Slovenski popravni izpit

Smučarski tek: Po ponesrečeni premieri novi ekipni izziv.

Objavljeno
24. februar 2017 21.43
Na sliki Anamarija Lampič. Novinarska konferenca reprezentantov v smučarskem teku v Ljubljani, 14. februar 2017 [Ljubljana,smučarski teki,Ljubljana,novinarske konference,Anamarija Lampič,portreti]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Lahti – Nordijsko SP se je komaj dobro začelo, a že v uvodnih dneh prinaša predvidoma najodmevnejši tekmi za slovenski tabor v smučarskem teku. Posamični šprint po silno obetavnem začetku naše reprezentance ni razveselil, vse štiri tekmovalke so obstale v četrtfinalu, v jutrišnjem ekipnem šprintu, ob 10.30, Anamarija Lampič in Katja Višnar sanjata o uspešnem popravnem izpitu.

Za tekaško karavano po razburljivih četrtkovih predstavah v šprintu včeraj na prizorišču prvenstva ni bilo tekem, v smučini so bili le kombinatorci, danes je napočil čas za skiatlon. Med našimi tekmačicami bo v tem nastopila le Alenka Čebašek, za Lampičevo in Višnarjevo je bilo že ob prihodu na Finsko jasno, da se s to disciplino ne bosta obremenjevali, saj bosta pozornost usmerili k nedeljski preizkušnji, Lea Einfalt, denimo, pa bo na prizorišče 51. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju pripotovala šele v ponedeljek.

»Poleg šprinta se posebej veselim še dveh tekem, desetkilometrske s klasičnim korakom in ekipnega šprinta, saj sva se s Katjo res dobro ujeli,« je ob prihodu na Finsko poudarila Anamarija Lampič, naša junakinja z zmago iz Pjongčanga. Na svojem drugem prvenstvu doslej je, kajpak tudi zavoljo tega uspeha v Koreji, lahko tudi že bolj samozavestna, a pravi, da je sicer živci ne morejo izdati: »Ko pridem na veliko tekmovanje, poskusim uživati. Že na prvem prvenstvu me ni bilo ničesar strah, tudi zdaj me ni.« A posebej je motivirana za jutrišnjo tekmo Višnarjeva, Gorenjka z bivališčem na Norveškem. Tam se je tudi večinoma pripravljala, dejansko ujela izjemno visoko tekmovalno raven, jo potrdila s 3. časom kvalifikacij v šprintu, nakar pa se ji je zataknilo. V gneči ob štartu ji je tekmica zlomila palico, z rezervno ni bila več tako konkurenčna, sanje o odmevnem dosežku je odpihnil hladen finski veter.

Sploh so v prvih dneh prvenstva temperature nižje, kot smo jih zadnje dni vajeni v srednjeevropskem prostoru, veter in mraz zahtevata prav posebno ogrevanje za tekmo. Ženski šprint, na katerega so v slovenskem taboru močno stavili – glavni trener Stefano Saracco pa je celo spregovoril o možnosti boja za kolajno –, se je sfižil, realno se prav ta jutrišnja ekipna tekma ponuja celo kot zadnja priložnost v Lahtiju za odmeven dosežek slovenske tekaške reprezentance. Junaka posamične šprinterske preizkušnje sta bila Italijan Federico Pellegrino, zmagovalec lani pri nas v Planici, in norveška tekačica Maiken Caspersen Falla. Na premieri se je predstavila v imenitni luči, v finalu vodila od prvih korakov sicer zahtevne preizkušnje, dolge 1400 m. In ni nikakršnega dvoma, da se bodo prav v norveškem taboru spet spogledovali z napadom na vrh zmagovalnih stopničk. Kot ponavadi na velikih tekmovanjih v zadnjih letih.