Sneg izginja s Holmenkollna

Biatlon: Finale sezone v očitno zelo zahtevnih razmerah.

Objavljeno
16. marec 2017 20.00
Tea Gregorin.biatlonka,Ljubljana Slovenija 10.11.2016 [Biatlon]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Oslo – Natanko eno leto je naokrog, kar je norveška metropola gostila izjemno obiskano in brezhibno izpeljano svetovno prvenstvo v biatlonu. Takrat se je Jakov Fak odrezal s tremi lepimi nastopi za 5., 6. in 7. mesto, tokrat, na finalu svetovnega pokala, vodilnega slovenskega biatlonca ni med navzočimi. Ob prihodu na zadnjo postajo sezone sta skupna zmagovalca že znana.

Francoski as Martin Fourcade je po novi imenitni zimi ubranil lovoriko, že šestič je postal lastnik prestižnega kristalnega globusa, kar se v moški biatlonski karavani ni posrečilo še nikomur, niti Oleju Einarju Bjørndalnu, rekorderju po številu posamičnih zmag v smučarskih panogah (95). Nemka Laura Dahlmeier pa je pred prihodom v Oslo postala novinka na seznamu dobitnic globusa za skupno zmago v sezoni.

V slovenskem biatlonskem taboru so ponavadi radi nastopali na kultnem Holmenkollnu, imenitnem centru nordijskih smučarskih panog nad Oslom. A tokrat so se preselili s prejšnje postaje na Finskem z mešanimi občutki. V predolimpijski zimi namreč večinoma niso uresničili pričakovanj, obenem pa vremenske razmere ne obetajo tako lepih biatlonskih preizkušenj, kot jih je Holmenkollen pogosto ponujal v preteklosti.

V zadnjih dneh so se skakalci na zahodu Skandinavije soočali z motečimi vetrovnimi sunki, pred biatlonci pa je mučenje v smučini zaradi previsokih temperatur. »Verjamem sicer, da se bodo prireditelji za tekmo posebej potrudili, a trening ni obetal ničesar dobrega, saj se je ob močnih sončnih žarkih in že kar nenavadni temperaturi za marec na Norveškem v snegu udiralo,« je dan pred uvodno tekmovalno preizkušnjo, današnjim šprintom, povedal Tomaš Kos, glavni trener v slovenski reprezentanci.

V njej bodo na finalu sezone v moški zasedbi Klemen Bauer, Miha Dovžan, Rok Tršan in Lenart Oblak – slednji do včerajšnjega popoldneva še ni dobil izgubljene prtljage na letalski poti med Finsko in Norveško –, med žensko biatlonsko karavano pa bržkone le Teja Gregorin in Anja Eržen, saj je Urška Poje ob prihodu v Oslo zbolela. V uganko pa je še naprej skrit učinek Gregorinove – nesporno vodilne slovenske biatlonke zadnjega desetleja. Tudi na prejšnjem prizorišču v Kontiolahtiju je namreč potrdila izjemno tekaško pripravljenost, toda na strelišču se lovi v napakah, ki jih nekoč ni poznala. »Na treningu je zelo natančna, v iskanju popolnosti pa se ji nato zalomi na tekmi. Z nastopom na svetovnem prvenstvu je potrdila, da še vedno sodi k izbrani eliti biatlonk, zato ne skriva motivacije za naslednjo olimpijsko zimo,« pravi Kos.

Spored v Oslu; danes: šprint ženske (14), moški (16.30); jutri: zasledovanje ženske (12.45), moški (15); nedelja: skupinski štart ženske (11.15), moški (13.30).