Delitev zmage v Söldnu, Tina Maze znova razočarana ob uvodu

Na uvodni veleslalomski tekmi sta si zmago razdelili Američanka Mikaela Shiffrin in Avstrijka Anna Fenninger. Tina Maze 22.

Objavljeno
24. oktober 2014 22.26
Posodobljeno
25. oktober 2014 09.00
Soelden
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Sölden - Tradicionalna ledeniška premiera sezone je prinesla zanimiv razplet, z delitvijo zmage na prvem veleslalomu sta zanj poskrbeli Avstrijka Anna Fenninger in Američanka Mikaela Shiffrin. Slednja je bila najhitrejša na prvi progi, Fenningerjeva pa je za njo zaostajala za 9 stotink sekunde. Hud boj za zmago se je naposled končal neodločeno, uvodna tekma pa se je končala z dvema zmagovalkama. Tako sta že dali vedeti, da bi njun boj lahko zaznamoval kar celotno sezono, ki se je začela v Söldnu. Na tretjem mestu je navijače navdušila še Avstrijka Eva Maria Brem (0,27).

Shiffrinova je tako s prvo veleslalomsko zmago v karieri hitro izpolnila cilj, ki si ga je zadala pred sezono, in jo dodala devetim slalomskim. Fenningerjeva, dobitnica velikega in malega globusa v prejšnji zimi, je na drugi strani v veleslalomu zmagala že petič zapored.

Že v svojo 16. sezono je na tradicionalnem veleslalomskem uvodu vstopila najboljša slovenska smučarka vseh časov Tina Maze. Toda tako kot lani Črnjanka kljub optimističnim napovedim ni navdušila. Že na prvi progi je v cilj prišla z velikim zaostankom (3,97), a vseeno pred drugim nastopom obstala na 16. mestu. Toda olimpijska veleslalomska prvakinja v drugo ni popravila vtisa, z zelo zadržanim smučanjem je na težki progi še poslabšala rezultat in končala na 22. mestu, z zaostankom 4,72 s.

Maze: To je bil slab dan

»Lahko bi iskala različne vzroke, rečem pa lahko le, da je bil to slab dan. Dejstvo je, da je bila proga izjemno težka, razmere na meji. Levi zavoj na strmini je bil mehak, desni čisti beton. Začetek je bil drugačen, strmina pa je bila zelo težka za smučati. Nisem bila stoodstotna, na takšnih progah je vse skupaj neizvedljivo. Želela sem ustvariti nek ritem, pa ga nisem. Težko se je boriti s to težko progo, vedno te premaga, če se boriš z njo. Včasih sem bila sposobna v finalu po slabši prvi vožnji potegniti vso to jezo iz sebe ali kar koli je bilo potrebno, da sem naredila spremembo, zdaj ne morem več. Ko me ni, me ni. Tako je. Vem, v kakšnem stanju sem bila danes. Ne morem biti vedno na vrhuncu, zdaj sem ravno v obdobju, ko nisem. Ampak prišli bodo boljši dnevi in se zaradi tega ne sekiram preveč,« je dejala Črnjanka.

To je bil tudi edini slovenski nastop v finalu. Ana Drev zaradi bolezni ni nastopila, Katarina Lavtar je na prvi progi odstopila, debitantka v Söldnu Tina Robnik pa je obstala na 45. mestu.

Na prvi progi najhitrejša Shiffrinova

Shiffrinova se je prva spopadla s težko strmino, s katero so imeli delavci v minulih dneh veliko dela, potem ko je hladna fronta prinesla ogromno novega snega. Na sicer tekoči postavitvi se je Američanka dobro borila z neravninami, Francozinja Tessa Worley je po napaki v spodnjem delu zaostala za njo (0,42). Zmagovalka lanske tekme v Söldnu Švicarka Lara Gut je želela preveč, na eni od prelomnic jo je zavrtelo in komaj se je rešila pred odstopom, temu primeren je bil tudi njen čas v cilju (0,85). Čas Shiffrinove pa je bil na preizkušnji, ko je štartala najboljša smučarka minule zime Fenningerjeva. Domača junakinja je bila na obeh merjenjih vmesnega časa več kot tri desetinke pred Američanko, kazalo le, da bo z lepim in tekočim nastopom zanesljivo prišla na prvo mesto, a je v spodnjem delu njena prednost povsem skopnela, za prvim mestom je zaostala za 9 stotink sekunde.

Najboljše forme po poškodbi očitno še ni ujela niti Tina Weirather, ki si je že do drugega merjenja nabrala velik zaostanek (1,58), ki je v cilju narasel na skoraj na dve sekundi. Veliko je obetal hiter nastop Italijanke Federice Brignone, ki se je zavihtela na 4. mesto (0,64). Presenečenje je napovedala tudi mlada Avstrijka Eva Maria Brem z zelo hitrim smučanjem v zgornjem in srednjem delu, napaka pred ciljno ravnino pa ji je pobrala vso hitrost in obstala je na 7. mestu (1,02). Podobno je nastopila njena starejša rojakinja Kathrin Zettel, ki je po najboljšem času ob drugem merjenju spodaj vse izgubila in zaostala tudi za Bremovo (1,05).

Tina Maze je nastopila s številko 13 in imela obilo težav na progi, ki ji je doslej prinesla že tri zmage, a tudi nekaj grenkih spominov. V krču se je lotila strmine, ki jo sicer zelo dobro pozna, na težki snežni podlagi pa ni mogla prikazati svojega najboljšega smučanja, zaostanek za vodilno Shriffrinovo pa se je le povečeval in se na koncu ustavil le malo pred štirimi sekundami. Smučarkam, ki so štartale za njo, ni šlo veliko bolje, vrstili so se tudi odstopi, zato je Črnjanka zanesljivo ostala znotraj trideseterice.

Ana Drev, ki bi morala štartati s številko 31, je zaradi bolezni nastop odpovedala, ves teden se je namreč borila z gripo in povišano telesno temperaturo. Katarina Lavtar, ki je lani v Söldnu premierno osvojila točke svetovnega pokala, je štartala kot 44. Pri prvem merjenju vmesnega časa je zaostajala za 0,79 s, nato pa odstopila. Na štartu je bila še Tina Robnik in na strmini debitirala s številko 62. Ob drugem merjenju je še bila v igri za preboj v finale, a na koncu jo je zaostanek 8,86 s pahnil na 45. mesto.

V drugo izenačen boj

Pred nastopi na drugi progi se je pod ledenikom Rettenbach še nekoliko poslabšala vidljivost. Dober nastop je prikazala zlasti Francozinja Adeline Baud, tudi Avstrijka Ramona Siebenhofer, dokler ju ni za več kot sekundo ugnala izkušena domačinka Andrea Fischbacher in prevzela vodstvo z najboljšim časom druge proge (1:19,59). Prehitela jo je 20. na prvi progi Švedinja Sara Hector.

Njen čas je neuspešno napadla tudi Mazejeva. Že do prvega merjenja je izgubila več kot pol sekunde, znova naredila nekaj napak pred strmino, zaostanek pa se je do cilja povečal na 2,11, kar je zadostovalo za 9. mesto. Črnjanka je bila kajpak močno razočarana, na prvo tekmo je namreč znova polagala veliko upov.

Toliko bolje je smučala njena tesna veleslalomska tekmica iz zadnjih let, Nemka Viktoria Rebensburg, olimpijska prvakinja iz Vancouvra in bronasta z zadnjih iger v Sočiju. Na prvi progi je bila 12., nato pa unovčila lepo prednost in z dobrim smučanjem prevzela vodstvo za 2,03 s pred Hectorjevo. Neuspešno sta jo na vrhu lovili tudi Italijanka Nadia Fanchini (1,25) in Tina Weirather iz Liechtensteina (1,96). S sekundo prednosti na štartu jo je napadla tudi Avstrijka Kathrin Zettel in kljub napaki v srednjem delu povečevala prednost, tako kot na prvi progi pa ogromno izgubila v ciljni ravnini. Vseeno ji je ostalo 0,29 s za prevzem vodstva. Toliko bolje je spodaj smučala Eva Maria Brem, ki je sicer ob drugem merjenju zaostajala že več kot pol sekunde, nato pa za las - dve stotinki sekunde - odvzela vodstvo rojakinji.

Švicarka Lara Gut je oddala lansko zmago že v enem od prvih zavojev in ostala brez uvrstitve, mlada Italijanka Federica Brignone pa ni ponovila silovitega smučanja s prve proge in za Bremonov zaostala za 0,10 s. Francozinja Tessa Worley je v drugo vendarle plačala davek dolge odsotnosti s tekem, po previdnem smučanju je zapravila šest desetink prednosti na štartu, v cilju pa je njen zaostanek znašal 1,30.

Svojo kakovost iz prejšnje zime je potrdila Avstrijka Anna fenninger. V zgornjem delu je smučala zelo suvereno in povečala prednost že na več kot sekundo. Toda v strmini je nato naredila večjo napako, vsa prednost je skopnela, a je v ravnini vendarle nadoknadila nekaj hitrosti in prevzela vodstvo za 0,27 s. Zelo napet je bil nato boj za zmago, ko se je s štarta pognala še Američanka Mikaela Shiffrin. V srednjem delu je zaostajala že za šest desetink, pred ciljno ravnino pa devet stotink sekunde, nato pa v cilj prišla z enakim časom kot Fenningerjeva.

V nedeljo se bodo v Söldnu pomerili še veleslalomisti, slovenske barve bosta zastopala Žan Kranjec in Mišel Žerak, potem pa se bo svetovni pokal po premoru nadaljeval 15. novembra v Leviju na Finskem, kjer bo ženski slalom, naslednji dan pa še moška slalomska preizkušnja. Nato bo sledila selitev pokala v Severno Ameriko.

 

Izidi veleslaloma

1. Anna Fenninger (Avt) 2:39,85

. Mikaela Shiffrin (ZDA) 2:39,85

3. Eva-Maria Brem (Avt) +0,27

4. Kathrin Zettel (Avt) +0,29

5. Federica Brignone (Ita) +0,37

6. Viktoria Rebensburg (Nem) +0,58

7. Tessa Worley (Fra) +1,57

8. Maria Pietilä-Holmner (Šve) +1,76

9. Nadia Fanchini (Ita) +1,83

10. Tina Weirather (Lie) +2,54

...

22. Tina Maze (Slo) +4,72

Brez finala

43. Tina Robnik (Slo)

Odstop

Katarina Lavtar (Slo)

Brez nastopa

Ana Drev (Slo)