Slovenci na Rogli stavijo na Marguča in Mastnaka

Deskarji na snegu se bodo v soboto na Rogli pomerili v paralelnem veleslalomu za svetovni pokal. Slovenci oslabljeni.

Objavljeno
19. januar 2016 17.08
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Zreče - Najboljši deskarji v alpskih disciplinah se bodo konec tedna četrto leto zapored zbrali na Rogli, kjer bo v soboto potekala tekma paralelnega veleslaloma za svetovni pokal.

Prireditelji bodo v petek zvečer izpeljali žreb številk z zabavo, sobotni spored se bo začel s kvalifikacijami (10) in končal s finalnim delom tekme (14).

Slovenska reprezentanca je že na Rogli, a letos najverjetneje z nekoliko manj odločnimi cilji kot v preteklosti. Kot vso sezono bosta manjkala poškodovana Rok Flander in Glorija Kotnik, še posebej se bo skoraj zagotovo poznala odsotnost najboljšega slovenskega deskarja Žana Koširja, ki je na Rogli vselej posegal po visokih mestih.

Košir je danes sicer sodeloval na novinarski konferenci pred tekmo in v celoti morebitnega nastopa še ni izključil, kljub temu pa je dejal, da se bo na tekmi tokrat moral verjetno zabavati le ob robu proge. »Sezona se mi nekako izmika. Načrt je bil tak, da bi v soboto nastopil, a mislim, da se to ne bo zgodilo. Edino, če me kaj piči dan pred tekmo, pa se še vedno lahko odločim,« je povedal Košir, ki verjame, da bodo ostali nadomestili njegovo odsotnost.

Glavni trener reprezentance Izidor Šušteršič, ki se zaveda, da se sezona ni začela bleščeče, verjame, da so vsi slovenski udeleženci sposobni odpeljati dobre vožnje. »Računam, da se jim bo prav tukaj odprlo. Nenazadnje so imeli tukaj možnost trenirati zadnjih šest dni,« je miren Šušteršič, ki si želi, da bi vsak od njih pokazal največ, kar zna.

Marguč in Mastnak glavna slovenska aduta

Glavna aduta v slovenski ekipi bosta tako Rok Marguč in Tim Mastnak, za katera je to najbolj domač teren, a Marguč doslej kljub stalni podpori domačih navijačev na stopničkah na Rogli še ni stal, je pa bil vselej med deseterico.

»Zagotovo imam tukaj določeno prednost, saj največ treniram prav na teh progah. Res pa je, da mi manjkajo stopničke, morda pa pride do tega prav v soboto,« je dejal Marguč, ki je na treh letošnjih tekmah le v Cortini d'Ampezzo prišel med šestnajsterico finalistov, a tudi tam končal na 14. mestu.

Podobne rezultate je dosegal tudi Mastnak, ki je bil 14. na zadnjih dveh tekmah v Kreischbergu in Bad Gasteinu. Na Rogli je bil pred dvema letoma že četrti, zato tudi letos pričakuje dober dosežek, hkrati pa si obeta veliko podporo svojih navijačev. »Na treningih mi je šlo dobro, zato verjamem, da bo tudi na tekmi tako. Vesel bi bil vsake uvrstitve med osem,« je dejal celjski deskar.

Ob omenjenih dveh glavnih adutih bodo na tekmi v kvalifikacijah nastopili še Črt Ikovic, Patricija Mastnak in Iva Polanec.

Slapar: Proga bo za rekreacijske smučarje odprta do četrtka

Kot je povedal vodja organizacijskega odbora Aleš Slapar, bo za tekmo vse pripravljeno, pri tem jim gre letos na roko tudi vreme, saj napoved ne kaže, da bi jim, tako kot lani, zaradi sneženja tik pred tekmo povzročilo dodatno delo.

»Na Roglo znova prihaja več kot 100 tekmovalcev iz 17 držav. Proga je pripravljena, za rekreacijske smučarje bo odprta še do četrtka, nato jo bomo zaprli in pripravili vse za tekmo,« je dejal Slapar, ki pričakuje stabilno vreme in temperaturo pod ničlo, kar bo tekmovalcem in tekmovalkam omogočilo enake pogoje.