Slovenke na Japonskem čisto ponorele od veselja

Ženski skoki: Maja Vtič in Ema Klinec poskrbeli za zgodovinski uspeh v Zau.

Objavljeno
24. januar 2016 20.43
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Zao – Stane Baloh, glavni trener slovenske ženske skakalne vrste, si je po vseh uspehih, ki se jih je že veselil s svojimi varovankami, potihem želel, da bi imel enkrat dve skakalki hkrati na zmagovalnem odru. Željo sta mu uresničili Maja Vtič in Ema Klinec, ki sta na drugi tekmi za svetovni pokal v Zau navdušili z drugim in tretjim mestom.

Razred zase pa ostaja Sara Takanaši, ki je pred 4000 gledalci slavila že peto zaporedno zmago, šesto v sezoni in skupno 36. v svetovnem pokalu. »Tako zelo sem srečna, to je namreč nov velik uspeh zame. A z drugim skokom nisem povsem zadovoljna, saj nisem naredila telemarka,« je 19-letna Japonka pojasnila, zakaj je njena prednost pred najbližjo zasledovalko Vtičevo tokrat znašala pičle 2,6 točke.

Za skakalko z Mirne na Dolenjskem, ki bo pojutrišnjem dopolnila 28 let, so bile to že tretje stopničke v sezoni in skupno četrte v svetovnem pokalu. »Japonska turneja se zame ni začela najbolje (v Saporu je bila pred tednom dni 12. in 23. – op. p.), končala pa se je nepozabno. Vesela sem, da sem tako stopnjevala svoje nastope,« je sporočila Vtičeva, ki se je v skupnem seštevku povzpela na tretje mesto, pri čemer za drugouvrščeno Avstrijko Danielo Iraschko-Stolz zaostaja za 121 točk.

Ko je po svojem finalnem skoku, s katerim je ubranila drugi položaj iz uvodne serije, videla, da bo na odru za najboljše skakalke na svetu stala tudi Klinčeva, so Slovenke »čisto ponorele od veselja«. Da se je zgodil tako rekoč idealen scenarij, se je strinjala tudi naša najmlajša reprezentantka. »Na prvi tukajšnji tekmi sem skočila slabo. A sem vedela, kaj sem storila narobe, iz tega pa sem se veliko naučila,« je razložila 17-letnica iz Poljan nad Škofjo Loko, potem ko se je drugič po drugem mestu izpred tedna dni v Saporu veselila uvrstitve med najboljšo trojico.

Po zgodovinskem uspehu za slovenske ženske skoke se je Baloh priklonil svojima najboljšima varovankama in si znova nadel lasuljo, ki jo je od deklet prejel pred svojo prvo tekmo za svetovni pokal v vlogi glavnega trenerja ob začetku prejšnje sezone. Upa, da se bo v takšnem slogu – uspeh Vtičeve in Klinčeve sta predvčerajšnjim z novimi točkami dopolnili Špela Rogelj (10.) in Urša Bogataj (18.) – nadaljevalo na naslednji postaji konec tedna v Oberstdorfu.