Soukalovi kristalni globus

Na finalu svetovnega pokala Teja Gregorin danes v skupinskem štartu.

Objavljeno
20. marec 2016 01.21
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Hanti-Mansijsk – Pred današnjim sklepnim dejanjem biatlonske sezone v svetovnem pokalu ni več ugank o velikih kristalnih globusih. V moški konkurenci si ga je že med SP v Oslu zagotovil Martin Fourcade, že petič zapored, med biatlonkami pa je prvič najboljša Gabriela Soukalova. Na tekmi s skupinskim štartom bo danes nastopila tudi Teja Gregorin.

Športna Češka je na nogah. Potem ko pri reprezentanci, ki se na svetovnem biatlonskem zemljevidu iz leta v leto kaže v bolj prepoznavni podobi, na zadnjem svetovnem prvenstvu niso uresničili sanj o vsaj eni kolajni, se zdaj veselijo velikega kristalnega globusa. Tistega prvega se na Češkem spominjajo le še redki – pred 26 leti ga je osvojila Jiřina Pelcova Adamičkova. Takrat v biatlonu še zdaleč ni bilo takšnega odmeva kot danes, tekem in disciplin je bilo manj. Nova junakinja Gabriela Soukalova pa že nekaj časa ohranja ugled ene najbolj priljubljenih športnic v deželi izjemne športne tradicije, zdaj je dvema olimpijskima kolajnama dodala še prestižni globus. Včeraj je sicer zasedla četrto mesto, zmagala je Finka Kaisa Mäkäräinen, a za Čehinjo, ki najraje trenira prav pri nas na Pokljuki, je bilo najpomembnejše, da si je z novimi točkami zagotovila v skupnem seštevku neulovljivo prednost pred francosko biatlonko Marie Dorin-Habert, včeraj drugouvrščeno.

»Ko sem vstala, so mi fantje iz reprezentance dejali, da mi že deveto mesto zadostuje za globus. V zadnjih metrih sem vedela, da bom med udarno peterico. Zdaj pa sem celo bolj vesela kot takrat, ko sem osvojila olimpijski kolajni,« je bila vzhičena nova zmagovalka sezone. Slavju se skupaj z drugimi pri izbrani vrsti še ni mogla prepustiti, saj je danes pred elito še sklepna tekma sezone v skupinskem štartu (ženske ob 10.20, moški ob 13. uri).

Med izbrano trideseterico bo nastopila tudi Teja Gregorin, v včerajšnjem zasledovanju 25. Tako je v končnici sezone le dočakala nekaj zadoščenja po številnih spodrsljajih v tej zimi. Najprej je prejšnji teden v Oslu prispevala izjemen delež k presenetljivo visokemu devetemu mestu naše ženske štafete, včeraj pa si je kljub trem zgrešenim tarčam priborila toliko novih točk, da se je vendarle uvrstila še v skupinski štart. Anja Eržen je v zasledovanju zasedla 50. mesto. »Tekma je bila za nas prav napeta, saj se je Teja borila za točke, ki jih je potrebovala za uvrstitev na tekmo s skupinskim štartom. Kljub napakam na strelišču se je odlično znašla na progi in ni izgubljala mest za končno bero, ki jo je tokrat prav potrebovala. V zadnjem krogu je še nekaj pridobila. Vse skupaj se nam je razpletlo po željah, zelo veseli smo, da v nedeljo na tem prizorišču ne bomo le v vlogah gledalcev,« je po včerajšnjem razpletu poudaril Tomaš Kos, trener slovenskih biatloncev, kajpak tudi vesel uspeha Gabriele Soukalove, someščanke in dobre prijateljice iz Jablonca na češkem severovzhodu.

Na moški zasledovalni tekmi ni bilo slovenskih tekmovalcev, zmage se je veselil nemški reprezentant Simon Schempp. Uspeh prvega junaka decembrske pokljuške tekme so dopolnili še drugi biatlonci iz Nemčije, še trije so se uvrstili med najboljših deset: 3. Lesser, 5. Doll in 9. Peiffer. Nov polom so doživeli v ruskem taboru, kjer so v ženskem in moškem zasledovanju ostali brez odmevnih dosežkov.