Prva smučarska dama Tina Maze Avstrijki napovedala vrnitev udarca

Po štirih dvobojih stotink sta Anna Fenninger in Tina Maze izenačeni na 2:2. Jutri gresta v boj za zlato v smuku.

Objavljeno
04. februar 2015 23.19
M. F., šport
M. F., šport
Vail – Dvoboji stotink med smučarskima asinjama Tino Maze in Anno Fenninger so se začeli leta 2011 na svetovnem prvenstvu v Garmischu. Odtlej sta jih nanizali štiri, najtesnejšega – ločile so ju tri stotinke – pa sta uprizorili v uvodnem dnevu svetovnega prvenstva v Vailu.

V Garmischu sta se pred štirimi leti Mazejeva in Fenningerjeva udarili v boju za naslov svetovne prvakinje v superkombinaciji. Avstrijka si je takrat prismučala prvo lovoriko v karieri na tem velikem tekmovanju, srebrna Korošica ji je za ovratnik dihala z devetimi stotinkami zaostanka. Dvobojevanje sta nadaljevali na superveleslalomu za svetovni pokal v St. Antonu dve leti pozneje. Fenningerjeva si je obetala prvo zmago na svoji športni poti, a ji je Mazejeva preprečila slavje za 4 stotinke. Za Črnjanko je bila ta zmaga zgodovinska, saj je z njo osvojila smučarski veliki slam. To je bila njena edina superveleslalomska zmaga v svetovnem pokalu. Na olimpijskih igrah v Sočiju so stotinke znova plesale v prid slovenske tekmovalke; pripadlo ji je veleslalomsko zlato. Srebrni Fenningerjevi je spolzelo iz rok za sedem stotink. Na uvodni tekmi SP v Vailu sta se v začetku tega tedna v obračunu spet izenačili. Ko sta se snežni kraljici v ciljni areni pogovarjali o stotinkah, ki bežijo od ene k drugi, je Fenningerjeva prvi dami svetovnega smučanja dejala, da se ji je z naslovom svetovne prvakinje oddolžila za poraz v St. Antonu 2013, ko se je nedejala prve zmage v svetovnem pokalu, a ostala brez nje. Mazejeva ji je napovedala vrnitev udarca ob naslednji priložnosti.

»V tej sezoni sem bila v svetovnem pokalu šestkrat druga. Vsakič mi je zmanjkal drobec do vrha. Tokrat so bile stotinke na moji strani,« se je v Vailu veselila Fenningerjeva. Postala je prva tekmovalka, ki je v enem letu osvojila naslov olimpijske in svetovne prvakinje v isti disciplini. »Na OI sem štartala s številko 18 in v cilju je bilo treba počakati na prihod najboljših. Tokrat sem se pognala po progi kot 22. Ko sem videla v cilju enico zraven svojega imena, je bilo jasno: uresničila sem svoje sanje. Zmago sem doživela zelo čustveno. Zame je zelo velika in nikakor ni samoumevna,« je po tretjih stopničkah na SP razmišljala Fenningerjeva. Na zadnjem SP 2013 v Schladmingu je pred domačimi navijači čutila močan pritisk. V ZDA to veliko tekmovanje doživlja drugače. »Smo daleč od doma in lahko se osredotočim le na smučanje. Čutim sproščenost, ne nalagam si neobvladljivega bremena. V Ameriko sem pripotovala kot olimpijska zmagovalka v superveleslalomu in s potrditvijo, da sem dobra. Skratka, zavedala sem se, da imam vse, kar potrebujem za zmago. Vendar je bilo treba vse te dejavnike strniti v dve minuti. Popolnoma sem se osredotočila nanje,« je razkrila, kako jo je vodila pot do uspeha.

V Vailu je pokvarila zabavo domačinki in največji smučarski zvezdnici Lindsey Vonn. »Zelo dobro vem, kaj pomeni nastopati na velikem tekmovanju doma. Lindsey je bila prva favoritinja uvodne tekme. Vesela sem, da si je prismučala kolajno, saj takšni rezultati pred domačimi navijači niso tako enostavni, kot se morda zdijo,« je še dodala Fenningerjeva, ki bo imela novo priložnost za dokazovanje v jutrišnjem smuku, ko bosta z Mazejevo med glavnimi favoritinjami za naslov. Statistika svetovnega pokala je na strani Avstrijke, a kot pogosto pravi Mazejeva – sama se s številkami ne ukvarja.