Slovenci premočni kakor gorile v megli

Smučarski skakalci Robert Kranjec, Jurij Tepeš in brata Prevc prepričljivo dobili moštveno tekmo na Holmenkollnu.

Objavljeno
07. februar 2016 00.27
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Slovenski smučarski skakalci so slavili prvo moštveno zmago v sezoni in skupno deveto v svetovnem pokalu (vse so dosegli pod vodstvom glavnega trenerja Gorana Janusa), potem ko so Robert Kranjec, Jurij Tepeš ter brata Domen in Peter Prevc premočno »kakor v filmu Gorile v megli« dobili včerajšnjo ekipno preizkušnjo na znamenitem Holmenkollnu. Na koncu so imeli zajetne 32,4 točke naskoka pred drugouvrščenimi Norvežani.

Po prvem Tepeševem nastopu (122,5 m) je bila naša zasedba še četrta za Japonsko, Avstrijo in Norveško, nato jo je na vrh popeljal Domen Prevc (126 m). Po Kranjčevem poskusu (116 m) se je s Slovenijo na prvem mestu izenačila domača ekipa, toda nato je svojo moč znova pokazal Peter Prevc (126 m), ki je naši četverici po uvodni seriji zagotovil 12,2 točke zaloge pred Norveško.

Daniel Andre Tande (130 m), ki je v dvoboju s Tepešem (126 m) zaostanek zmanjšal za polovico, je sicer vlil nekaj upanja domačim navijačem, vendar je nato najmlajši slovenski reprezentant poletel 130 metrov daleč in »vikingom« pobegnil za 20,3 točke. Ko je nato zelo dober nastop (127 m) uspel še »letečemu Kranjčanu« in je še povečal naskok pred Norveško (na 29,9 točke), je bilo vseh dvomov o zmagovalcu že konec.

Na vrhu zaletišča je sedel še nosilec rumene majice vodilnega v skupnem seštevku, ki ga je v gosti megli, da ga je s težavo lovil še kamerman, odneslo do 130 metrov. Z najboljšo oceno v zadnji skupini je le še potrdil prvo mesto Slovenije in veselje Janusovih izbrancev se je lahko začelo.

»Skrajni čas je že bil, da smo stopili skupaj in zmagali. Vidljivost tokrat ni bila najboljša, vendar je bila dovolj dobra za skoke. Poleg tega smo v svetovnem pokalu vajeni marsičesa,« je omenil Tepeš. Podobno je razmišljal Domen Prevc, ki je dejal, da ga razmere niso motile. »Tudi v Kranju, kjer hodim v šolo in treniram, je pogosto megla, zato ta ni bila nič novega zame,« je na novinarski konferenci razkril 16-letni skakalec Triglava.

Tako s svojima nastopoma kakor tudi s skakanjem reprezentančnih kolegov je bil zelo zadovoljen. Odlični nastopi Slovencev (Peter je imel drugo največje število točk za Avstrijcem Stefanom Kraftom, Domen pa peti dosežek za Norvežanom Kennethom Gangnesom in Avstrijcem Michaelom Hayböckom) so odlična napoved današnje posamične tekme na Holmenkollnu (od 14.15 naprej).

Toda najmlajši slovenski reprezentant ni hotel ničesar napovedovati. »Želim si le dobro skakati in dati najboljše od sebe,« je še povedal Domen.

Maja Vtič 6,3 točke za tretjim mestom

Najboljše smučarske skakalke so se med seboj merile v Hinzenbachu, kjer je bila znova razred zase Sara Takanaši. Japonska zvezdnica je v obeh serijah (93,5 m in 93 m) skočila najdlje med vsemi in prepričljivo zmagala pred domačo matadorko Danielo Iraschko-Stolz (88 m in 88,5 m), pred katero je imela na koncu 18,3 točke prednosti, kar je za tako majhno napravo res veliko.

Še tretjo tekmo zapored je najviše uvrščena Slovenka končala na četrtem mestu, včeraj pa je ta nehvaležna uvrstitev pripadla Maji Vtič (88 m in 86,5 m), ki je bila po uvodni seriji še druga. Toda finalni nastop ji ni uspel tako dobro kot prvi, kar ji je bilo jasno takoj po doskoku, po katerem je pogledala v nebo. Zato je – ko je spoznala, da ne bo na zmagovalnem odru – le skomignila z rameni.

»Ker sem pri drugem skoku naredila manjšo napako, ki je na tako majhni skakalnici v zraku ne moreš več izničiti, ostaja nekaj grenkega priokusa. A rezultat je kljub vsemu lep, tako da sem zadovoljna, jutri pa je nov dan,« se je 28-letnica z Mirne na Dolenjskem, ki jo je od tretjeuvrščene Norvežanke Maren Lundby (87,5 m in 89 m) ločilo 6,3 točke, ozrla proti današnji drugi preizkušnji v Zgornji Avstriji (z začetkom ob 12.30).

Med deseterico se je od naših spet prebila tudi Ema Klinec (85 m in 86 m), ki je bila deveta, dve mesti za njo pa je pristala Špela Rogelj (86 m in 83 m), ki je bila po uvodni seriji še sedma. Urša Bogataj (84,5 m in 84,5 m) je s 14. mesta skočila na končno dvanajsto, do točk za svetovni pokal pa sta se dokopali tudi Eva Logar (82,5 m in 84 m) in Katja Požun (82,5 m in 83 m), ki sta zasedli 22. oziroma 23. mesto.

Slovenke so se ob skakalnici zadržale dlje, kot so načrtovale. Vendar ne zato, ker bi jim glavni trener Stane Baloh »naložil« dodatni trening. Vzrok je bil tehnične narave, saj je njihov kombi obtičal v blatu, iz katerega so ga morali gasilci potegniti s traktorjem.

Semenič in Naglič na zmagovalnem odru

V Planici so se potegovali za točke celinskega pokala. Od slovenskih skakalcev sta se najbolje izkazala Anže Semenič (129 m in 136 m) in Tomaž Naglič (131,5 m in 130,5 m), ki sta na zmagovalnem odru delala družbo prvouvrščenemu Avstrijcu Philippu Aschenwaldu (131,5 m in 138,5 m). Zelo dober je bil tudi Tilen Bartol (135 m in 134 m), ki je pristal na šestem mestu, med nordijskimi kombinatorci pa je bil naš edini dobitnik točk Gašper Berlot (12.). V dolini pod Poncami bosta danes dopoldne še dve preizkušnji »2. svetovne lige« v skokih in nordijski kombinaciji.