Slovenke v en glas: Nikjer ni tako dobro kot doma

Smučarske tekačice so ob slovesu od Planice osvojile 8. in 10. mesto v ekipnem šprintu. Fabjanova se vzpenja.

Objavljeno
18. januar 2016 14.09
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Rateče – Četudi se Slovenci v teku na smučeh (še) ne moremo veseliti novih uvrstitev na zmagovalni oder, je premiera svetovnega pokala v Planici požela vrhunske ocene, s čimer si je ustvarila izhodišče za preživetje v koledarju FIS. Za to bo seveda potrebna tudi volja slovenskih organizatorjev, tekačice na smučeh, ki so konec tedna končale na 8. in 10. mestu v ekipnem šprintu, so že izrekle podporo naslednji tekmi v letu 2018.

Vse so namreč pritrjevale, da je poseben občutek, ko tečejo pred domačimi navijači. A v slovenski reprezentanci že dolgo ni bilo takšne napetosti kot v zadnjih dveh dneh, na domačo tekmo so polagali velike upe, konec koncev nimajo pogosto priložnosti za dokazovanje pred domačim občinstvom. Od zadnjega je minilo kar pet let in Vesna Fabjan se je kot udarno slovensko orožje tega dobro zavedala. Prav veliko priložnosti za nastop v Planici pač ne bo več imela, morebitno SP 2021 je v svojih načrtih za prihodnost že prekrižala, četudi tedaj s 36 leti še ne bo dosegala starosti, zaradi katere bi morala za vsako ceno potegniti črto pod svojo kariero. Nastop v finalu je bil njena velika želja, a kanček premalo odločnosti v trenutku, ko sta jo na progi tekmici zaprli, je bil usoden za njen obstanek v polfinalu. A za zapravljeno priložnostjo ni dolgo žalovala, 7. mesta se je razveselila, kot bi dosegla preboj v zaključni nastop in zagotovila, da bo tega ujela še pred iztekom zime.

Morda so v reprezentanci nekoliko presenetili, ko so nato združili njene moči in moči Alenke Čebašek za včerajšnji ekipni šprint, saj se je posamično kot druga najboljša Slovenka izkazala Anamarija Lampič. A trenerji so ocenili, da ima slednja za seboj le premalo treninga v tej zimi in ji bodo začele popuščati moči, medtem ko je Čebaškova v prvi polovici zime ponovno dokazala, da je najbolj vsestranska in v najboljši formi. A prav ob nepravem času jo je ujela utrujenost po novoletni turneji in v Planici ni bila več na ravni zadnjih tednov, o čemer je v cilju z obžalovanjem spregovorila tudi sama. V ekipnem šprintu tako s Fabjanovo višje od 8. mesta nista zmogli poseči, zlasti na polovici tekme, ko so najboljše pobegnile v ospredje, je nastala prevelika razlika, da bi še lahko lovili več od 8. mesta. A so se v reprezentanci razveselili, da so imeli kar dve ekipi v finalu, tudi mlado navezo Nika Razinger-Anamarija Lampič, ki je sicer obstala v ozadju, potem ko se je prva že v prvi predaji preveč pogumno lotila zavoja in za kratek čas pristala v snegu.

»Vedno, ko si v smučini, poskusiš narediti vse, kar se da. Tudi če je zaostanek že velik, se do cilja še lahko kaj zgodi. Je bilo pa tokrat težje kot na posamični tekmi, proga je bila bolj ledena. Zelo vesela sem, da smo v finalu nastopili z dvema ekipama. Z mlajšo in starejšo, čeprav so na koncu presodile izkušnje. Je pa res, da so mlajše bolj neobremenjene z rezultatom in si zato lahko upajo več. Po polfinalu smo denimo Niki govorili, naj malo bolj z rezervo opravi nalogo, da ne bo kaj narobe. Včasih uspe, včasih ne. A obe z Anamarijo si drzneta veliko, to imata v sebi. Res sem vesela, da smo bile vse v finalu,« je črto pod Planico 2016 potegnila najstarejša v odsotnosti Katje Višnar, ki šteje še leto več in je s porodniške kolegice spodbujala izpred televizijskega zaslona doma na Norveškem ter na facebooku delila obžalovanje, da ni mogla biti del planiške premiere.

Čebaškova, ki v tej sezoni še čaka, da bo naredila korak naprej tudi v šprintih, je včeraj odkrito priznala, da se ji ni vse izteklo po načrtih. »Pričakovala sem več v ekipnih šprintih, ker vem, da sem sposobna več. A ta konec tedna nisem bila prava, samo trpela sem in bila brez prave hitrosti. Uvrstitev v finale je bila prvi cilj in glede na moje stanje je bilo že to v redu,« je dejala Blejka, ki se nadeja, da bodo lahko nadaljevali sezono v svetovnem pokalu, odgovorni so namreč že v začetku zime dejali, da bodo do Planice izvajali polni program priprav, nadaljevanje pa bo odvisno od tega, koliko denarja bo ostalo v proračunu. Stanje pa je ta čas porazno. Sicer sta se včeraj še druge zmage veselila švedska čudežna deklica Stina Nilsson, ki je na vrh pritekla z Ido Ingemarsdotter, in vodilni šprinter sezone Federico Pellegrino v navezi z rojakom Dietmarom Nocklerjem.