Slovenci po kolajno – ekipno ali posamično

Smučarski skoki: konec tedna v Oberstdorfu svetovno prvenstvo v poletih. Peter Prevc bo branil naslov prvaka.

Objavljeno
16. januar 2018 01.30
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Slovenska skakalna reprezentanca je na edini tekmi svetovnega pokala v poletih v tej sezoni doslej, v soboto na Kulmu, potrdila, da je izjemno močna, zdaj bo to skušala dokazati še na svetovnem prvenstvu, ki ga bo konec tedna gostil Oberstdorf. Cilj glavnega trenerja Gorana Janusa – kolajna – je brez dvoma uresničljiv.

Kombinacija izkušenj in mladosti prevladuje v slovenski reprezentanci, saj bo Janus v Oberstdorf odpeljal Jerneja Damjana, Petra Prevca, ki bo branil naslov, ter štiri debitante na SP v poletih – Domna Prevca, Tilna Bartola, Anžeta Semeniča in Žigo Jelarja. To je bila tudi šesterica, ki je nastopila na Kulmu, seveda pa bo lahko na tekmi pet Slovencev, eden več od drugih reprezentanc zavoljo Prevčeve zmage pred dvema letoma na Kulmu. »Izbira potnikov za svetovno prvenstvo je bila zelo lahka. Ti fantje so na novoletni turneji pokazali svoje, uvrščali so se med trideseterico in če si tam zraven, si tudi na velikankah močan. Vesel sem, da imamo pravico nastopa s petimi predstavniki po Petrovi zaslugi,« je o ekipi dejal Janus, ki bo enega tekmovalca izločil po prvih poletih pred kvalifikacijami.

Janus, ki se v tej sezoni precej otepa napovedi rezultatov, je za Oberstdorf – tako kot za olimpijske igre – jasen že od samega začetka. Cilj bo kolajna. »To ni nobena skrivnost, to je cilj, h kateremu bomo stremeli, temu bomo vse podredili. Je pa konkurenca izenačena, na Kulmu so bile razlike majhne, zato bo treba skakati brez napak,« ocenjuje Janus, ki mu je seveda vseeno, ali bo kolajna posamična ali ekipna. Po minulem koncu tedna sodeč bi lahko posegli po njej v obeh konkurencah. Dejstvo je, da so ekipno Slovenci zaostali le za izjemnimi Norvežani, štirje so bili med 18, seveda bi bila podoba še veliko boljša, če ne bi bil v drugi seriji diskvalificiran Jernej Damjan. Potem pa bi imela Slovenija četverico med najboljšimi 11, najvišjega pa na 5. mestu prav Damjana. Tako je bil najboljši, šesti, Peter Prevc, so pa naši še precej bolj blesteli v »netekmovalnih« poletih, misel na posamično kolajno – tekma bo trajala dva dneva – zato nikakor ni prepovedana.

Najstarejši od bratov Prevc je bil konec tedna »na mestu zločina« spet bolj prepoznaven, poleti so mu vlili novo energijo. »Moje predstave so se na Kulmu precej izboljšale. Sploh petek je bil odličen dan, predvsem kar zadeva užitke v zraku. Po dolgem času smo bili spet na letalnici. Ko te zrak spet začne dvigovati, najdeš v tem veliko dodatne motivacije in sproščenosti za naprej,« je našel novo spodbudo Prevc, ki so se mu v Kulmu seveda spomini vračali na dogajanje izpred dveh let, a sam je bolj mnenja, da še ni pravi čas za obujanje spominov. Treba je stremeti naprej, da jih bo nastalo še več za obujanje nekoč v prihodnosti.

Če bodo na SP štirje debitanti, pa bo že šestič nastopil Jernej Damjan, po videnem na Kulmu tudi tokrat eden naših glavnih adutov. Žal je bil na koncu zaradi dresa diskvalificiran, še včeraj mu ni šlo v glavo, kako je to možno, saj z njim ni tekmoval prvič, doslej je bilo vse v najlepšem redu … »Če bi goljufal namenoma in bi me diskvalificirali, bi skomignil z rameni in to mirno sprejel, a bil sem prepričan, da je vse v redu, da ni nič narobe. Ko se zgodi kaj takega, sploh po rezultatu, ki sem ga dosegel, pa si kar malo jezen. Zdaj bomo poskrbeli, da se nam kaj takega ne bo več zgodilo. Na Kulmu sem se sicer počutil super, z izjemo tiste diskvalifikacije, upam, da bom enako užival tudi v Oberstdorfu,« se je minulega konca tedna dotaknil Damjan, leta 2012 v Vikersundu na SP v poletih že bronast z ekipo.

Prvenstvo se bo s kvalifikacijami začelo v četrtek, v petek in soboto bodo na sporedu štiri serije, ki bodo dale svetovnega prvaka, v nedeljo bo sledila še ekipna tekma.