Spet ista pesem: dober rezultat, ki mu nekaj manjka

Alpska smučarka Ilka Štuhec potrdila smukaški finale in dosegla najboljši rezultat v superveleslalomu.

Objavljeno
22. februar 2016 01.47
Špela Robnik
Špela Robnik
La Thuile – Ves konec tedna v dolini Aoste se je zdelo, da se najboljša slovenska smučarka hitrih disciplin Ilka Štuhec nikakor ne spoprijatelji s progo Franca Berthoda. Sama je sicer dejala, da z njo ni imela večjih težav, vseeno pa z 12. mestom, drugo najboljšo uvrstitvijo to zimo, tudi ni bila povsem zadovoljna. Vedela je, da bi lahko smučala bolje.

Že vso zimo je pravzaprav odziv na njene uvrstitve na rob deseterice podoben: rezultat ni slab, a želi si nekaj več. »Nisem najbolj zadovoljna, saj nisem smučala tako, kot znam. Rezerve so še,« je dejala po superveleslalomu. Tudi obe smukaški preizkušnji je s 17. in 20. mestom nista zadovoljili. »Ves čas sem delala napake. Ni mi uspelo v celoti dobro opraviti s to progo, temu primerni so tudi rezultati. Je pa bila proga zanimiva, lepo je bilo smučati na njej, bila je zahtevna, zavita. Iz začetnega dela si moral vzeti čim več hitrosti. Če si zgoraj že naredil kakšno napako, si spodaj težko nadomestil izgubljeno,« je ta »specifično netipični« smuk ocenila Mariborčanka.

Tako se ni strinjala, da bi ji tehnična zahtevnost terena povzročala težave. »Enkrat mi je bolje uspel en del, drugič drugi. Zavijati znam, težavo imam le v tem, da ne sestavim dobro celotne proge,« je dejala in si prav to želela v nadaljevanju še izboljšati. V tej sezoni bo sicer na sporedu le še en smuk, na finalu v St. Moritzu, kamor se je s 24. mestom na lestvici tudi že uvrstila. Višje je v superveleslalomu, na 15. mestu. »Nisem posebej favorizirala nobene od disciplin, v obeh sem skušala tekmovati čim bolje. Na eni tekmi smuka sem tudi odstopila, pa tudi sicer vem, da bi lahko smučala bolje in da bi se dalo tudi 24. mesto še izboljšati,« je menila. Včeraj je bila s svojo ekipo že na poti v Grenoble, od koder bo po počitku nato pot nadaljevala v Soldeu v Andoro, kjer bosta prihodnji konec tedna naslednji superveleslalom in alpska kombinacija. »Kakršna koli proga bo, bo v redu, zmorem vse, zato nimam posebnih želja,« je pogledala proti še enemu slabo poznanemu prizorišču, si je pa zaželela, da bi naredila tudi še tisti korak, na katerega čaka že vso zimo.

Dobro je pod Mont Blancom v hitre discipline zakorakala Maruša Ferk. Še v ponedeljek je odlično tekmovala v slalomu v Crans Montani, konec tedna pa tri dni beležila točke v hitrih disciplinah, ki so bile v tej zimi zanjo bolj na stranskem tiru. »Nisem pričakovala, da bom na vseh treh tekmah med dobitnicami točk. Po drugi strani pa bi lahko kakšen dan iztržila še kaj več. Lahko rečem, da so bile vse tri tekme težke,« je dejala po svojem prvem superveleslalomu to sezono. Ferkova je tako v zimi, v kateri se vrača po poškodbi, točke osvojila že v štirih disciplinah. »Tudi to mi veliko pomeni in daje motivacijo za nadaljevanje,« je dejala. Vanja Brodnik je v trideseterici končala le na petkovem smuku, včeraj pa obstala na 31. mestu.