Slovenke optimistične pred Zlato lisico

Na domači tekmi največ pričakuje Ana Drev, ki je na zadnjem veleslalomu v Flachauu prvič v karieri stopila na stopničke.

Objavljeno
28. januar 2016 16.22
G. L.
G. L.

Maribor - 52. Zlata lisica v Mariboru se nezadržno bliža; v soboto bodo dekleta najprej opravila z veleslalomom, v nedeljo pa še s slalomom. Slovenski apetiti bodo visoki predvsem prvi dan tekmovanja, ko bo na visoko uvrstitev upala letos prerojena Ana Drev.

Slovenska dekleta so svoja pričakovanja sedmi sili danes predstavila pod vznožjem proge v Mariboru, a se bodo pred vikendom še vrnile v Avstrijo, kjer jih še v petek čaka trening. Temperature v Mariboru so namreč okrog deset stopinj Celzija, kar onemogoča treninge na Pohorju.

Tekmovanje kljub zahtevnim razmeram naj ne bi bilo ogroženo, vsaj po besedah vodje proge Mitje Dragšiča: »Za Maribor ni čudno, kako je to mogoče, v Mariboru je vse mogoče. Nisem preveč optimističen, če rečem, da je proga v dobrem stanju. Imamo izdelano, kako jo narediti odlično, predpriprava je bila narejena pravi čas, to je zelo pomembno. Ti delavci, strokovnjaki, ki vrsto let s temi izkušnjami to delajo, so znova dokazali, da je Maribor pozimi bel in temu je danes tako. Tekme za Zlato lisico bodo, kot smo navajeni, ene boljših v sezoni, trudili se bomo to dokazati.«

Optimistična so tudi slovenska dekleta, ki jih bomo oba dni tekmovanja videli po šest. V soboto bodo na veleslalomu nastopile Katarina Lavtar, Ana Bucik, Ana Drev, Maruša Ferk, Tina Robnik in Ilka Štuhec, v nedeljo na slalomu pa še Bucikova, Lavtarjeva, Ferkova, Klara Livk, Meta Hrovat in Saša Brezovnik.

»Vzdušje v ekipi je fino, počutim se mirno, v prejšnjih dneh sem malo nehala razmišljati, da je to prva tekma po Flachauu, saj sem bila zaradi tega malo bolj živčna. Zdaj je v redu, ne nalagam si pritiska, vesela sem, da imam dobre pogoje, danes se vračam nazaj v Avstrijo, kjer bom jutri še trenirala, verjamem, da bom v soboto dala svoj maksimum,« je dejala Drevova, ki je pred 14 dnevi v Flachauu z drugim mestom poskrbela za uspeh sezone.

»Trenirali smo sicer v Kranjski Gori, a se je otoplilo in smo se morali prestaviti v Avstrijo. Dekleta so dobro trenirala, zadovoljen sem z delom ekipe, punce smučajo dobro, vzdušje je dobro, v veselje mi je delati z njimi, težav ni. V Mariboru pričakujem dobre rezultate, zelo dobro so pripravljene, želim jim, da izpeljejo vožnje, kot se bomo dogovorili,« je delo deklet pohvalil Denis Šteharnik.

Med najboljše se po poškodbi gležnja vrača Ana Bucik, ki je v sezoni že opozorila nase z dobrimi rezultati v slalomu. »Nekaj težav z gležnjem je še, oziroma jih čutim, pa čeprav sem imela po Flachauu 10-dnevni smučarski premor. Po tem me je bilo najbolj strah, kaj bo, ko pridem nazaj na sneg, če bo to pravo smučanje še prisotno. Lahko sem normalno trenirala in tudi moje smučanje je dobro, tako da sem zadovoljna s treningi,« je dejala mlada Primorka.

Domačega nastopa se veseli tudi Mariborčanka Štuhčeva, kateri pa niti slalom niti veleslalom ne predstavljata paradne discipline. »Progo poznam, to je moja domača tekma, vsako leto je super priti sem, zdaj pa sodeluje še vreme. Sicer je pretoplo, a so vseeno lahko pripravili progo, tako da poklon Pohorcem in vsem, ki so pomagali k temu čudežu. Na progi sicer še nisem smučala v tej sezoni, verjamem, da ni kakšne nove prelomnice in še večje strmine. Upam, da bo proga zdržala in da bom pokazala svoj maksimum, ki bo dovolj za kakšen dober rezultat,« je dejala specialistka za hitre discipline.

V Mariboru se bo dogajanje začelo v petek zvečer z žrebom štartnih številk.