Slovenci na premiero kot žejni vode v puščavi

49. SP v biatlonu: danes ob 15.30 za uvod v Oslu tekma mešanih štafet z Malijevo, Gregorinovo, Bauerjem in Fakom.

Objavljeno
02. marec 2016 19.17
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Oslo – Dovolj je ugibanj, napovedi, prepričevanj, primerjav. Pred biatlonci in v tej zimi pred tem smučarskim športom nasploh je največje tekmovanje. Danes ob 15.30 se bo na kultnem Holmenkollnu, v zibelki nordijskih panog nad norveško prestolnico, začelo 49. svetovno prvenstvo v biatlonu. Odprle ga bodo mešane štafete.

Rezultatov v panogi, ki so jo prvič zapisali v spored na SP 2005 v Hochfilznu, se je slovenski tabor že večkrat razveselil, najbolj pa vsekakor pred štirimi leti v Ruhpoldingu, ko je kazalo celo na senzacionalno zmago Faka in druščine, a tudi končno 2. mesto, za zmagovalci Norvežani, ostaja zapisano med mejniki biatlonskega športa pri nas.

Pred enim letom se je na prvenstvu v Kontiolahtiju na vzhodu Finske premiera slovenskemu taboru ponesrečila, a takrat si 15. mesta ni nihče pretirano gnal k srcu, ker je ostajalo prepričanje o konkurenčnosti pred posamičnimi nastopi, kar je ob koncu najbolj vidno potrdil Jakov Fak, najboljši v prestižni predstavi s skupinskim štartom. Danes pa je zgodba drugačna. Naša biatlonska reprezentanca kot žejni vodo v puščavi pogreša odmevne uvrstitve med sezono in zdaj stavi prav vse na to prvenstvo. Zato si ni težko predstavljati, kako pomemben bi bil za nujno samozavest uspešen današnji uvod.

»Da, uvrstitev med najboljših deset štafet je za nas vsekakor dosegljiva,« je bil med včerajšnjim uradnim treningom Tomaš Kos, glavni trener slovenskih biatloncev, prikimal ob vprašanju, ali tako kot kdaj v preteklosti še naprej ostaja poglaviten cilj mešane štafete mesto v »klubu 10«. Pravzaprav so se biatlonci prej spogledovali še celo s kakšnim odmevnejšim dosežkom, a realnost te porazne zime preprosto ne dovoljuje pretiranega sanjarjenja …

Slovenska vrsta se bo na današnji premieri 49. svetovnega prvenstva predstavila v udarni zasedbi za mešano štafeto – začela bo Andreja Mali, sledila ji bo Teja Gregorin, nakar bosta v smučini še Klemen Bauer in Jakov Fak. »Svetovno prvenstvo ne dovoljuje kakšnih eksperimentov. Na štart morajo preprosto najboljši,« pravi Uroš Velepec, zdaj trener ukrajinske ženske biatlonske vrste, ki je zadnje dneve priprav pred odhodom v Oslo prestala pri nas na Pokljuki. Slovenski strokovnjak si za močno ekipo z evropskega vzhoda včeraj ni upal napovedati kolajne, kot cilj pa je omenil uvrstitev med najboljših šest. Naslov najboljše mešane štafete bo branila češka izbrana vrsta, katere priljubljenost v domovini iz dneva v dan podira rekorde. »Najbrž bi nas kdo imel za nore, če bi napovedali to, kar se nam je zgodilo prejšnji teden: prenos tekme evropskega prvenstva v biatlonu, torej tekmovanja drugega razreda, je bil dvakrat bolj gledan kot nogometna tekma lige prvakov med Arsenalom in Barcelono,« so nam povedali kolegi iz osrednje češke TV hiše.

A kakorkoli – Tomaš Kos, ki je seveda vesel izjemnega biatlonskega vzpona v svoji domovini, je zdaj pred ključno nalogo doslej spodletele sezone: psihično okrepiti duh ekipe in jo pripraviti za spodoben nastop v prihajajočem poldrugem tednu Holmenkollna. Kjer spomin uhaja tudi na zadnje biatlonsko prvenstvo na tem prizorišču, leta 2000, po katerem je v reprezentančnem vrhu »počilo«, odstavljenega Vladmirja Korolkeviča pa je takrat zamenjal prav Kos. Nato je neprekinjeno delal pri slovenski izbrani vrsti do konca olimpijske sezone 2013/2014, po enoletnem premoru se je zdaj vrnil med naše reprezentante. Pred njimi je zdaj pomembna naloga – na štadionu za 25.000 gledalcev, med katerimi bodo številni dobri poznavalci biatlona, potrditi sloves iz preteklosti. V tej zimi je ta namreč za zdaj izginil.