Slovenci okupirali Bischofshofen kot Planico in pomagali Prevcu pozabiti dve neprespani noči

Novopečeni zmagovalec novoletne skakalne turneje Peter Prevc je na sklepni tekmi v Bischofshofnu sijajno prestal enormen pritisk.

G. L.
sre, 06.01.2016, 23:05

Bischofshofen - Težko si je predstavljati, kako hud pritisk je doživljal Peter Prevc na zadnji tekmi novoletne skakalne turneje v Bischofshofnu, na kateri je branil 19,7 točke prednosti pred Severinom Freundom. Z njim je kot veliki šampion opravil z odliko, saj je na zadnji postaji vpisal še tretjo zmago in s tem le za eno zaostal za absolutnim rekordom še enega Nemca Svena Hannawalda, ki je v sezoni 2001/02 slavil na vseh štirih skakalnicah.

Prevc je po vetrovni zmešnjavi v drugi seriji priložnost za ponovitev velikega dosežka zapravil že na prvi tekmi v Oberstdorfu, kjer je po vodstvu v prvi seriji pristal na tretjem mestu in se uvodoma znašel v vlogi izzivalca Freunda. Zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala je dohitel in prehitel že na njegovem dvorišču v Garmisch-Partenkirchnu, nato pa prednost pred bavarskim asom le še povečeval. Nazadnje do tako visoke prednosti, da bi se lahko s kakšnim povsem ponesrečenim skokom premagal le še sam.

»Od trenerjev pred tekmo ni bilo veliko napotkov. Vedel sem, da bo težko in da bom moral biti zbran do konca, da ni še nič dobljeno. Od prej sem vedel, kakšna je skakalnica in da je treba biti zelo potrpežljiv,« je po zadnji tekmi z olajšanjem povedal 23-letnik iz Dolenje vasi, ki je tudi v Bishofshofnu, vsaj navzven, deloval hladen kot špricer. A tudi Peter je le človek, zato ga nervoza pred sklepnim dejanjem 64. turneje štirih skakalnic ni zaobšla.

»Zadnji dve noči sem vedno manj spal, prvo noč sem do dveh ponoči gledal v strop, danes sem se že pred šesto zbudil. Ko sem videl tako veliko gledalcev ob skakalnici, pa me je to napolnilo z dodatno energijo. Slovenskih zastav sicer nisem štel, jih je pa bilo skoraj toliko kot v Planici. Skoraj ni bilo prostora, kjer ni bilo naše zastave, bila je prava okupacija Bischofshofna. Nervoza je bila prisotna, a sem vedel, kako prek nje,« je za STA odlično vzdušje v Avstriji pohvalil Prevc.

Zlatega orla je pred več tisoč slovenskimi navijači osvojil po treh zaporednih zmagah na turneji, sicer pa kar šestih na zadnjih sedmih tekmah v tej sezoni svetovnega pokala.

»Že od Nižnjega Tagila stopnjujem formo, našel sem jo in jo stopnjeval skozi celotno turnejo. Šel sem iz skoka v skok in mi je uspelo. Tudi danes sem imel dva dobra skoka, nad pričakovanji. Včeraj mi še ni bilo všeč, kako nastopam, danes pa je bilo zelo dobro,« je zaključil Prevc, ki od letošnjih enajstih tekem svetovnega pokala le na eni v Lillehammerju ni stal na odru za zmagovalce.

Prepričljivo vodilni tekmovalec v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki ima že 205 točk naskoka pred aktualnim zmagovalcem Freundom, je po dolgih 19 letih spet poskrbel za slovensko zmago na novoletni turneji. Leta 1997 je podoben dosežek uspel tedaj še najstnik Primož Peterka, ki si je skupno zmago zagotovil s tretjim mestom na zadnji tekmi, za Nemcem Dietrom Thomo in Poljakom Adamom Malyszem.


Prijavi sovražni govor