Spektakel pod žarometi v Schladmingu

Na današnjem nočnem slalomu v Schladmingu bosta slovenske barve branila Matic Skube in Aljaž Dvornik.

Objavljeno
25. januar 2016 20.54
Mojca Finc
Mojca Finc

Schladming – Po izjemno zahtevnem ledenem slalomskem poglavju v Kitzbühlu, v katerem je bil razred zase norveški smučarski as Henrik Kristoffersen, se moški karavani v svetovnem pokalu obeta nov spektakel. Nocoj (ob 17.45 in 20.45) bo završalo med množico navijačev na progi Planai, ki vselej poskrbijo, da je nočni slalom v Schladmingu posebna športna zgodba.

»Ves dan je padal dež, bomo videli, s čim nam bo narava postregla na dan tekme in kako bodo prireditelji pripravili progo,« je včeraj povedal trener slovenske ekipe za tehnične discipline Klemen Bergant. Nad potekom sezone je razočaran, reprezentanca še ni vknjižila slalomskih točk. Prvo ime med slalomisti Matic Skube je v tej zimi v šestih nastopih trikrat odstopil, trikrat pa je bil prepočasen za finale. »V sezono je štartal dobro pripravljen, a se mu je že po prvem odstopu začelo podirati. Na tekmi ni pripravljen tvegati od vrha do cilja. Glede na število štartov, leta in izkušnje smo od te zime pričakovali veliko več. Osnovni cilj je bil uvrščanje v finale, s katerim se ne bi smel zadovoljiti, ampak doseči več, zdaj pa smo na točki, ko ima težave že z uvrščanjem med 30. Hitrost ima, je pa to premalo,« je dejal Bergant. Od mlajših tekmovalcev ne gre pričakovati preveč, osredotočeni so na preizkušnje nižje ravni, s prizorišči v svetovnem pokalu se šele spoznavajo.

Poleg Skubeta bo danes na štartu še mladinec Aljaž Dvornik; prejšnji teden se je na slalomu FIS uvrstil tik za Škofjeločanom na 2. mesto. Štefan Hadalin, ki se je spodbudno boril v Wengnu in Kitzbühlu, nadaljuje z zastavljenimi cilji v evropskem pokalu.

Prvi favorit tekme bo znova vodilni v slalomskem seštevku Kristoffersen, ki je dobil pet od šestih slalomov v sezoni. »Od vrha do cilja je sposoben napadati na polno. Napak skorajda ne dela,« je njegove nastope komentiral Bergant. Lani si je zmago prismučal Rus Aleksander Horošilov, ki vadi pod taktirko slovenskega trenerja Janija Hladnika. Misel o vrnitvi na prizorišče edine zmage v svetovnem pokalu mu bo prav gotovo razprla krila.