En dober skok Prevca premalo, slovenski orli šesti na ekipni tekmi

Na SP v Falunu so smučarski skakalci nastope sklenili na ekipni tekmi. Zmaga Norveški pred Avstrijo in Poljsko.

Objavljeno
28. februar 2015 12.05
Posodobljeno
28. februar 2015 15.30
NORDIC-SKIING/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Falun - Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Falunu so smučarski skakalci nastope sklenili z ekipno preizkušnjo. Zlato so prepričljivo osvojili Norvežani Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel in Rune Velta. Norvežani so se zadnje ekipne zmage veselili leta 1993, ko je bilo prvenstvo prav tako v Falunu.

Srebro je Avstrijcem priboril Gregor Schlierenzauer, bron so osvojili Poljaki s Kamilom Stochom na čelu. Razočarani so po slabih skokih v prvi seriji ostali Nemci na petem mestu, je pa z daljavo 143 m za konec navdušil svetovni prvak Severin Freund.

Slovenija ni izkoristila zadnje priložnosti za kolajno. Po prvi seriji so Jurij Tepeš, Nejc Demšar, Jernej Damjan in Peter Prevc šele šesti, potem ko je slabo skočil zlasti glavni slovenski adut (117,5 m). Prevc je v drugo popravil vtis s 133 m, a to je bilo premalo za dvig proti vrhu. »Če hočeš biti blizu najboljšim, ekipa potrebuje osem dobrih skokov. V prvi seriji mi je uspel tak skok, kot sem upal, da mi bo, v drugi pa sem nato skočil preveč na silo,« je po tekmi za slovensko televizijo povedal Tepeš.

Prevčev zadnji skok je nekoliko kozmetično zmanjšal zaostanek za najboljšimi Norvežani, ki je na koncu znašal 75,1 točke, za bronom pa so Slovenci zaostali za 50,6 točke. »Take skoke bi moral kazati skozi celo prvenstvo. Malo me jezi, da sem ga pokazal šele, ko je bilo že vsega konec,« je po tekmi dejal Prevc, nosilec dveh odličij z zadnjega SP v Val di Fiemmeju in na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju, letos pa se v domovino vrača praznih rok.» Prvič grem domov z grenkim priokusom,« je še dejal 22-letni skakalec, ki pa bo že prihodnji teden v svetovnem pokalu v Lahtiju nadaljeval boj za veliki globus.

POTEK TEKME:

Ob 16. uri bi se morala začeti poskusna serija, a so jo prireditelji zaradi slavbih vetrovnih razmer odpovedali. Veter je premaknil tudi štart prve serije, ki se je začela s 15-minutno zamudo.

V spremenljivih vetrovnih razmerah je slovenske nastope odprl Jurij Tepeš in odlično opravil svojo nalogo. Čeprav bi si želel skočiti z višjega zaletišča, je odlično ukrotil veter in pristal pri 126 m. Avstrija je že v prvi skupini v ogenj poslala najboljšega aduta Stefana Krafta, ki z daljavo 131,5 m kajpak prevzel vodstvo. Norvežan Anders Bardal se je ob 125 m izenačil s Tepešem na drugem mestu, četrta je bila po prvi skupini Poljska s Piotrom Zylo in 123 m. Močno so ga polomili Nemci, favoriti za zlato. Mesto v ekipi je dobil izkušeni Michael Neumayer, ki pa zaupanja ni upravičil, s 118 m je svoje moštvo pahnil šele na sedmo mesto.

V drugi skupini je Nejc Dežman skočil v slabih razmerah in iztržil le 117 m in ni prevzel vodstva pred Poljsko, za katero je skočil Klemens Muranka (120,5 m) in jo popeljal med najboljšo trojico. Avstrija je v vodstvu ostala po skoku Michaela Hayböcka (124,5 m), Norvežani so ostali drugi po nastopu Andersa Jacobsena (125 m), Nemci pa so se z Markusom Eisenbichlerjem (120,5 m) dvignili na šesto mesto.

Poljake je v tretji skupini prehitela Japonska s Takujem Takeučijem (126 m), dobro je svojo nalogo opravil tudi Jernej Damjan, s skokom 120 m se je uvrstil za Japonca. Norvežani so se z Andersom Fannemelom (126,5 m) prebili v vodstvo pred Avstrijo, za katero je le 115,5 m skočil Andreas Poppinger. Slovenija je ostala četrta, Nemčija pa šesta tudi po nastopu Richarda Freitaga (121,5 m).

V zadnji skupini sta zablestela Poljak Kamil Stoch (129,5 m) in Japonec Noriaki Kasai (127 m), ki je svoje moštvo dvignil na drugo mesto, v vodstvu so se utrdili Norvežani z Runejem Velto (124 m). Avstrija je po skoku Gregorja Schlierenzauerja (119 m) padla na tretje mesto, še nižje pa Slovenija. Glavni adut Peter Prevc ni upravičil visokih pričakovanj, v slabih razmerah zmogel le 117,5, naša ekipa pa je padla celo na šesto mesto. Tudi dvakratni svetovni prvak Severin Freund ni pokazal presežka (123,5) vseeno pa Nemčijo dvignil na peto mesto.

Slabo se je za Slovenijo začela druga serija. Tepeš v drugo ni skočil tako dobro kot v prvi seriji, zmogel je deset metrov manj in pristal pri 116 m. Slovenija je ostala na šestem mestu, prvi so bili Norvežani (Bardal 125,5 m) pred Avstrijci (kraft 126,5 m) in Poljaki (Zyla 123 m), Japonci (Kobajaši 121 m) so bili četrti.

Japonci so po skoku Daikija Ita dodatno povečali zaostanek za najboljšo trojico, Muranka je s skokom 128 m Poljsko popeljal na drugo mesto. Norveška je ohranila prednost po skoku Jacobsena (123 m), Avstrijci so bili tretji (Hayböck 122 m), Slovenci pa so po skoku Dežmana (121,5 m) ostali šesti.

Troboj za srebro in bron se je nadaljeval s tretjo skupino, v kateri je Fannemel (127,5 m) že zagotovil Norvežanom zlato. Avstrijci so bili navdušeni po odličnem skoku njihovega najšibkejšega člena Poppingerja (129,5 m), a so ostali na tretjem mestu za Poljaki (Ziobro 125,5 m), v lovu za kolajno so ostali Japonci (Takeuči 128 m). Damjan je še enkrat pristal pri 120 m, s katerimi Slovenije ni mogel dvigniti višje.

Za konec prvenstva je vtis vendarle popravil Prevc, saj mu je v drugo uspela odlična daljava - 133 m. Pa vendar Slovenija ni mogla prehiteti Nemčije, saj je navijačev dih vzel svetovni prvak Freund, ki je navdušil s kar 143 m! Kasai s 122 m ni zmogel presežka, Schlierenzauer pa je s 129 m Avstriji že zagotovil kolajno. Ta je postala srebrna po skoku Stocha 126 m, Norvežani pa so se po nastopu sicer ne najboljšega skoka Velte (121 m) veselili zasluženega zlata.