Smučarsko SP: Švedi hitro izločili Slovence, Francozi Slovakom preprečili zlato

Slovenska šesterica je na SP v St. Moritzu na paralelni tekmi mešanih ekip izpadla v osmini finala proti bronastim Švedom.

Objavljeno
14. februar 2017 08.03
SKI-ALPINE-WORLD-WOMEN-COMBINED
J. P.
J. P.

St. Moritz - Z včerajšnjo moško kombinacijo se je na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v švicarskem St. Moritzu končal prvi del s hitrimi disciplinami, ki bo Slovencem še posebej ostal v spominu zavoljo nove smukaške šampionke Ilke Štuhec, ki pa je ob današnjem nadaljevanju tekmovanja počivala. Na paralelni preizkušnji mešanih ekip je bila med šestnajsterico udeleženk tudi Slovenija, ki so jo zastopali Ana Bucik, rezerva Maruša Ferk, Saša Brezovnik, Žan Kranjec, Štefan Hadalin in rezerva Miha Hrobat.

Zataknilo pa se je že v uvodnem dvoboju, v osmini finala, proti branilcem predlanskega brona iz Vaila Švedom. Ti so bili boljši v vseh štirih medsebojnih obračunih, še najbližje, zgolj na stotinko, je favorizirani Fridi Hansdotter prišla Ana Bucik. Švedi so po zmagi nad gostitelji Švicarji v malem finalu ponovili bronast razplet, v velikem finalu pa je senzacionalni pohod Slovaške zaustavila šele Francija v postavi Tessa Worley, Adeline Baud Mugnier, Alexis Pinturault in Mathieu Faivre. Predlanska finalista iz Vaila, Avstrija in Kanada, sta tokrat ostala praznih rok.

POTEK TEKME

Slovenska šesterica (Maruša Ferk in Miha Hrobat sta bila rezervi) je imela že uvodoma, v osmini finala, zelo zahtevno delo, saj ji je nasproti stala ena najbolj kompaktnih reprezentanc, branilka predlanskega brona iz Vaila Švedska. A že naša prva predstavnica, Ana Bucik, je dokazala, da so se v slovenskem taboru na tekmeca požvižgali. Primorka je bila namreč od štarta do cilja ob boku favorizirani Fridi Hansdotter, ki je ciljno črto prečkala s pičlo stotinko prednosti.

Štefan Hadalin je bil v obračunu z Mattiasom Harginom na progi zgolj za kratko, po zdrsu je odstopil, Švedska se je veselila že druge točke, ki jo je potrdila Maria Pietilä-Holmner, natanko tri desetinke hitrejša od Saše Brezovnik. Zadnji dvoboj je bil zgolj še formalnost in za prestiž, a niti v njem slovenski predstavnik Žan Kranjec ni osvojil vsaj častne točke. Odlično se je resda boril z dosti izkušenejšim Andrejem Myhrerjem, ki pa je bil vseeno enajst stotink hitrejši.

Švedi so v četrtfinalni poslastici s 4:1 odpravili tudi Avstrijce, med katerimi ni niti eden od tekmovalcev zmagal v svojem dvoboju, le Stephanie Brunner je bila do stotinke enako hitra kot Pietilä-Holmnerjeva in tako prispevala častno točko. Prekratek je bil tudi Marcel Hirscher, ki je že v osmini finala premoč senzacionalno priznal Belgijcu Driesu van den Broeckeju, podobno kot Francoz Alexis Pinturault Rusu Pavlu Trihičevu ali Nemec Felix Neureuther, ki ga je za nameček še uščipnilo v hrbtu, Slovaku Mateju Falatu.

V polfinalu so morali Švedi premoč priznati Francozom. Vsaka od ekip je osvojila po dve točki, časovno pa so bili »galski petelini« šest stotink hitrejši. V drugem polfinalnem paru je bil razplet podoben (2:2), senzacionalni Slovaki pa so na krilih nepremagljivih Veronike Velez-Zuzulove in Petre Vlhove za šest stotink odpravili Švicarje in razžalostili polne tribune domačih navijačev ob progi. Gostitelji so ostali celo brez odličja, saj so jih v malem finalu odpravili še slovenski krvniki Švedi, v velikem finalu pa so bili hitrejši obe Slovakinji in oba Francoza, Slovaška je bila za zlato odličje prekratka za osem stotink, a se vseeno veselila prve kolajne na prvenstvih.