Slovenska skakalna četverica v finalu zapravila stopničke

Zmage se je na ekipni tekmi v Kuopiu veselila Norveška, Slovenija peta, Peter Prevc z najboljšim posamičnim izidom.

J. P.
pon, 22.02.2016, 17:06; spremenjen: 19:32

Kuopio - Čeprav je najboljši smučarski skakalec te zime Peter Prevc napol v šali dejal, da že komaj čaka trenutek, ko bo karavana zapustila Finsko, pa ga danes in jutri čakata še dva izziva svetovnega pokala v tej državi. Iz Lahtija, kjer je dvakrat zapored ostal brez stopničk, kar se mu je pripetilo šele prvič v tej tekmovalni zimi, se je elita preselila na drugi konec Finske, v Kuopio, ki je pred jutrišnjo posamično preizkušnjo že danes gostil dvojni program. Najprej so morali skakalci v posamične kvalifikacije, le uro in pol pozneje pa so prireditelji pod streho spravili še ekipno tekmo, ki je nadomestila odpadlo sobotno v Lahtiju.

Na peti moštveni preizkušnji v sezoni se je druge zmage - po Zakopanah - veselila Norveška, ki je bila tokrat razred zase in brez šibkega člena, tako da je prvo izzivalko Nemčijo pustila za seboj za slabih 55 točk. Za nameček je njen član, Daniel Andre Tande, že v prvi seriji za pol metra popravil dosedanji rekord naprave Japonca Masahika Harade iz leta 1999, nova najboljša znamka zdaj znaša 136 metrov. Tudi Nemci so tretjeuvrščene Japonce pustili krepko za seboj, vmes je namreč zevala luknja, velika debelih 65 točk. Japonci so drugič zapored končali na najnižji stopnički zmagovalnega odra, nehvaležno četrto mesto pa je pripadlo vnovič neprepričljivim Avstrijcem.

Odlično je po prvi seriji kazalo tudi slovenski četverici v postavi Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jaka Hvala in Peter Prevc. Držala je namreč tretje mesto, vendar z malenkostno zalogo točk pred Japonci in Avstrijci, ki je skopnela v tretji skupini finalne serije, ko ga je krepko polomil Hvala. Varovanci glavnega trenerja Gorana Janusa so stopničke zgrešili za 5,3 točke, v uteho pred jutrišnjo posamično preizkušnjo pa ostaja, da bi Prevc, če bi upoštevali individualne dosežke vsakega skakalca v obeh serijah, danes zmagal z 2,5 točke zaloge pred Tandejem in 11,8 točke pred njegovim rojakom Johannom Andrejem Forfangom. Blizu vrha bi bil tudi Kranjec.

POTEK EKIPNE TEKME

Prva serija

Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus je četverico za ekipno preizkušnjo sestavil iz najboljšega skakalca sezone Petra Prevca, dveh najprepričljivejših varovancev iz kvalifikacij Jurija Tepeša in Roberta Kranjca ter Jake Hvale, ki je v dobrem tekmovalnem ritmu, saj je nastopil tudi že pred dnevi v Lahtiju. V prvi seriji so morali prireditelji prvič reagirati že po nastopu štirih tekmovalcev, med katerimi nihče ni preskočil niti 115-metrske znamke, še najbližje je bil prekaljeni Čeh Jakub Janda (114.5 metra).

Pred naslednjim, drugouvrščenim iz kvalifikacij, Japoncem Takujem Takeučijem (dosežek si je delil s Tepešem), se je žirija tekmovanja odločila za desetminutno prekinitev, razlog pa je bil navidez banalen: nedelovanje informacijskega sistema, s čimer ni bilo mogoče sproti spremljati rezultatov. Tekmovalci so se sicer pognali s trinajstega zaletnega mesta oziroma z enega nižje kot v kvalifikacijah. Takeuči je preskočil vse tekmece pred seboj, pristal je pri 122.5 metra in Japonski zagotovil več kot 17 točk zaloge.

Prvi Avstrijec Manuel Poppinger se s 115 metri ni izkazal, še vedno pa je bil precej daljši kot Jurij Tepeš, ki ga je krepko polomil. Na napravi, ki kaznuje vsako najmanjšo napako, je namreč doskočil pri zgolj 106 metrih, kar je Slovenijo (82,3 točke) tedaj potisnilo na zgolj četrto mesto z več kot 30 točkami zaostanka za Japonsko. Povsem drugačen obraz je pokazal Nemec Andreas Wank, s 122.5 metra in 116,5 točke je namreč prevzel vodstvo, vendar pa zgolj do nastopa zadnjega v prvi skupini Kennetha Gangnesa. Norvežan, ki se v kvalifikacijah ni znašel, je potegnil do kar 127 metrov in svoji državi zagotovil skoraj sedem točk naskoka pred Nemčijo (123,2 točje). Slovenija je bila šesta med devetimi reprezentancami.

V drugi skupini so bili poskusi daljši, najprej je Čeh Jan Matura povlekel do 124 metrov, nato Poljak Piotr Zyla še dva metra dlje. Philipp Aschenwald je s 121.5 metra nekoliko popravil avstrijsko izhodišče, za njim pa je zablestel Robert Kranjec, ki je že v kvalifikacijah pristal pri ravno 130 metrih, v prvi seriji ekipne preizkušnje pa je bil še meter in pol daljši, s čimer je postavil dotedanjo daljavo dneva. A njegov dosežek je vzdržal pičlo minuto, Nemec Richard Freitag je namreč pristal šele pri 132.5 metra. A to ni bilo še nič, Norvežan Daniel Andre Tande je namreč zmogel kar 136 metrov, kar je bil nov rekord skakalnice. Japonec Masahiko Harada je bil namreč pred davnimi 17 leti pol metra krajši.

Norvežani so vodili s 4,4 točke zaloge pred Nemci, Čehi so bili z ogromnim zaostankom tretji, vendarle pa zgolj 2,1 točke pred Japonsko in še dodatnih šest desetink točke pred Slovenijo. Pred tretjo skupino se je tekmovalna žirija odločila za znižanje zaleta za eno mesto, kar se je takoj odrazilo v daljavah. Avstrijcev, ki so bili sumljivo nizko, ni mogel rešiti niti Stefan Kraft, ki je vknjižil daljavo 119 metrov, ravno toliko torej kot tretji slovenski predstavnik Jaka Hvala. To je zadostovalo, da je Slovenija zadržala 2,1 točke zaloge pred Avstrijci in prevzela trenutno vodstvo. Nemec Andreas Wellinger ni izstopal (117 metrov), Norvežane pa je v zelo udobno vodstvo popeljal Anders Fannemel s 128 metri - razlika je v hipu poskočila na 25,1 točke.

Slovenci so na tretjem mestu zaostajali še dodatne 32,8 točke, imeli pa majhno prednost pred Avstrijci (2,1) in Japonci (4,6). Vendar pa, seveda, še najmočnejšega aduta na vrhu naprave - Petra Prevca. Superveteran Noriaki Kasai, ki je kvalifikacije izpustil, mu je vrgel rokavico s 128 metri in za dva metra in pol ugnal tudi dvakratnega junaka Lahtija Michaela Hayböcka, vseeno je Avstrija zadržala 2,6 točke zaloge pred Japonsko. Oba pa sta bila krepko prekratka za Prevca, ki je vendarle pokazal pravi obraz, pristal pri kar 133.5 metra in se krepko učvstil v trenutnem vodstvu. Avstrijci so zaostajali 16,2 točke, Japonci pa 18,8.

Nemec Severin Freund je v zraku vztrajal 126 metrov, s čimer je Norveški omogočil še povečanje razlike. Najdaljši v kvalifikacijah, Johann Andre Forfang, je namreč doskočil pri 129 metrih, s čimer je bila favorizirana skandinavska država kar 30 točk spredaj. Razkorak med Nemčijo in Slovenijo na tretjem mestu pa je splahnel na manj kot 20 točk. Finala ni ujela zgolj ena država udeleženka - Južna Koreja.

Druga serija

Drugo serijo so skakalci pričakovano odprli z zaletnega mesta 14, torej se je tekmovalna žirija odločila za dvig za dve stopnički. Prvi je darilo izkoristil Japonec Takeuči, ki ga je neslo do kar 132.5 metra, za nameček je zelo prepričal tudi sodnike, saj so mu kar trije namenili oceno 19.5. To je bil hud izziv za Avstrijca Poppingerja, ki je bil šest metrov in pol krajši, s čimer so Japonci za enajst točk švignili mimo. Prvi iz četverice Slovencev Tepeš je bil vnovič neprepričljiv, daljava 119.5 metra je bila preslaba, da bi zadržal zalogo pred azijskim predstavnikom, so pa Janusovi varovanci vsaj ostali tri točke pred sosedi z one strani Karavank.

Nemec Wank je vlekel do 128.5 metra, a so Norvežani prek Gangnesa, ki je bil še meter in pol daljši, še povečali že tako izjemno udobno vodstvo. Norveška ni imela šibkega člena, njena zaloga pred Nemčijo se je približala že vrtoglavim 32 točkam. Slovenija je za Japonsko zaostajala za skoraj osem točk, pomemben je bil torej skok Kenta Sakujame, ki je v drugi skupini pristal že pri 114.5 metra in tako Kranjcu odprl vrata za vrnitev na tretje mesto. Še pred njim je Philipp Aschenwald »zaplaval« do 119 metrov, s čimer je Avstrijo prilepil Japoncem na hrbet - razlika je bila zgolj še 2,4 točke.

Razmeroma neposrečenih nastopov glavnih tekmecev ni znal izkoristiti Leteči Kranjčan, ki je bil s 120.5 metra pošteno krajši kot v prvi seriji, vseeno pa je Slovenijo vnovič popeljal za 4,2 točke mimo Japonske in za 6,6 točke mimo Avstrije. Nemčija in Norveška sta po zaslugi Freitaga (130 metrov) in Tandeja (132.5) še dodatno odskočili. Norveški trener je zaletišče znižal za eno mesto, a vseeno je njegov varovanec poletel najdlje v skupini in prednost povečal na 43,6 točke. Slovenci so bili 54,5 točke za drugim mestom, Japonci in Avstrijci pa so za njimi brusili kremplje. Zdelo se je, da sta prvi dve mesti že oddani.

Troboj za tretje mesto je v tretji skupini začel Daiki Ito, ki pa je Japonski precej priprl vrata s slabšim poskusom, dolgim zgolj 118.5 metra. Kraft je v nekoliko slabših razmerah potegnil le pol metra dlje, s čimer je imel Jaka Hvala na dosegu roke izjemno povečanje prednosti pred obema tekmecema za tretjo stopničko zmagovalnega odra. A ga je grdo polomil, posrkalo ga je že pri 110 metrih, s čimer je Slovenijo porinil za hrbet Japonske, ki je bila 14,4 točke spredaj, in Avstrije, ki je bežala za natanko 13 točk. Wellinger je skočil 120.5 metra, Fannemel 126 metrov, Norveška si je domala že pred zadnjo skupino zagotovila zmago, Nemčija pa drugo mesto.

Odločala je torej zadnja skupina, v kateri so si tekmovalci sledili glede na dotedanjo razvrstitev. To je pomenilo, da je bitko za tretje mesto odprl vodilni skakalec te zime Peter Prevc. Svoje delo je še v drugo opravil z odliko, vlekel do 129.5 metra in obema tekmecema vrh naprave zašibil kolena. Najprej se je z zaletišča spustil nesporni junak Lahtija Michael Hayböck, ki je zmogel 127 metrov, tudi ocene so bile slabše, vseeno pa je dotedanja zaloga zadoščala, da je Avstrija zadržala dve točki prednosti pred Slovenci. Noriaki Kasai je bil še dva metra krajši, a so bili sodniki do njega bolj milostni, s čimer je Japonska prevzela vodstvo in si zagotovila končno tretje mesto. Pred Avstrijo je zadržala 3,3 točke, pred našo četverico pa 5,3 točke naskoka.

Zadnja dva nastopa sta bila zgolj še formalnost, ki razpleta ni mogla več spremeniti. Severin Freund je skočil sproščeno in vpisal daljavo 132 metrov, popolno norveško dominanco pa je potrdil Johann Andre Forfang s pol metra krajšim poskusom. Norveška se je veselila zelo suverene zmage s 54,4 točke zaloge pred Nemci, tretjeuvrščena Japonska je bila prekratka za 121,8 točke. Janusovim izbrancem je po prvi seriji kazalo bolje, saj so držali tretje izhodišče, v finalu pa so morali predse spustiti tudi Avstrijce in se zadovoljiti s petim mestom.

IZIDI EKIPNE TEKME V KUOPIU

1. Norveška 1057,2 točke
2. Nemčija 1002,8
3. Japonska 935,4
4. Avstrija 932,1
5. Slovenija 930,1
6. Poljska 899,5
7. Češka 858,0
8. Finska 675,8
9. Južna Koreja 195,2

Prva serija

1. Norveška 516,1 točke
2. Nemčija 485,8
3. Slovenija 465,9
4. Avstrija 449,7
5. Japonska 447,1
6. Češka 437,8
7. Poljska 433,4
8. Finska 352,7
9. Južna Koreja 195,2

 

POTEK KVALIFIKACIJ

V kvalifikacijah za jutrišnjo tekmo trener Goran Janus ni mogel računati na Domna Prevca in Anžeta Laniška, ki sta se iz Lahtija preselila naravnost v romunski Rasnov, kjer se je danes začelo mladinsko svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, na katerem bosta udarna aduta za stopničke. Namesto njiju sta v Kuopiu priložnost dobila Tomaž Naglič in debitant, 18-letni član kranjskega Triglava Žiga Jelar, oba pa sta šla uspešno skozi uvodno sito in se prebila na tekmo. Naglič je imel s skokom, dolgim 119.5 metra, 28. dosežek kvalifikacij (106,1 točke), Jelar je bil enajst metrov krajši in deset mest slabši (85,5 točke).

Iz slovenske sedmerice se je sicer nastop ponesrečil zgolj Andražu Pograjcu, ki ga je v doskok posrkalo že pri 96.5 metra, kar je zadoščalo za zgolj 58,1 točke in 45. mesto, za uvrstitev na tekmo je bil sicer več kot 23 točk prekratek. Precej bolj uspešna sta bila oba izrazita letalca Jurij Tepeš in Robert Kranjec. Prvega je neslo kar 127.5 metra daleč in si je s 126,2 točke z Japoncem Takujem Takeučijem razdelil drugo mesto med kvalifikanti, Kranjec pa je bil sploh edini kvalifikant (in eden od dveh nastopajočih v seriji), ki je dosegel 130-metrsko mejo. Doskočil je natanko na njej, zaradi slabih ocen pa je to zadostovalo za »zgolj« šesto mesto (123,1 točke).

Najuspešnejši je bil sicer Kamil Stoch, ki je za poskus, pol metra daljši od Tepeševega, prejel 127,1 točke. Jaka Hvala je skočil 118.5 metra daleč in je z oceno 104,8 točke končal tik za Nagličem, torej na 29. mestu, medtem ko je bil Peter Prevc edini od Janusovih varovancev, ki je imel nastop na jutrišnji preizkušnji zagotovljen že vnaprej. Med elitno deseterico (pravzaprav deveterico, saj je japonski fosil Noriaki Kasai vnovič počival) je bil z naskokom najkrajši, saj je vlekel zgolj 113.5 metra, medtem ko je najprepričljivejšo predstavo pokazal Norvežan Johann Andre Forfang, ki je s 131 metri sploh edini preskočil Kranjca. Med kvalifikanti so bili v najboljši sedmerici kar štirje Poljaki. Jutrišnja tekma bo na sporedu ob 19. uri.

IZIDI KVALIFIKACIJ ZA TORKOVO POSAMIČNO TEKMO

Kvalifikanti

1. Kamil Stoch (Pol) 127,1 točke (128 metrov)
2. Taku Takeuči (Jap) 126,2 (129)
2. Jurij Tepeš (Slo) 126,2 (127.5)
4. Piotr Zyla (Pol) 124,4 (128.5)
5. Andrzej Stekala (Pol) 124,3 (129)
6. Robert Kranjec (Slo) 123,1 (130)
7. Stefan Hula (Pol) 120,1 (125)
8. Joachim Hauer (Nor) 119,4 (124)
9. Simon Ammann (Švi) 117,8 (127)
9. Dawid Kubacki (Pol) 117,8 (126.5)
28. Tomaž Naglič (Slo) 106,1 (119.5)
29. Jaka Hvala (Slo) 104,8 (118.5)
38. Žiga Jelar (Slo) 85,5 (108.5)
45. Andraž Pograjc (Slo) 58,1 (96.5)

Vnaprej uvrščeni na tekmo

1. Johann Andre Forfang (Nor) 131 metrov
2. Stefan Kraft (Avs) 129.5
3. Daniel Andre Tande (Nor) 128.5
3. Anders Fannemel (Nor) 128.5
5. Severin Freund (Nem) 125.5
6. Michael Hayböck (Avs) 125
7. Kenneth Gangnes (Nor) 121
8. Richad Freitag (Nem) 119
9. Peter Prevc (Slo) 113.5

Prijavi sovražni govor