristala Maja Vtič, med deseterico pa je skočila še Urša Bogataj (9.). Točke sta od naših osvojili tudi Špela Rogelj (12.) in Eva Logar (14.). Na srednji napravi pod Senčno goro bo danes (15.30) še ena tekma.