Slovenski up stopa korak za korakom

Štefan Hadalin s 15. mestom na slalomu v Wengnu do rezultata kariere.

Objavljeno
15. januar 2017 21.12
SKI-ALPINE-WORLD-MEN-DOWNHILL
Mojca Finc
Mojca Finc

Wengen – Odličen slalom je že na petkovi kombinacijski tekmi v Wengnu z drugim časom prikazal slovenski up Štefan Hadalin. Od tradicionalnega prizorišča v svetovnem pokalu se je včeraj poslovil z rezultatom kariere – 15. mestom na slalomski preizkušnji. Še lani se je ovenčal z naslovom mladinskega svetovnega prvaka v kombinaciji, letos pa dela pomembne korake v ostri članski konkurenci.

Trener tehničnih disciplin v slovenski reprezentanci Klemen Bergant vselej poudari, da je Hadalin, za katerega je predolimpijska sezona prva kontinuirana v karieri, naredil velik preskok v miselnosti in pristopu, posledično pa se to izraža v rezultatih. Pravi, da gre za fanta, ki je resda še neizkušen, a ima jasno vizijo, kaj želi doseči na svoji športni poti.

Vsake proge se, čeprav na večini smuča prvič, loti preudarno in neustrašno. Tak pristop je ubral tudi na wengenskem slalomu, ki mu je sicer bolj domač kot katera druga tekmovališča, saj se je na njem preizkušal tretjič. Do uvrstitve kariere je prišel s 27. mesta po prvem nastopu, v finalu je napredoval za 12 mest. »Čeprav na strmini nisem prikazal najboljših zavojev, pa tudi nastopa nista bila povsem takšna, kot sem si ju zamislil, sem s 15. mestom zelo zadovoljen. Veseli me, da stopam korak za korak, stopničko za stopničko,« je razmišljal 21-letnik, ki je prvič doživel, da se je ob njegovem imenu, ko je prismučal v cilj, izpisala številka 1. »Pustil sem čustvom prosto pot in užival v trenutku,« je komentiral še eno novo izkušnjo, ob kateri se je iskreno veselil pred švicarskimi navijači.

Trener Bergant je Hadalinova nastopa ocenil kot solidna. »Smučal je korektno, ni pa bilo presežka. Trenutno je tako dober, da se zmore tudi s takšnima predstavama uvrstiti visoko. Veliko se še mora naučiti, a to bo prišlo s kilometri in tekmami,« je komentiral nastop edinega slovenskega predstavnika na tekmi (na prvi progi se je v eni sekundi zvrstilo kar najboljših 14 tekmovalcev), ki jo je dobil norveški zvezdnik Henrik Kristoffersen.

Lanski zmagovalec na tem prizorišču je slavil četrtič v sezoni in štirinajstič v karieri. »Trenutno se vse lepo odvija in vesel sem, da je tako,« je bil zadovoljen 22-letnik, ki je prevzel vodstvo v slalomski razvrstitvi pred Marcelom Hirscherjem. »Marcel je odličen tekmovalec, smuča agresivno, jaz bolj z občutkom, ampak med nama je zelo tesno,« je boj z avstrijskim šampionom komentiral Kristoffersen. Za moško norveško reprezentanco je bila to osma zmaga v sezoni.

Iz izraza na Hirscherjevem obrazu v cilju je bilo razbrati, da je pričakoval zmago. Dosegel je najboljši čas finala. A Kristoffersen ga je spet za kanček premagal, ločilo ju je 15 stotink. »Nekaj malega mi še manjka. Rad bi spet zmagal in to bom še uresničil. Na drugi progi sem storil majhno napako,« vodilni v skupni razvrstitvi ve, kje se skrivajo rezerve. »Ne morem biti vedno najboljši. Novih 80 točk je vsekakor dober rezultat,« si je drugouvrščeni, ki v Wengnu še nikoli ni zmagal, kljub ne prav velikemu zadovoljstvu pripisal dobro oceno. Na zmagovalnem odru se jima je na 3. mestu pridružil nemški tekmec Felix Neureuther, ki je do stopničk napredoval za 10 mest.

Smučarska karavana si bo letošnje tekme v Wengnu zapomnila tudi po odpovedanemu najdaljšem smuku v svetovnem pokalu. V tej zimi je Mednarodna smučarska zveza (FIS) zaradi slabega vremena izpeljala samo dve preizkušnji v kraljevski disciplini. Tekmovalci se pogovarjajo, da bi šefom predlagali, da odpovedani tekmi v Santa Caterini in Wengnu izpeljejo v Kitzbühlu in Garmischu v obliki dvojnega smukaškega programa.