Snežna podlaga trda kot kamen

Kontrolor FIS Filip Gartner je prižgal zeleno luč za 52. Zlato lisico.

Objavljeno
21. januar 2016 22.50
Vito Divac
Vito Divac

Maribor – Snežni štadion pod Pohorjem je pripravljen za 52. Zlato lisico. To je sporočilo organizatorjev po preverjanju snežne podlage, ki jo je opravil snežni kontrolor FIS Filip Gartner. Na sedež mednarodne smučarske zveze je brzojavno sporočil: »Kakovost snega na Pohorju odlična.«

V širšem poročilu pa je zapisal, da je snežno kontrolo opravil z Mitjo Dragšičem, novim vodjo tekmovanja, njegovim pomočnikom Rokom Toplakom, nekdanjim tekmovalnim šefom Gorazdom Bedračem in vodjo izdelave snega Milanom Šmonom. Na celotnem smučišču v širini proge je od 15 do 30 centimetrov zelo trdega snega, ki so ga Mariborčani pripravili v dveh obdobjih mrzlega vremena. »Na zamrznjeni zemlji je sneg, narejen okrog novega leta, zgornja plast pa je stara teden dni. Čeprav vanj še ni vbrizgana voda, je zelo trd. V prihodnjem tednu so sicer napovedane višje temperature, a suho vreme, kar pomeni, da bo tudi pri šestih ali sedmih stopinjah Celzija snežna površina ostala trda. Tudi proga za ogrevanje na Habakuku je pripravljena,« je zapisal Gartner.

Novopečeni šef tekmovanja Dragšič verjame, da bodo, v mnogih bitkah z vremenom prekaljeni pohorski lisjaki na čelu z Andrejem Rečnikom, pripravili snežno podlago tako dobro, da je niti napovedana otoplitev v prihodnjem tednu ne bo bistveno pokvarila. Slalomski del smučišča bodo »zaledenili« oziroma vanj » vodo vbrizgali pod visokim pritiskom« že danes, preostali del proge pa še v ponedeljek, ko jo bodo tudi zaprli za vse smučarje. Dotlej bodo na njej trenirale Slovenke.

Trener ženske reprezentance Denis Šteharnik je prvi trening opravil z okrnjeno ekipo deklet, danes pa se bodo po progi spustile vse kandidatke za nastop s tačas najboljšo slovensko smučarko Ano Drev. Ogrodje ekipe so seveda smučarke, ki imajo točke svetovnega pokala, končni ekipi za sobotni veleslalom in nedeljski slalom pa bo Šteharnik določil v ponedeljek, potem ko bo imel na mizi vse rezultate evropskih pokalov.

Kot je sporočil dolgoletni generalni sekretar Srečko Vilar, je tekmovanje finančno pokrito. Tako kot v minulih letih je proračun 1,1 milijona evrov. Zlata lisica bo torej spektakel, kakršnega so organizatorji želeli. Tudi za domače navijače bo. Temperaturo je dvignilo drugo mesto Drevove v Flachauu.