Smučarski voz naj bi povlekel Klančnik

Za predsednika zbora pri Smučarski zvezi Slovenije ena kandidatura, volilna skupščina v torek.

Objavljeno
31. marec 2015 22.23
Slovenija Ljubljana 18.09.2012 - Otvoritev ComTrade podjetja. Na sliki Iztok KLANCCNIK. Foto: Leon Vidic/Delo
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – Reševanje slovenskega alpskega smučanja naj bi se po končani tekmovalni zimi začelo z Iztokom Klančnikom, najverjetneje novim predsednikom alpskega zbora. Generalni direktor Hewlett-Packarda Slovenija je edini kandidat za omenjeni položaj. K novemu izzivu ga je povabil predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Enzo Smrekar.

Potem ko so decembra lani z mesta predsednika zbora in odbora alpskih disciplin pri SZS razrešili Dušana Goriška, je njegove naloge začasno prevzel Blaž Lešnik. Na zvezi so do včeraj zbirali kandidature za njunega naslednika. Edina, ki je prispela na sedež v Podutik, je bila Klančnikova, predlagali so ga pri SD Ajdovščina. Poslovnež, ki ga opisujejo kot človeka konsenza s številnimi gospodarskimi povezavami, se je klubom že predstavil, o njegovi kandidaturi pa bodo odločali v torek na volilni skupščini.

Klančniku bele strmine niso tuje, v 80. letih prejšnjega stoletja se je ukvarjal z akrobatskim smučanjem, bil je zadnji jugoslovanski prvak v tej disciplini. Bil je tudi smučarski učitelj in sodnik za smučanje prostega sloga. Pri hokejskem klubu Jesenice je deloval kot član upravnega odbora, še vedno je član OK Planica. Njegov bogati življenjepis se ponaša z vodstvenimi položaji, na katerih je služboval pri IBM Slovenija, IBM CEMA na Dunaju, Telekomu Slovenije, Avtenta.si.

Smernice, ki jih je zapisal v predlogu programa delovanja panoge do leta 2018, so sodelovanje, povezovanje, odprta komunikacija in transparentnost. Med cilje za prihodnjo sezono je uvrstil večjo avtonomijo panoge znotraj SZS, finančno urejeno stanje, stabilno poslovanje, nemoteno izvajanje sprejetih programov, postavitev ciljev glede na realne možnosti, poudarek na povečanju tekmovalne baze in negovanju talentov, posebno osredotočenost na delo z mlajšimi kategorijami, reševanje problema upada števila tekmovalcev na prehodu v program FIS, realna pričakovanja v svetovnem pokalu ... Med ključne dejavnike uspeha je zapisal tudi mesečni pregled izvajanja in kakovosti treningov in pregled finančnega stanja, ocenjevanje trenerskega kadra na koncu sezone, vendar pa bi pri tem strokovni del v celoti zaupal vodji panoge. Prav na ta položaj pa Smrekar snubi trenerja Tine Maze Andreo Massija ...