Smuk v Val d'Iseru: Zmaga Vonnovi, Mazejevi sedmo mesto

Američanka Lindsey Vonn je zmagovalka smuka v Val d'Iseru, na stopničkah še Rebensburgova in Goerglova, Tina Maze sedma.

Objavljeno
20. december 2014 07.53
SKI-ALPINE-WOMEN-WC-DOWNHILL-VONN
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Val d'Isere - Ameriška alpska smučarka Lindsey Vonn bo očitno prava konkurentka Tine Maze v tej sezoni. 30-letnica je namreč zmagovalka današnje smukaške preizkušnje v Val d'Iseru, kar pomeni, da je sedaj sama na vrhu smukaškega seštevka svetovnega pokala. Mazejeva (+ 0,48) je osvojila sedmo mesto. 

Na stopničke sta se poleg Vonnove uvrstili Nemka Viktoria Rebensburg in Avstrijka Elisabeth Görgl (obe + 0,19), ki sta si razdelili drugo mesto. Tik pod stopničkami je končal švicarski paket z Laro Gut (+ 0,39), Dominique Gisin in Fabienne Suter. S svojo uvrstitvijo je lahko razočarana predvsem Gutova, ki so se ji obetale stopničke, a jo je Rebensburgova na koncu prehitela in zrinila iz odra za zmagovalke.

Preostalim trem slovenskim predstavnicam Ilki Štuhec (+2,16), Vanji Brodnik (+ 3,03) in Maruši Ferk se nastop ni pretirano posrečil. Štuhčeva je končala na 29. mestu, Brodnikova in Ferkova pa novih točk nista dosegli. Brodnikova je končala na 39. mestu, Ferkova je odstopila, pri čemer se je tudi poškodovala. »Ferkova je žal padla, po prvih podatkih gre lahko za zlom prsta, upam, da ne tudi zapestja. Ob tem čuti še močne bolečine v nogi,« je pojasnil trener za hitre discipline Andrej Možina.

V svetovnem pokalu skupno še naprej prepričljivo vodi Mazejeva, ki ima pred tokrat enajsto Avstrijko Anno Fenninger, tudi branilko velikega kristalnega globusa, 289 točk prednosti. Tretja je Vonnova z 284 točkami zaostanka.

Izjava Tine Maze

»Mislim, da se je danes dobro izšlo, glede na vse na tej tekmi. Težko sem iskala danes prave občutke, potrebovala bi še kakšen dan treninga več. Mislim pa, da sem dosegla soliden izid in sem zadovoljna. Moramo še analizirati tekmo, ne želim kriviti smuči vnaprej, ampak imela sem občutek, da bi lahko hitreje drsela. Sama sicer iščem najprej napake pri sebi. Pri uvrstitvah na zmagovalne stopničke pa odločajo malenkosti. Malo 'padam', ta vikend bom še stisnila, potem pa potrebujem malo počitka in 'odklopa' v spremenjenem okolju. V nedeljo je še ena tekma in upam na najboljše, mogoče upam na zmago ali pa na stopničke.«

Potek tekme

Štartno številko ena je na smuku v Val d'Iseru nosila Italijanka Verena Stuffer in v cilju postavila orientacijski čas 1:45,97. Južna Tirolka očitno ni odpeljala idealne vožnje, saj jo je s pol sekunde prednosti prehiteli Kanadčanka Larisa Yurkiw.

Pred nadaljevanjem so zaradi megle na delu smučišča organizatorji morali za nekaj minut prekiniti smukaško preizkušnjo, a so se razmere kmalu izboljšale in Američanki Lauren Ross omogočili, da se spusti po progi. No, do cilja ji kljub sončnim žarkom, ki so jo spremljali na progi, ni uspelo prismučati, saj je po hitrem tretjem vmesnem času (- 0,52) padla in kot prva ostala brez uvrstitve. V lepem, sončnem vremenu smo videli nekoliko slabša nastopa Hospove in Ruiz Castillove, ki sta za vodilno Kanadčanko zaostali, nakar je Italijanka Daniela Merighetti vendarle prevzela vodstvo in postavilo novo najboljšo znamko.

Naslednje tekmovalke so imele kar precej težav z zahtevno postavitvijo proge in kar po vrsti delale napake. Težave jim je povzročal predvsem srednji, zavitejši del proge. S podobnimi težavami je odpeljala Fabienne Suter, ki je imela na oko precej nemirno vožnjo, z nekaj večjimi napakami, a je kljub temu v cilju uspela prevzeti vodstvo.

Najboljšim tekmovalkam se je obetalo precej slabše vreme, kot kolegicam, ki so že nastopile. V zgornjem delu je namreč znova začelo snežiti, medtem ko je bilo v srednjem in spodnjem delu še vedno razmeroma sončno. Avstrijka Elisabeth Görgl je kljub temu s progo opravila hitreje kot Švicarka Suterjeva in jo v cilju premagala za 27 stotink sekunde.

S številko 16 je nastope najboljših smukačic v tej sezoni otvorila Lara Gut. Po prvi polovici proge je bila v tesnem stiku z vodilno, a z majhnim zaostankom. Tega ni uspela nadoknaditi niti v spodnjem delu in se z dvema desetinkama zaostanka uvrstila na drugo mesto. Lanski zmagovalki Marianne Abderhalden je v zgornjem delu proge kazalo odlično, nato pa je storila preveč napak in zaostanek se je le stopnjeval. V cilj je prispela s četrtim najhitrejšim časom. Ena glavnih kandidatk za zmago Anna Fenninger je na prvi pogled smučala dokaj čisto in brez večjih napak, a hkrati ni bila najhitrejša, zato je v cilj prišla šele na sedmo mesto. Od napovedanega boja za zmago tako ni bilo nič. Podobno je bilo z naslednjo tekmovalko - Tino Weirather -, ki je končala še mesto nižje. Za njo se je na progo spustila Lindsey Vonn. Američanka je pri prvih dveh vmesnih časih stopnjevala hitrost in pridobivala prednost. Nato je storila manjšo napako, a do cilja kljub temu uspela prinesti 19 stotink prednosti, kar je zadostovalo za prevzem vodstva pred nastopom Tine Maze.

Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala je pri prvem vmesnem času zaostajala 10 stotink sekunde. Temu je v naslednjem odseku dodala še 45 stotink in se ustalila pri pol sekunde zaostanka. V spodnjem delu je še nekaj dodala, a v cilj prišla na peto mesto. Kot naslednja jo je prehitela Dominique Gisin in jo potisnila na šesto mesto.

V nadaljevanju je viden rezultat uspel še Viktorii Rebensburg, ki se je z odličnim smučanjem prebila do delitve drugega mesta z Elisabeth Görgl.

Nastopi preostalih treh Slovenk niso navdušili, med točke se je uvrstila le Štuhčeva.

 

Izidi:

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1:44,47

2. Elisabeth Görgl (Avt) 1:44,66 +0,19

. Viktoria Rebensburg (Nem) 1:44,66 +0,19

4. Lara Gut (Švi) 1:44,86 +0,39

5. Fabienne Suter (Švi) 1:44,93 +0,46

. Dominique Gisin (Švi) 1:44,93 +0,46

7. Tina Maze (Slo) 1:44,95 +0,48

8. Marianne Abderhalden (Švi) 1:45,08 +0,61

9. Daniela Merighetti (Ita) 1:45,15 +0,68

10. Kajsa Kling (Šve) 1:45,16 +0,69

...

39. Vanja Brodnik (Slo) 1:47,50 +3,03

Maruša Ferk (Slo) odstop

 

Skupni vrstni red (10):

1. Tina Maze (Slo) 596

2. Anna Fenninger (Avt) 327

3. Lindsey Vonn (ZDA) 312

4. Kathrin Zettel (Avt) 290

5. Mikaela Shiffrin (ZDA) 285

6. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 283

7. Viktoria Rebensburg (Nem) 277

8. Frida Hansdotter (Šve) 248

9. Eva-Maria Brem (Avt) 226

10. Lara Gut (Švi) 209

...

51. Ana Drev (Slo) 36

56. Ilka Štuhec (Slo) 26

84. Katarina Lavtar (Slo) 7

90. Ana Bucik (Slo) 5

95. Maruša Ferk (Slo) 2

...

Smuk (3):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 232

2. Tina Maze (Slo) 168

3. Viktoria Rebensburg (Nem) 151

4. Anna Fenninger (Avt) 133

5. Julia Mancuso (ZDA) 112

6. Stacey Cook (ZDA) 109

7. Tina Weirather (Lie) 104

8. Elisabeth Görgl (Avt) 95

9. Laurenne Ross (ZDA) 90

10. Lara Gut (Švi) 90

...

29. Ilka Štuhec (Slo) 17

...