Slovenska sedmerica v Leviju

Na prvem slalomu sezone Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat, Klara Livk, Štefan Hadalin, Žan Kranjec, Žan Grošelj.

Objavljeno
06. november 2017 16.30
J. P.
J. P.

Ljubljana - Po tradicionalnem veleslalomskem uvodu v sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, ki je bil letos okrnjen zaradi odpovedi moške preizkušnje, se bela karavana seli na sever Evrope. Še naprej bodo v ospredju predvsem specialisti za tehnične discipline, le da bo finski Levi prihajajoči konec tedna gostil slalomski tekmi. V soboto se bodo s štarta pognala dekleta, v nedeljo pa še moški, obakrat z začetkom prve proge ob 10. uri in finala tri ure pozneje.

Slovenska odprava bo razmeroma številčna, saj bodo med sobotnimi udeleženkami tudi Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat in Klara Livk, med nedeljskimi tekmovalci pa Štefan Hadalin, veleslalomski specialist Žan Kranjec in Žan Grošelj. Lani sta si na severu Evrope konkurenco pokorila Američanka Mikaela Shiffrin in Avstrijec Marcel Hirscher, ki sta se nato v predolimpijski zimi okitila tudi z naslovoma svetovnih prvakov ter velikima in malima kristalnima globusoma.

Medtem ko moški del slovenske reprezentance pot v Levi čaka jutri, so naše slalomistke že tri dni na Finskem. »Pričakale so nas odlične razmere s sončnim vremenom, po dveh dneh pa se je vreme poslabšalo, otoplilo, zajele so nas padavine, dež, megla, zato smo morali prisilno počivati. Ponoči pričakujemo novo ohladitev, progo smo polili in je pripravljena, da se temperature spet spustijo pod ničlo. Punce so sicer v redu,« je za STA poudaril Denis Šteharnik, odgovorni trener ženske ekipe za svetovni pokal.

Moški del je po Söldnu pripravljenost pilil v Val Senalesu. »Na ledeniku smo imeli odlične razmere, lahko smo vadili na umetnem snegu, politem z vodo, na poligonu, ki ga sicer koristijo Avstrijci. Zdaj nas pred tekmo čakajo še trije dnevi treninga v Leviju. Fantje so dobro pripravljeni, videli pa bomo, kaj bomo lahko iztržili. Pričakujem, da bo proga na Finskem zdržala tudi do nastopa naše trojice,« napoveduje odgovorni trener v slovenski moški ekipi za tehnične discipline Klemen Bergant, nezadovoljen, ker odpadlega veleslaloma iz Söldna ne bodo nadomestili.